Dieta przy niedoczynności tarczycy jest konieczna. Niestety ta choroba wiąże się z przybieraniem na wadze.
Niedoczynność tarczycy wiąże się z nieprawidłowym funkcjonowaniem hormonów tarczycy. Skutkuje problemami z układem pokarmowym i dodatkowymi kilogramami.
Niedoczynność tarczycy
Choć tarczyca to mały gruczoł, to produkuje najważniejsze dla metabolizmu hormony: trójjodotyroninę (T3), tyroksynę (T4) oraz kalcytoninę, wpływającą na gospodarkę wapniowo-fosforową organizmu. Hormony tarczycy do rozwinięcia swojego potencjału biologicznego potrzebują jodu.
Niedoczynność tarczycy daje tak wiele różnych objawów, że trudno o szybkie rozpoznanie. Są to m.in. z depresja, przewlekłe zmęczenie, problemy ze skórą, nadciśnienie i otyłość.
Do niedoczynności tarczycy może dojść w chorobie Hashimoto, czyli w przypadku zapalenia tarczycy, po wycięciu gruczołu, po leczeniu nadczynności lub przy dużym niedoborze jodu.
Zobacz: Choroba tarczycy Hashimoto. Objawy i dieta
Niedoczynność tarczycy - dieta
Dieta na niedoczynność tarczycy koniecznie musi być oparta na dużej ilości białka, warzyw, owoców, węglowodanów o niskim indeksie glikemicznym oraz zdrowych tłuszczach. Przeliczanie kalorii jest ważne, aby utrzymać prawidłową masę ciała, a ich ilość powinna być uzależniona od indywidualnych potrzeb organizmu i trybu życia. Nie należy więc stosować diet odchudzających,ale warto wybrać się do dietetyka po właściwy jadłospis.
Lekarze zalecają szczególnie spożywanie chudego drobiu, cielęciny, ryb morskich czy jajek. Niedoczynności tarczycy często towarzyszy insulinooporność, dlatego należy dostarczyć organizmowi węglowodanów, które będzie mógł powoli strawić. W ten sposób glukoza trafi do krwi stopniowo i w odpowiedni sposób będzie uwalniana insulina, a organizm nie będzie magazynował niepotrzebnych kalorii.
Jod najważniejszy w niedoczynności tarczycy
Jeśli cierpimy na niedoczynność tarczycy należy przede wszystkim przyjmować odpowiednie ilości jodu. Ten pierwiastek jest jednym z elementów biorących udział w produkcji tyroksyny (T4) oraz trójjodotyroniny (T3), które mają ogromne znaczenie dla przemiany materii.
Przeciętne poziomy jodu w żywności (w mikrogramach na 100 g):
- sól 3000
- owoce morza 66
- warzywa 32
- mięso 26
- jaja 26
- śledź 24
- mleko i jego przetwory 13
- pieczywo 10
- owoce 4
Produkty ograniczające przyswajanie jodu:
- kapusta
- kalafior
- brukselka
- soja
- rzepa
- brukiew
- jagody goji
- truskawki
- kalarepa
- rzodkiewka
- jarmuż
- soja
Osoby cierpiące na niedoczynność tarczycy powinny spożywać też odpowiednią ilość błonnika. Ten składnik przeciwdziała częstym zaparciom, a także wpływa na stymulację insuliny. Produkty, które go zwierają to siemię lniane, jabłka, warzywa, orzechy i ziarna oraz pieczywo pełnoziarniste.
Ważne jest też przyjmowanie odpowiedniej dawki selenu i cynku. Bardzo ważne są także dobre tłuszcze, tj. oliwa z oliwek, tran czy olej lniany. Wystarczy już jedna łyżka dziennie, aby pobudzić wątrobę i zwiększyć proces metabolizmu organizmu.
Zdrowy tryb życia
W niedoczynności tarczycy nie należy zmniejszać ilości spożywanego jedzenia, ponieważ to nasila tę chorobę. Ważna jest częstość i regularność spożywanych posiłków - 5 posiłków dziennie z odstępami pomiędzy nimi nie dłuższymi niż 3-4 godziny.
Jednak do prowadzenia zdrowego trybu życia nie wystarczy sama dieta. Ważny jest także ruch. Jednak warto pamiętać, że krótki, ale intensywny wysiłek mięśni może poskutkować stanem zapalnym i spowodują konieczność czasochłonnej regeneracji. Najlepszym rozwiązaniem jest wysiłek aerobowy,np. spacery, bieganie czy pływanie. Dzięki niemu jeszcze kilka godzin po skończonej aktywności organizm będzie pozbywał się zbędnych kalorii. To także dobry sposób na pobudzenie metabolizmu.
źródło: zdrowie.tvn.pl, Poradnik Zdrowie
KJ
© Artykuł jest chroniony prawem autorskim. Wykorzystanie tylko pod warunkiem podania linkującego źródła.
Inne tematy w dziale Rozmaitości