Dwutygodniowa restrykcyjna dieta norweska składa się przede wszystkim z jajek.
Dwutygodniowa restrykcyjna dieta norweska składa się przede wszystkim z jajek.

Dieta norweska - na czym polega?

Redakcja Redakcja Dieta Obserwuj temat Obserwuj notkę 7

Dwutygodniowa dieta norweska składa się przede wszystkim z jajek. Jest też bardzo restrykcyjna i wycieńcza organizm. 

Za twórców diety uważa się naukowców ze Szpitala Uniwersyteckiego w Oslo. Sama placówka nie przyznaje się jednak nigdzie do jej opracowania. Co więcej, wielu lekarzy przestrzega, że choć dieta ta pomaga radykalnie zrzucić wagę, to może mieć skutki niebezpieczne dla zdrowia. 

Polecamy: Dieta kopenhaska - cele stosowania, odchudzanie i reżim

Szczególne obawy dietetyków budzi znaczna ilość spożywanych w jej trakcie jajek. Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) tygodniowo nie powinno się ich spożywać więcej niż dziesięć. W opisywanej tu diecie ten limit jest znacznie przekroczony. 

Ważne! Tego rodzaju diety norweskiej nie należy mylić z inną dietą, również tak nazywaną, ale opartą na tradycyjnej kuchni tego kraju. Na tę drugą dietę składają się ryby, owoce, warzywa, skorupiaki, orzechy, produkty pełnoziarniste. 

Dziesięć kilogramów w dwa tygodnie

Zwolennicy restrykcyjnej diety norweskiej podkreślają, że pozwala ona zrzucić dziesięć kilogramów w dwa tygodnie. Skąd ten efekt? Zawdzięcza się go zdecydowanemu zmniejszeniu łaknienia i mocnemu przyspieszeniu metabolizmu. A to wiąże się z niskokalorycznym i niskowęglowodanowym charakterem posiłków. Naczelna zasada głosi: nie łączyć tłuszczów i węglowodanów. Ale wielu naukowców zaprzecza słuszności tej ostatniej reguły.

odchudzanie, mierzenie obwodu talii, centymetr krawiecki
Dieta norweska pozwala schudnąć dziesięć kilogramów w dwa tygodnie.
Dieta norweska musi trwać czternaście dni. Jakiekolwiek odstępstwo od reguły, nawet zjedzenie kilku chipsów, niewielkiego kawałka słodkiego ciasta – ma całkowicie przekreślać efekt. Nie może być też stosowana częściej niż raz na rok.  

W czasie jej trwania należy do minimum ograniczyć aktywność fizyczną – gdyż dieta mocno wycieńcza organizm. Osoby, które się na nią zdecydują, muszą się liczyć z możliwością omdleń i odwodnieniem, problemami z cerą, paznokciami i włosami i niebezpiecznymi symptomami psychosomatycznymi, utrudniającymi normalne funkcjonowanie zawodowe i osobiste: drażliwością, nerwowością, nagłą zmianą nastrojów. Nie można także wykluczyć efektu jo-jo.

Co składa się na dietę norweską? 

Po pierwsze: codziennie spożywane jajka i grejpfruty. Po drugie: jedyne posiłki to pierwsze i drugie śniadanie oraz obiad – na tym koniec. Czas posiłków: 08.00, 12.00, 16.00. Po trzecie, na dwa tygodnie powinniśmy całkowicie wyeliminować z jadłospisu sól, olej, masło, śmietanę. Po czwarte, jedyne dopuszczalne napoje to czysta woda, ziołowe herbaty i ewentualnie słaba kawa bez jakichkolwiek dodatków.

filiżanka, herbata, kwiaty
Na diecie norweskiej można pić ziołowe herbaty.

Jak wygląda bardziej szczegółowa lista produktów dozwolonych i niedozwolonych na diecie norweskiej?

Przede wszystkim – powinniśmy jeść gotowane jajka. W niewielkich ilość możemy jeść chleb razowy i gotowanego kurczaka lub wołowinę (dopuszcza się także mięso pieczone w folii lub grillowane). W małych porcjach dozwolone są też chude ryby, choćby dorsz. Dopuszczalne są surówki warzywne z pomidorów i ogórków, szpinaku, selera naciowego, marchwi (ale bez jakichkolwiek sosów). Możemy sobie pozwolić (maksymalnie jeden raz) na sałatkę owocową, najlepiej na bazie jabłek.

