Chleb bezglutenowy.
Chleb bezglutenowy.

Produkty bezglutenowe. W czym jest gluten, a w czym go nie ma?

Redakcja Redakcja Dieta Obserwuj temat Obserwuj notkę 15

Gluten jest mieszaniną białek gluteliny i gliadyny znajdujących się w pszenicy, życie i jęczmieniu. Jest zawarty zarówno w produktach naturalnych, jak i przetworzonych. Przetworzone produkty bezglutenowe oznacza się międzynarodowym znakiem przekreślonego kłosa.

Zabronione w diecie bezglutenowej są: pszenica (także orkisz), jęczmień, żyto i zwykły owies i wszystkie produkty z ich dodatkiem.

image
Chleb - tak, ale tylko ze znakiem przekreślonego kłosa. 

Produkty zbożowe

Nie zawierają glutenu:

  • Zboża naturalnie niezawierające glutenu: ryż biały i brązowy, kukurydza, gryka, proso, amarantus, quinoa, mąki i kasze ze zbóż naturalnie bezglutenowych (np. kasza jaglana z prosa, gryczana), płatki ryżowe, skrobia kukurydziana, ryżowa i z tapioki, gotowe mieszanki mączne bezglutenowe, pieczywo i makarony z mąk bezglutenowych wykonane samodzielnie oraz kupne oznakowane znakiem „przekreślonego kłosa”, kaszki dla dzieci ryżowe i kukurydziane, chrupki kukurydziane, popcorn, owies bezglutenowy ( z zastrzeżeniami), bułka tarta bezglutenowa

Mogą zawierać gluten:

  • Płatki śniadaniowe kukurydziane mogą zawierać słód jęczmienny, mąka kukurydziana, ryżowa, gryczana dostępne w sprzedaży ogólnej mogą być zanieczyszczone glutenem 

Zawierają gluten: 

  • Pszenica (i jej dawne odmiany, np. orkisz, płaskurka), pszenżyto, jęczmień, żyto, zwykły owies (ze względu na zanieczyszczenia), mąka pszenna, żytnia, jęczmienna, płatki pszenne, jęczmienne, żytnie, owsiane, kasza manna, kuskus, kasza jęczmienna (pęczak, mazurska, perłowa), musli, kasze owsiane, kaszki błyskawiczne zbożowe i mleczno – zbożowe, makaron pszenny, makaron żytni, pierogi, pyzy, kopytka, naleśniki, pieczywo – każde – jeśli nie jest oznaczone jako bezglutenowe (chleb biały i razowy, bułki, bagietki, maca, pumpernikiel, pieczywo chrupkie, precle), pieczywo cukiernicze suche (herbatniki, ciastka, wafle, biszkopty, pierniczki, sucharki, paluszki itp.), ciasta, ciastka, drożdżówki, pizza, bułka do hamburgera, bułka tarta

image
Glutenu nie znajdziemy w kukurydzy, jest za to w pszenicy.

Mięso, ryby, jaja 

Nie zawierają glutenu: 

  • Świeże nieprzetworzone mięso, ryby, jaja  Wędliny (także te wysokogatunkowe typu szynka), zwłaszcza tzw. wędliny wysokowydajne, 

Mogą zawierać gluten:

  • konserwy rybne i mięsne, wędliny podrobowe (kaszanka, pasztetowa, pasztet), wyroby garmażeryjne mięsne ( parówki,kotlety mielone, pulpety, hamburgery) 

Zawierają gluten:

  •  Panierki do mięs i ryb oraz potrawy panierowane 

image
Świeże mięso jest bezglutenowe.

Mleko i produkty mleczne 

Nie zawierają glutenu: 

  • Mleko świeże, mleko w kartonie, mleko zagęszczane, mleko w proszku, kefir, maślanka, jogurt naturalny, nieprzetworzony ser biały, żółty 

Mogą zawierać gluten:

  • Jogurty owocowe, maślanki smakowe, napoje czekoladowe, produkty mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu, serki topione, śmietana (zagęstnik), tanie sery żółte (tzw. wyroby seropodobne); gotowe sery białe do serników (niektórzy producenci dodają błonnik pszenny), sery pleśniowe 

Zawierają gluten: 

  • Napoje mleczne z dodatkiem słodu jęczmiennego, produkty mleczne z ziarnami zbóż 

image
Mleko jest zdrowe i bez glutenu.

Tłuszcze 

Nie zawierają glutenu: 

  • Masło, smalec, margaryna, olej roślinny, oliwa z oliwek 

Mogą zawierać gluten:

  • Majonezy, gotowe sosy (dresingi)   

image
Masło - bez glutenu.

