Lista superfoods ulega modyfikacjom.
Lista superfoods ulega modyfikacjom.

Superfood - żywność o niezwykłych wartościach odżywczych

Redakcja Redakcja Dieta Obserwuj temat Obserwuj notkę 10

Superfood to nie tylko egzotyczne nasiona chia czy jagody goji. Są to polskie produkty takie jak dynia, jarmuż, siemię lniane, żurawina czy kasza jaglana.

Co to jest superfood?

Superfood to termin określający żywność pochodzenia naturalnego, o szczególnych walorach odżywczych, korzystnie wpływającą na organizm człowieka. Pojawił się po raz pierwszy w artykułach na temat zdrowego odżywiania oraz zaleceń dietetycznych i szybko stał się hasłem nośnym marketingowo, zwłaszcza w branży spożywczej. Według niektórych te produkty spożywcze, spożywane w wersji nieprzetworzonej, mają cudowne właściwości: dostarczają do organizmu znaczne ilości witamin, minerałów, substancji bioaktywnych, enzymów, aminokwasów, kwasów tłuszczowych omega-3, oraz posiadają właściwości lecznicze.

  image

Lista superfoods

Trudno stworzyć jedną listę superfoods. Jest ona różna w zależności od kraju oraz aktualnie obowiązującej mody. Bowiem o ile przez wiele lat wśród bomb witaminowych królowały nasiona chia i jagody goji, o tyle w 2017 roku na absolutnym topie była cibora jadalna, czyli orzechy tygrysie (migdały ziemne) i matcha - odmiana zielonej herbaty . Natomiast w 2018 roku króluje bezglutenowa mąka z manioku oraz... grzyby jako antyoksydanty, co kompletnie wywraca do góry nogami teorię, że grzyby są odżywczo bezwartościowe i jemy je tylko dla walorów smakowych.

image

Polskie superfoods

Zachwyceni zagranicznymi modnymi, ale i bardzo drogimi produktami, zapominamy, że w Polsce mamy wiele roślin, którymi żywimy się od lat, a które z powodzeniem możemy zaliczyć do grupy superfoods. Są tanie, smaczne, nieprzetworzone, możemy je kupić w pierwszym lepszym warzywniaku czy na bazarze, albo wyhodować sami na działce lub w ogrodzie. Oto niektóre z nich.

image

Aronia

Jest świetnym źródłem witamin (C, B, E, P i prowitaminy A), składników mineralnych (molibdenu, manganu, miedzi, boru, kobaltu oraz jodu) i związków o charakterze antyoksydacyjnym. Aronia to najbogatsze źródło polifenoli spośród wszystkich owoców jagodowych. Znajdziemy ich tu około dziesięć razy więcej niż w truskawkach. Zapobiega rozwojowi stanów zapalnych, infekcji, chorobom metabolicznym, nowotworom. Sprzyja również podnoszeniu ogólnej odporności.

 image

Brokuł

Tylko 60 gram brokułu zapewnia całkowite dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, a 80 gram to dzienna dawka witaminy K1. Brokuły to bogate źródło białka, witaminy E, tiaminy, ryboflawiny, kwasu pantotenowego oraz błonnika pokarmowego, a także witamin A, B6 oraz folianu. Zawiera również antyoksydanty, w tym luteinę. Brokuł to także mangan, potas, fosfor, magnez, wapno, selen, cynk i żelazo. Ta cudowna roślina zawiera też tryptofan, dzięki któremu ciało produkuje serotoninę – hormon szczęścia.

 image

Chrzan

Zawiera składniki mineralne- potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo, mangan, sód, cynk, siarkę, fosfor, a także  błonnik oraz witaminy, głównie A, B, B1, B2, C, E. Jest warzywem mało kalorycznym, w 100g ma tylko 70 kalorii.  Chrzan ma dużą zawartość witaminy C, dzięki czemu zwiększa odporność organizmu. Ponadto jest lekarstwem na wiele rozmaitych dolegliwości.

