Statystyczny Polak wyrzuca do kosza ok. 4 kg jedzenia miesięcznie. W okresie świątecznym, kiedy kupujemy więcej, statystyki rosną. By nie marnować żywności, w 50 miastach Polski ruszyła świąteczna akcja "Podziel się posiłkiem z bezdomnymi".
Eksperci z ECO-MIASTO alarmują, że w Polsce wciąż żyje wiele osób, których nie stać na wyprawienie nawet skromnej kolacji wigilijnej. W minionym roku według danych GUS problem ubóstwa dotknął niemal 13,5% osób w gospodarstwach domowych, z czego ponad 4% osób żyło w skrajnym ubóstwie, poniżej minimum egzystencji.
Świąteczne potrawy - co jeść na zdrowie
Jeżeli zatem zostało nam jedzenie po świętach, możemy to zgłosić, a wolontariusze będą je odbierać i zawiozą do lokalnych jadłodajni dla ubogich i bezdomnych.
Jak to zrobić? Należy wypełnić prosty formularz na stronie akcji www.podzielmysie.pl. Po ustaleniu godziny odbioru wolontariusz przyjedzie, odbierze pakunek i zawiezie do lokalnej instytucji wspierającej ubogich.
Społeczne lodówki i jadłodzielnie w polskich miastach
Co można oddać? - Przyjmujemy każde świeże, przygotowane w domu potrawy, takie jak pierogi, bigos, makarony i sałatki, jak również ciasta, pieczywo i wszelkie produkty o długim terminie ważności. Jedzenie może być świeżo zrobione lub otwarte, o ile mamy pewność, że jest dobre do zjedzenia w ciągu 24 godzin – tłumaczy inicjatorka akcji Maria Skołożyńska.
- Jeśli mamy wątpliwości, czy jedzenie wciąż będzie świeże następnego dnia, zadajmy sobie pytanie, czy dalibyśmy je do jedzenia naszym ukochanym albo naszym dzieciom. Jeśli tak, to można je nam przekazać – dodała.
Jak oszczędzać pieniądze na jedzeniu? – 10 pomysłów
- Przeciętna polska rodzina każdego roku wyrzuca do śmietnika prawie 3 tys. zł. Wynika to z faktu, że kupujemy za dużo, a potem nie wiemy, co z tą żywnością zrobić . Często też mija jej termin przydatności do spożycia - mówi agencji Newseria Sylwia Majcher, autorka książki „Gotuję, nie marnuję. Kuchnia zero waste po polsku”.
Jak podkreśla, przeciętny Polak wyrzuca 4 kg jedzenia miesięcznie, w okolicach grudnia jest to 2-3 razy więcej. Dzieje się tak, ponieważ przed świętami Bożego Narodzenia najczęściej kupujemy za dużo jedzenia na zapas, nie planując, ile realnie będziemy potrzebować.
Jedzenie to nie śmieci! Ale często ląduje w koszu. Za dużo marnują nastolatki
Akcja Podziel się posiłkiem potrwa do 28 grudnia. W tym roku obejmie 50 miast i miasteczek w 16 województwach, m.in. Warszawę, Kraków, Wrocław, Trójmiasto, Katowice, Poznań, Zieloną Górę i Łódź. Organizatorzy akcji nadal szukają wolontariuszy, którzy mają samochód i zechcą poświęcić kilka godzin na jeżdżenie po swoim mieście lub okolicy i odbieranie jedzenia. Szczegółowe informacje o zgłoszeniach, a także spis punktów, do których można samodzielnie przynieść jedzenie znajduje się na stronie www.podzielmysie.pl.
Nie wyrzucaj odpadków. Jak wykorzystać fusy i obierki?
Według statystyk ONZ, co roku w Europie marnuje się około 88 mln ton żywności, a straty z tego tytułu sięgają ok. 143 mld euro. Polska zajmuje pod tym względem niechlubne, piąte miejsce - każdego roku Polacy wrzucają do kosza średnio 9 mln ton żywności wartej ok. 14 mld euro. To blisko 250 kg w przeliczeniu na osobę. Do marnowania żywności przyznaje się średnio co trzeci Polak. Z badania SW Research dla Tesco wynika, że 10 proc., czyli nawet 4 mln osób, zdarza się to codziennie. Statystyczna czteroosobowa rodzina wyrzuca do kosza średnio 200 zł miesięcznie. Na śmietnik trafiają najczęściej pieczywo, wędliny, warzywa, owoce i jogurty - wynika z raportu Kantar Millward Brown dla Federacji Polskich Banków Żywności.
Statystyczny Polak wyrzuca rocznie ok. 52 kg żywności. Czas z tym skończyć
źródło: PAP, newseria.pl
ja
© Artykuł jest chroniony prawem autorskim. Wykorzystanie tylko pod warunkiem podania linkującego źródła.
Inne tematy w dziale Społeczeństwo