Warzywa i przetwory z warzyw 

Nie zawierają glutenu:

  • Wszystkie warzywa (świeże, mrożone, konserwowane bez dodatków), strączkowe (groch, fasola, soczewica), ziemniaki, skrobia ziemniaczana 

Mogą zawierać gluten:

  • Sałatki z majonezem i dresingami o nieznanym składzie, przeciery pomidorowe, niektóre fasole w puszkach, placki ziemniaczane, produkty wegetariańskie typu kotlety sojowe, pasztety sojowe, majonezy sojowe 

Zawierają gluten: 

  • Warzywa smażone panierowane, warzywa z tartą bułką 

image
Na diecie bezglutenowej zapomnijmy o warzywach smażonych w bułce tartej.

Owoce 

Nie zawierają glutenu: 

  • Wszystkie owoce (świeże, mrożone, konserwowane) 

Mogą zawierać gluten:

  • Owoce suszone, wsady owocowe   

image
Owoce to bomba witaminowa i zero glutenu.

Cukier, słodycze, desery 

Nie zawierają glutenu: 

  • Cukier, dżem, miód, landrynki, ciasta i ciastka upieczone z dozwolonych produktów, kisiele i budynie domowe z mąki ziemniaczanej, ciasta i ciastka oznakowane znakiem „przekreślonego kłosa” 

Mogą zawierać gluten:

  • Guma do żucia, żelki, nadziewane cukierki, batony, gotowe budynie, lody, czekolada i czekoladki, chipsy 

Zawierają gluten: 

  • Ciasta i ciastka upieczone z niedozwolonych mąk lub z niedozwolonym proszkiem do pieczenia, słód jęczmienny 

image
Uważajmy na słodycze.

Napoje 

Nie zawierają glutenu: 

  • Herbata, kawa naturalna, soki owocowe, wody mineralne, kompoty, napary z ziół, czyste alkohole 

Mogą zawierać gluten:

  • Niektóre tanie kawy rozpuszczalne, zwłaszcza aromatyzowane, czekolada do picia na gorąco, napoje owocowo-warzywne, alkohole z dodatkami smakowymi 

Zawierają gluten: 

  • Kawa zbożowa, kakao owsiane, napoje słodzone słodem jęczmiennym, piwo 

image
Piwo zawiera gluten.

Przyprawy 

Nie zawierają glutenu: 

  • Sól, pieprz, zioła, jednorodne przyprawy, ocet winny, ocet jabłkowy, bezglutenowy sos sojowy Tamari 

Mogą zawierać gluten:

  • Jarzynki typu vegeta, mieszanki przypraw (np. curry), musztardy, keczupy, sosy w proszku gotowe dipy i dresingi   

image
Przyprawy bez glutenu - sól i pieprz.

Zupy 

Nie zawierają glutenu: 

  • Zupy domowe z dozwolonych produktów 

Mogą zawierać gluten:

  • Zupy w proszku (instant), niektóre kostki bulionowe

Zawierają gluten: 

  • Zupy zaprawiane mąką, zupy z makaronem, z lanym ciastem 

image
Jeśli zupa, to najlepiej z warzyw.

Inne  produkty

Nie zawierają glutenu: 

  • Proszek do pieczenia bezglutenowy, soda spożywcza, komunikanty niskoglutenowe 

Mogą zawierać gluten:

  • Preparaty do odchudzania, niektóre leki i preparaty wielowitaminowe, niektóre aromaty, cukier waniliowy 

Zawierają gluten: 

  • Zwykły proszek do pieczenia, hydrolizowane białko roślinne, seitan (zastępnik mięsa stosowany przez wegetarian) komunikanty z mąki pszennej, zwykłe opłatki świąteczne

image
Leki mogą zawierać gluten- przed zażyciem lepiej przeczytać ulotkę.

Czy dieta bezglutenowa jest zdrowa?

Warto pamiętać, że eliminacja glutenu z diety nie jest bez znaczenia dla stanu zdrowia. Naukowcy z Uniwersytetu Harvarda odkryli bowiem, że niejedzenie produktów z glutenem zwiększa prawdopodobieństwo zachorowania na cukrzycę typu 2. Więcej o tym: Dieta uboga w gluten może sprzyjać rozwojowi cukrzycy.

Lekarze przestrzegają, że dieta bezglutenowa jest dietą eliminacyjną, dlatego powinna być stosowana jedynie w oparciu o wskazania zdrowotne. Dowiedz się więcej: Gluten. Jeść go czy nie jeść?

źródło: celiakia.pl

KJ

© Artykuł jest chroniony prawem autorskim. Wykorzystanie tylko pod warunkiem podania linkującego źródła.


Udostępnij Udostępnij Lubię to! Skomentuj15 Obserwuj notkę

Komentarze

Pokaż komentarze (15)

Inne tematy w dziale Rozmaitości