 image

Czosnek

Stanowi naturalny antybiotyk, który zwalcza bakterie, wirusy i grzyby. Jest źródłem cennych flawonoidów, flawonów, witamin z grupy B, związków śluzowych i soli mineralnych, selenu, wapnia, fosforu, żelaza czy magnezu. Z kolei liście czosnku zawierają prowitaminę A, witaminy B1, PP i C. Stymuluje układ odpornościowy, dlatego jest znany również ze swoich właściwości antynowotworowych. Regularne spożywanie czosnku pomaga na wiele dolegliwości, nawet takie jak bóle głowy. Oprócz tego czosnek obniża ciśnienie krwi i powoduje, że spada cholesterol.

 image

Dynia

Zawiera mnóstwo składników wzmacniających odporność. Szklanka dyniowego purée dostarcza 10 mg witaminy C i pokrywa siedmiokrotnie zapotrzebowanie na witaminę A. Ma sporo błonnika (7 g na szklankę) i karotenoidów, chroniących przed chorobami serca, nowotworami i chorobami oczu. Zawiera też magnez, wapń i potas. Pestki dyni są bogate w cynk – w garści (16 g) zawierają go 2,5 mg. Dostarczają też fitosteroli, które ograniczają wchłanianie cholesterolu z pożywienia.

 image

Jagody

Podobnie jak aronia, są one bogatym źródłem antocyjanów, które korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy, zapobiegają zakrzepom i obniżają poziom złego cholesterolu. Od wielu lat uznaje się je za skuteczny lek na biegunki i inne dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Mają właściwości bakteriobójcze, zapobiegają infekcjom układu moczowego, chronią przed nowotworami. Są doskonałym źródłem witaminy C, A, witamin z grupy B, PP oraz selenu, cynku i miedzi.

 image

Jarmuż

Ta roślina to skarbnica wartości odżywczych. Jest bogata w białko, błonnik, wapń, żelazo, fosfor, cynk, magnez. Silne przeciwutleniacze, takie jak chlorofil, luteina czy sulforafan. Zawartość sulforafanu daje jarmużowi działanie ochronne przeciw nowotworowi prostaty, płuc, czy jelita grubego. Szklanka jarmużu zaspokaja 90% zapotrzebowania na witaminę C, 100% – na witaminę A i 450-600% – na witaminę K. Zawiera też witaminy E oraz z grupy B.

 image

Kapusta kiszona

Zwiększa odporność, oczyszcza organizm z toksyn, a bakterie z rodziny Lactobacillus, które powstają w procesie kiszenia, poprawiają florę bakteryjną przewodu pokarmowego regulując tym samym trawienie. Zawiera błonnik pokarmowy, witaminę C oraz wit. z grupy B, czy takie pierwiastki jak mangan, potas, fosfor, czy żelazo.  Szereg badań potwierdza korzystny wpływ kiszonek na zdrowie. Kapusta kiszona ma właściwości obniżające poziom cholesterolu we krwi oraz regenerujące organizm.

 image

Kasza jaglana

Bogata jest w beta-karoten, witaminy z grupy B, żelazo, wapń, fosfor, potas i lecytynę. Zawiera sporo krzemu, który jest niezbędny dla zdrowej skóry, włosów i paznokci, a także zapobiega zmianom miażdżycowym. Dostarcza białka i węglowodanów złożonych. Warto wiedzieć, że kasza jaglana nie zawiera glutenu. Jest optymalnym pożywieniem podczas infekcji – jest lekko strawna, dostarcza wielu składników odżywczych, a do tego usuwa nadmiar śluzu z górnych dróg oddechowych.

image

Natka pietruszki

Już jedna łyżka natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Nie tylko wzmacnia ona odporność, ale też wspomaga wchłanianie żelaza, w które natka również obfituje (5 mg/100g). To sprawia, że natka jest niezbędnym składnikiem diety osób borykających się z anemią. Zawiera też sporo beta-karotenu, witaminy z grupy B i K, wapnia, magnezu, kwasu foliowego, błonnika (40 g/100 g). Dzięki flawonoidom i chlorofilowi ma silne działanie antyoksydacyjne.

