Lekkostawna dieta przyda się nam i w chorobie, i w zdrowiu.
Lekkostawna dieta przyda się nam i w chorobie, i w zdrowiu.

Dieta lekkostrawna. Lżej na ciele, lżej na duszy

Redakcja Redakcja Dieta Obserwuj temat Obserwuj notkę 18

Lekkostrawna dieta zaliczana jest do leczniczych, oszczędza przewód pokarmowy i dostarcza organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Jej celem jest odciążenie i regeneracja przewodu pokarmowego. To dieta bogata w różnorodne przepisy - nie grozi nam monotonia. 

Choć dietę lekkostrawną zaleca się przede wszystkim pacjentom po operacjach, zakażeniach rotawirusami, zatruciach, a także ludziom starszym, chętnie korzystają z niej osoby przykładające dużą wagę do świadomego odżywiania i starające się „żyć w przyjaźni” ze swoim organizmem.

Polecamy: Dieta Chodakowskiej na płaski brzuch - na czym polega i przykładowy jadłospis

Lekkostrawna dieta dla dziecka przyda się, jeśli zauważymy u swojej pociechy problemy z otyłością. Lekarze i dietetycy zachęcają, by w trakcie stosowania lekkostrawnej diety kompletnie zrezygnować z alkoholu. 

Lekkostrawna dieta poprawia samopoczucie

Formuła diety lekkostrawnej, oparta na chudszych i niesmażonych produktach, daje poczucie większej lekkości ciała i korzystnie wpływa na psychofizyczny stan osób, które ją stosują. Dużym walorem tej diety jest to, że nie wymaga radykalnych zmian w przeciętnych nawykach żywieniowych i można też do niej przekonać niepoprawnych łasuchów, którzy chcą coś zmienić w swoim stylu życia. 

image
Dieta lekkostrawna przydatna jest nie tylko w chorobie. To znakomity pomysł dla ludzi, którzy żyją za pan brat ze swoim organizmem.

Na jakich zasadach opiera się lekkostrawna dieta? Jak znaczna ich część, wymaga regularności. Jeśli jesteś przyzwyczajony, żeby jeść dwa-trzy razy dziennie, dieta lekkostrawna pozwoli ci to zmienić na cztery do pięciu regularnie spożywanych posiłków. Ostatni z nich powinien być zjedzony nie później niż na dwie godziny przed snem. 

Zobacz: Dieta kapuściana. Przepis na słynną zupę Kwaśniewskiego

W diecie lekkostrawnej powinniśmy zrezygnować ze smażenia: zastąpią je potrawy na parze i gotowane. Jeżeli wcześniej nie używaliśmy miksera i blendera, warto się w nie zaopatrzyć: zmiksowane potrawy staną się codziennym gościem na naszym stole. Golonka, flaki i inne przysmaki są zdecydowanie niewskazane – podobnie wszelkie ostre potrawy i te, które prowadzą do wzdęć. 

Dieta lekkostrawna – co jeść? 

W przypadku tego rodzaju diety nie musimy obawiać się zubożenia i monotonii posiłków. Przeciwnie, jeśli wykażemy się inwencją, okaże się, że nasza kuchnia stała się o wiele bogatsza i interesująca - zarówno dla nas samych, jak i naszych gości. W lekkostrawnej diecie możemy pozwolić sobie choćby na potrawy duszone i pieczone w folii, składające się z chudszych mięs i ryb. Do tego przydadzą się drobna kasza jęczmienna czy kuskus. Chude dania wykluczają w tej diecie wszelkie tłuste sosy. 

image
Przeciery i kremy z dyni stanowią bardzo dobry element lekkostrawnej diety.

Wskazane są również – w niewielkich ilościach – masło i oliwa z oliwek, a także oleje sojowy, rzepakowy i słonecznikowy. Nie zapomnijmy o marchewkach, pomidorach bez skórki, dyni, pietruszce, burakach. W lekkostrawnej kuchni świetnie sprawdzają się przeciery i kremy, więc bez obaw wprowadźmy je do swojego jadłospisu. Nieodzowne będą owoce: wszelkie jagody, banany, morele. Zarówno do śniadania jak i kolacji przyda się chrupkie i czerstwe jasne pieczywo. Chude wędliny i chudy nabiał także nie złamią zasad lekkostrawnej diety. Bez problemu możemy sobie pozwolić na jajka na miękko – choć bez majonezów i tylko z niewielką ilością soli. 

Czy wiesz co jesz? 

Jeśli wcześniej nie stosowaliśmy diet i nie przywiązywaliśmy wagi do wpływu żywienia na nasze zdrowie i samopoczucie, dieta lekkostrawna będzie znakomitą okazją, żeby to zmienić. Dietą lekkostrawną dobrze się zainteresować, gdy zauważymy problemy z nadwagą, albo poważniejsze – z otyłością. Jest ona jedną z najbezpieczniejszych, choć wymagających cierpliwego i dłuższego stosowania, sposobów na zbicie zbędnych kilogramów.  

image
Chrupkie pieczywo - nie zapomnijmy o nim w lekkostrawnej diecie.

Dobrze dobrana lekkostrawna dieta, skonsultowana z lekarzem i dietetykiem, pomoże nam ustrzec się efektu jo jo, który często występuje przy tzw. szybkich dietach, gdy błyskawicznie tracimy kilogramy, często kosztem ogólnego stanu zdrowia, a później szybko nabieramy niekiedy jeszcze większej wagi. Ponadto dieta lekkostrawna pomaga pozbyć się z organizmu toksyn – szczególnie jeśli nie możemy sobie pozwolić na jednodniową głodówkę w ramach detoksykacji organizmu. 


Źródło: polki.pl, zdrowie.gazeta.pl

KW 

© Artykuł jest chroniony prawem autorskim. Wykorzystanie tylko pod warunkiem podania linkującego źródła. 

Udostępnij Udostępnij Lubię to! Skomentuj18 Obserwuj notkę

Komentarze

Pokaż komentarze (18)

Inne tematy w dziale Rozmaitości