Jagody acai to bogate źródło witamin, aminokwasów i minerałów. Przyspieszają metabolizm, działają przeciwzmarszczkowo, pomagają obniżyć zły cholesterol. Niektórzy uznają je również za naturalny afrodyzjak.
Fioletowe i ciemnoniebieskie jagody o dużej pestce stają się coraz bardziej popularnym składnikiem codziennej diety Polaków. Mają na to wpływ nie tylko ich walory zdrowotne, ale również smakowe, oraz to, że możemy też pić je w formie pysznych soków oraz deserów.
Polecamy: Superfood. Chlorella. Wspomaga odchudzanie, pomaga na kaca
Jagody acai (acai berry) rosną na amazońskich drzewach palmowych w obszarach zalewowych i przy brzegach rzek Amazonii. Z wyglądu przypominają nasze borówki, miąższ otacza dużą niejadalną pestkę. Ludność tubylcza wykorzystywała jagody acai jako lekarstwa na krwotoki i biegunki oraz choroby wywołane przez pasożyty.
Ze względu na wysoką kaloryczność, jagody acai były zresztą jednym z podstawowych źródeł życiowej energii dla amazońskich Indian. Smakują podobnie do jeżyn, ale mają też aromat czekolady. Dr Alexander Schauss, który w latach 90. XX wieku odkrył niezwykłe właściwości zdrowotne tych jagód, opisał je w książce „Acai. Cudowny owoc z Amazonii”.
Zobacz: Dieta Chodakowskiej na płaski brzuch - na czym polega i przykładowy jadłospis
Zawarte w skórce jagód polifenole nie tylko odpowiadają za ich brawę. Mają także korzystne właściwości dla ludzkiego zdrowia – poprawiają krążenie krwi w organizmie. Jeśli mamy powody obawiać się miażdżycy i chorób wieńcowych, powinniśmy niezwłocznie włączyć to superfood do naszej diety. Poprawa ukrwienia powoduje, że niektórzy traktują te owoce jako naturalny afrodyzjak, przydatny szczególnie dla starszych mężczyzn, którzy z różnych przyczyn muszą unikać sztucznych środków na potencję.
Przysłuży się nam również sok z acai – bardzo dobrze wpływa na ciśnienie krwi i wytrzymałość naczyń krwionośnych. Mieszkańcy Brazylii cenią sobie jagody acai jako naturalne lekarstwo na choroby skóry, zawarte w nich składniki poprawiają także jej wygląd i dodają blasku.
Superfood to z reguły duża obecność przeciwutleniaczy. Tak jest również w przypadku ciemnoniebieskich jagód z Amazonii, które neutralizują wolne rodniki, wzmacniające procesy starzenia w naszym organizmie. Przeciwutleniacze działają również antynowotworowo. Dr Steven Taclott z University of Florida przeprowadził wraz ze swoim zespołem naukowym badania, z których wynikło, że wyciąg z acai niszczy od 35 do 86 proc. komórek nowotworowych.
Jagody zawierają mnóstwo witaminy A, B, C, E. Stanowią również źródło miedzi, cynku, potasu, fosforu, wapnia i magnezu. Znajdziemy w nich białko, aminokwasy i kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6.
Niezwykłe właściwości jagody acai, podobnie jak w przypadku każdej innej żywności z grupy superfood, nie rozwiązują cudownie wszystkich problemów ze zdrowiem, ani nie zastąpią właściwej profilaktyki. Korzystanie z superfood ma sens przede wszystkim wtedy, gdy dbamy o swój ogólny stan zdrowia i kondycję.
Odpowiednia dawka ruchu, ograniczenie lub zarzucenie używek, regularne badania są nam potrzebne bardziej niż jakiekolwiek superfood. Szczególnie, jeśli zaniedbamy troskę o siebie, nie załatwimy problemów zdrowotnych tylko z pomocą jakiegokolwiek suplementu diety. Jeśli jednak dbamy o nasz organizm, jagody acai znacznie pomogą utrzymać nam lepszą formę. I to na dłużej.
Źródło: portal.abczdrowie.pl, ekologia.pl, polki.pl, zdrowyportal.org, kobieta.onet.pl
KW
© Artykuł jest chroniony prawem autorskim. Wykorzystanie tylko pod warunkiem podania linkującego źródła.
Inne tematy w dziale Rozmaitości