Chlorella to jeden z najważniejszych produktów superfood. Ta azjatycka alga zawiera olbrzymie ilości chlorofilu, najwięcej ze wszystkich roślin. Uważa się ją za znakomity środek wspomagający odchudzanie i bardzo dobre panaceum na kaca.
Chlorofil, choć kojarzymy go z fotosyntezą, ma również dobroczynny wpływ na ludzkie ciało i umysł. Zwiększa zdolność produkcji hemoglobiny i polepsza możliwości transportowe krwi. Poza chlorofilem chlorella dostarczy naszemu organizmowi kwas foliowy, witaminy grupy A, B, C, kwasy nukleinowe, cukry i aminokwasy. Ma także znaczne właściwości lecznicze: przyspiesza szybkość regeneracji uszkodzonych tkanek. Wiele osób spożywa ją, żeby szybciej wygoić rany i blizny. Ponadto pomaga pozbyć się z organizmu toksyn i metali ciężkich i stymuluje produkcję leukocytów, czyli białych komórek krwi. Jest ona także bogatym źródłem przeciwutleniaczy (karotenoidów), które świetnie sobie radzą z wolnymi rodnikami.
Zobacz też: Czystek a odchudzanie
Niektórzy korzystają z pomocy chlorelli, żeby pozbyć się przykrego zapachu z ust i zbyt kwaśnego potu. Cholerella pomaga również współtworzyć lub odbudować zdrową florę bakteryjną w przewodzie pokarmowym, uszczelnić ścianki jelit i utrzymać właściwe kwasowość naszego organizmu. Na rynku znajdziemy ją w tabletkach, w płynnych wyciągach i w formie sproszkowanej, co czyni z niej suplement diety, a nie jej pełnowartościowy składnik.
Jedną z zalet chlorelli jest to, że zawiera znaczne ilości białka. Na 100 gram algi przypada 58 gram pełnowartościowego białka. To więcej niż w mięsie. Białko chlorelii zawiera aminokwasy egzogenne w proporcjach właściwych dla ludzkich organizmów. Dlatego spożywają ją nie tylko wegetarianie, zalecana jest również w dietach wymagających wyeliminowania lub ograniczenia mięsa.
Ponadto ten produkt, dzięki swoim ożywczym składnikom, traktowany jako uzupełnienie niskokalorycznej przekąski, pozwoli uniknąć ciągłego poczucia głodu. Chlorella zawiera także dużo błonnika. To szczególnie ważne wobec osób, które uzależniły się od fast foodów, słodkich lub słonych przekąsek i walczą z nadwagą, otyłością lub cukrzycą typu 2. Jeśli uzupełnimy naszą dietę o chlorellę, możemy liczyć też na to, że obniży poziom triglicerydów i złego cholesterolu w naszym organizmie. Należy przy tym pamiętać, że odpowiednia dzienna dawka chlorelli dla człowieka to od trzech do pięciu gram – mała łyżeczka lub duża łyżka.
Zdaniem niektórych dietetyków, chlorella może uchronić organizm przed złowrogimi skutkami kaca. Alga uzupełnia niedobór składników odżywczych, wypłukiwanych z organizmu podczas picia alkoholu. Nie znaczy to jednak, że można ją traktować jako cudowne panaceum na wszelkie dolegliwości związane z wypiciem więcej niż jednej lamki wina.
Źródło: poradnikzdrowie.pl, polki.pl, www.gw-int.pl
KW
© Artykuł jest chroniony prawem autorskim. Wykorzystanie tylko pod warunkiem podania linkującego źródła.
Inne tematy w dziale Rozmaitości