Czego nie wolno jeść

Czego nie wolno nam jeść na diecie norweskiej? Także... jajek. Tyle że smażonych, sadzonych, faszerowanych, ozdabianych majonezem. Zakazane są też sałatki i surówki z majonezem. Nie wolno jeść roślin strączkowych i ziemniaków. Niedozwolone są makrony, kasze i ryż.

Chudnięcie na diecie norweskiej opiera się przede wszystkim na utracie masy mięśniowej i wody – a nie tkanki tłuszczowej. Obawy dietetyków budzi fakt, że prowadzi ona do dużego niedoboru witamin i składników mineralnych. Wiąże się również z podniesieniem cholesterolu (za sprawą znacznej konsumpcji jajek).

Dieta norweska - przykładowy jadłospis

Jadłospis w trakcie tak restrykcyjnego odchudzania z konieczności jest monotonny. Rozpisać należy go na siedem dni. Jadłospis powinien się powtarzać: w pierwszym i drugim tygodniu w poszczególne dni powinniśmy jeść to samo.

Dzień pierwszy

Na pierwsze śniadanie: trzy jajka ugotowane na twardo, kawa bez mleka i cukru. 

Na drugie śniadanie: dwa jajka ugotowane na twardo, grejpfrut, ziołowa herbata bez cukru.

Na obiad: ryba pieczona w folii aluminiowej bez dodatku tłuszczu, kromka pełnoziarnistego pieczywa, surówka z selera naciowego, ogórka, pomidora i szczypiorku.


Dzień drugi

Pierwsze śniadanie: dwa ugotowane jajka, kawa bez mleka i cukru.

Drugie śniadanie: grejpfrut, surówka warzywna, herbata owocowa bez cukru.

Obiad: dwa ugotowane jajka, gotowany szpinak z dodatkiem jogurtu naturalnego, kromka pełnoziarnistego pieczywa.


Dzień trzeci

Pierwsze śniadanie: trzy jajka ugotowane na twardo, grejpfrut, kawa bez mleka i cukru.

Drugie śniadanie: dwa jaja ugotowane na twardo, grejpfrut, herbata ziołowa.

Obiad: gotowane mięso wołowe, pomidor, seler naciowy, ogórek, herbata owocowa.


grejpfrut, owoc
Grejpfrut to istotny element diety norweskiej.


Dzień czwarty

Pierwsze śniadanie: dwa jajka gotowane na twardo, kawa.

Drugie śniadanie: jajko gotowane na twardo, surówka z warzyw, grejpfrut, herbata.

Obiad: dwa jaja ugotowane na twardo, gotowany szpinak, chudy, biały ser, kromka razowego pieczywa.


Dzień piąty

Pierwsze śniadanie: dwa jajka gotowane na twardo, grejpfrut, kawa.

Drugie śniadanie: dwa jajka gotowane na twardo, szpinak gotowany na twardo z łyżką jogurtu, herbata.

Obiad: dwa kotlety z piersi z kurczaka, surówka z selera naciowego i marchewki, herbata.


Dzień szósty:

Pierwsze śniadanie: dwa jajka ugotowane na twardo, kawa lub herbata.

Drugie śniadanie: grejpfrut, zimne, gotowane mięso z indyka, pomidor.

Obiad: gotowane lub pieczone mięso drobiowe, seler naciowy, pomidor, grejpfrut, herbata ziołowa bez cukru.


Dzień siódmy:

Pierwsze śniadanie: dwa jajka gotowane na twardo, kawa.

Drugie śniadanie: grejpfrut, surówka warzywna, herbata owocowa.

Obiad: dwa kotlety z jagnięciny, surówka warzywna z pomidora, ogórka i selera naciowego.


KW

Udostępnij Udostępnij Lubię to! Skomentuj7 Obserwuj notkę

Komentarze

Pokaż komentarze (7)

Inne tematy w dziale Rozmaitości