Pięć orzechów włoskich ma tyle samo kalorii co pączek, ale warto je jeść.
Pięć orzechów włoskich ma tyle samo kalorii co pączek, ale warto je jeść.

Nalewka z orzecha włoskiego - lekarstwo na żołądek

Redakcja Redakcja Dieta Obserwuj temat Obserwuj notkę 21

Orzechy włoskie oprócz smacznych owoców mają szereg leczniczych właściwości. Medycyna udowodniła ich działanie przeciwzapalne, przeciwkrwotoczne, grzybobójcze, bakteriobójcze, poprawiające przemianę materii, obniżające ciśnienie i poziom cholesterolu i wiele innych. Dlatego w problemach żołądkowych warto mieć przy sobie orzechówkę - nalewkę z orzecha włoskiego. 

Zdrowotne właściwości orzecha włoskiego

Orzech włoski jako lek znany był już w czasach starożytnych w Grecji i Rzymie, gdzie zwano go żołędziami Jowisza. Do Polski sprowadził z Rzymu w XIII wieku biskup Jacek Odrowąż, stąd jego nazwa - orzech włoski. Od tamtych czasów stał się drzewem pospolitym. W Polsce jest zarówno hodowany, jak i swobodnie dziczejący. Gdzieniegdzie wyrasta nawet jako gatunek inwazyjny. 

W celach leczniczych używa się liści oraz owoców. Liście zbiera się w końcu czerwca, gdy są młode, ale już całkowicie wykształcone. Po wysuszeniu przechowuje się je w ciemności. Owoce powinny być z kolei nie w pełni dojrzałe, bez wykształconej twardej łupiny, bowiem to właśnie zielona naowocnia ma właściwości prozdrowotne. Zbiera się je w lipcu.

zielony orzech włoski
Orzechy włoskie na nalewkę trzeba zrywać, gdy są jeszcze zielone.

Liście orzecha zawierają garbniki, terpeny, flawonoidy, gorycze, karotenoidy, olejek eteryczny, sole mineralne, prowitaminę A oraz witaminy B, C, F, K, P. Z kolei w skład łupiny wchodzą witaminy A1, B1 (tiaminy), B2, B3, PP oraz dużo witaminy C. Również liścienie, zwane popularnie orzechami, dostarczają witamin (A, B i E), soli mineralnych, żelaza, kobaltu, białka i oleju.

Natomiast nasiona orzecha to bogate źródło dobrych tłuszczów - nienasyconych kwasów omega 3, dużo witaminy z grupy B, która korzystnie wpływa na mózg oraz magnezu, manganu, fosforu czy cynku. Orzechy włoskie wyróżniają się również wysoką zawartością kwasu foliowego (66 µg w 100 g) – jest to składnik istotny zwłaszcza dla ciężarnych kobiet.

Liście i zielone łupiny mają właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, a także przeciwbiegunkowe i przeciwkrwotoczne. Podobnie jak popularna pigwówka, tak i orzechówka polecana jest jako środek ściągający w zaburzeniach żołądkowo-jelitowych. Odwar stosuje się w stanach zapalnych gardła i jamy ustnej, oraz do przemywania i okładów przy trądziku, liszajach, oparzeniach. Zielone orzechy niszczą pasożyty układu pokarmowego. Napar z kory jest środkiem łagodnie przeczyszczającym. Ze względu na zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych owoce orzecha włoskiego zalecane są w diecie przeciwmiażdżycowej. Dieta bogata w orzechy włoskie może również zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka piersi. Wzmacnia również system nerwowy i odpornościowy. 

orzechy włoskie
Orzechy włoskie dobrze jeść przy wysiłku umysłowym, poprawiają prace mózgu. 

Nalewka z orzechów włoskich

Nalewka z zielonych orzechów włoskich stosowana jest przede wszystkim w przypadku dolegliwości ze strony układu pokarmowego (biegunki, niestrawność, wzdęcia, stany zapalne, choroba wrzodowa, zatrucia). 

Składniki:

  • 20 sztuk zielonych niedojrzałych orzechów
  • 0,5 l spirytusu
  • 0,5 l wódki
  • 1,5 szklanki wody
  • 1-2 szklanki cukru
  • łyżeczka cynamonu, pieprzu w ziarnach, kolendry, goździków, ziela angielskiego i tymianku,
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej i imbiru mielonego

Wykonanie:

  • orzechy myjemy, osuszamy i kroimy w ćwiartki razem z łupiną
  • wrzucamy orzechy do słoja i w całości zalewamy wódką i spirytusem oraz dodajemy przyprawy. Odstawiamy na 4 tygodnie w ciepłym miejscu.
  • po tym czasie zlewamy alkohol osobno, a do orzechów wlewamy wodę i wsypujemy cukier
  • zostawiamy na 3 tygodnie w ciemnym i chłodnym miejscu, co kilka dni potrząsamy słojem
  • następnie zlewamy syrop z orzechów i mieszamy z alkoholem (wlewamy spirytus do syropu)
  • filtrujemy alkohol przez gazę albo filtry do kawy i zlewamy do butelek
  • czekamy co najmniej pół roku, po tym czasie możemy spożywać.

Szybka nalewka z zielonych orzechów włoskich 

Składniki:

  • 5 sztuk świeżych, niedojrzałych, zielonych owoców orzecha
  • 0,5 l alkoholu 40-procentowego 
  • szklanka cukru
  • 0,5 l wody

Wykonanie:

  • orzechy drobno siekamy, zalewamy alkoholem, wkładamy do słoja, szczelnie zamykamy
  • macerujemy przez 6 tygodni często wstrząsając, po czym przecedzamy.
  • osobno przygotowujemy syrop cukrowy: rozpuszczamy 200 g cukru w 500 ml wody, gotujemy i studzimy
  • po ostudzeniu mieszamy z wyciągiem z orzechów i pozostawiamy na 2 kolejne tygodnie. 

owoce orzecha włoskiego
Niedojrzałe orzechy włoskie. 

Jak stosować nalewkę z orzecha włoskiego?

W razie problemów żołądkowych stosujemy nalewkę 1-2 razy dziennie. Dawkowanie: 2 krople nalewki wlewamy na pół łyżeczki cukru lub mieszamy z łyżką ciepłej wody.

Zobacz też: Nalewka z róży

Orzech włoski - ciekawostki

Drewno orzecha, w kolorze czarnobrunatnym o lekkim połysku, wykorzystywane jest w sztuce użytkowej jako materiał do wyrobu dekoracji drogich mebli, tzw. fornirów, a także gustownych ozdób i wykwintnej galanterii drzewnej, np. broni palnej.

Orzechy włoskie w czasach pogańskich były wykorzystywane jako pokarm dla zmarłych, jedzono je też na stypach. Były też uznawane za afrodyzjak. 

Gdy nastał zwyczaj ubierania choinek, oprócz jabłek to właśnie orzechy były ich pierwszymi ozdobami. 


ja

Udostępnij Udostępnij Lubię to! Skomentuj21 Obserwuj notkę

Komentarze

Pokaż komentarze (21)

Inne tematy w dziale Rozmaitości