0image


Orzechy włoskie

Mają najwięcej kwasów omega-3 – wystarczą zaledwie 3 sztuki, by pokryć dzienne zapotrzebowanie. Są bogate w białko (4 g w 7 orzechach), błonnik, kwas foliowy, magnez i fosfor. Dostarczają antyoksydantów: selenu, polifenoli i witaminy E. W porównaniu z innymi orzechami wykazują najwyższą zdolność antyutleniającą. Zawierają argininę, aminokwas chroniący przed zakrzepami. Mimo wysokiej zawartości tłuszczu i kaloryczności nie tuczą.

 image

Pigwa

Ma zdolność podnoszenia odporności oraz łagodzenia zaburzeń pracy przewodu pokarmowego - biegunek, wzdęć, wymiotów. Spożycie pigwy pobudza apetyt, dostarcza dużej ilości składników mineralnych, witamin i antyoksydantów. Pigwa jest też pomocna w leczeniu zbyt dużego napięcia mięśniowego u małych dzieci.

 image

Pokrzywa

Wykazuje działanie oczyszczające, wzmacniające odporność i obniżające poziom cukru we krwi. W liściach tej rośliny znajdziemy białko, żelazo, magnez, potas, mangan, wapń, chlorofil, histaminę, witaminy A,B C, beta karoten i inne pierwiastki śladowe. Jest bogata w chlorofil, kwasy organiczne i sole mineralne. Zawiera wiele substancji czynnych, które działają oczyszczająco, wspomagają usuwanie szkodliwych produktów przemiany materii, łagodzą stany zapalne organizmu, zwiększają odporność oraz pobudzają pracę układu moczowego.

 image

Porzeczka

Jest niezwykle bogata w witaminę C – 100 g owoców czarnej porzeczki dostarcza jej cztery razy więcej, niż wynosi norma dla dorosłych. Dodatkowo to znakomite źródło witaminy P, która ułatwia przyswajanie witaminy C, a także witamin z grupy B, prowitaminy A, biotyny i kwasu foliowego. Znajdziemy w niej też sole mineralne, m.in. potas, żelazo, wapń i magnez, rzadkie mikroelementy (mangan, bor i jod) oraz cenne kwasy organiczne. Czarna porzeczka oczyszcza organizm z toksyn, wspomaga leczenie wątroby i nerek, działa przeciwzapalnie i bakteriobójczo.

 image

Rokitnik

Posiada wysoką zawartość flawonoidów, witamin A, C i K, nienasyconych kwasów tłuszczowych. Wzmacnia odporność, leczy choroby układu oddechowego, a także problemy skórne. Dzięki zawartości przeciwutleniaczy, działa antyrakowo. Kwasy Omega zawarte w rokitniku sprzyjają koncentracji i wspomagają pamięć. Zawiera również kwas foliowy zalecany kobietom w ciąży.

 image

Siemię lniane

To bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, które śmiało może konkurować pod tym względem z nasionami chia. Zawarte w nim kwasy ALA obniżają poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Ma też sporo błonnika (3 g w łyżce). Siemię jest najbogatszym źródłem lignanów, dzięki którym dobroczynnie wpływa na pracę jelit, przeciwdziała nowotworom, chorobom serca i stanom zapalnym. Nasiona lnu obniżają poziom cukru we krwi u osób z cukrzycą typu 2. Dostarczają też sporo wapnia – 400 mg na szklankę. Kisiel z siemienia lnianego działa osłaniająco na gardło, dlatego ma zbawienne działanie podczas infekcji.

image

Seler

Składem przypomina azjatycki żeń-szeń. Liście i korzeń tej rośliny zawierają niemal 2 razy więcej kwasu askorbinowego niż cytryna. Znajdziemy w nich także witaminy z grupy B, wit. E, A oraz minerały - potas, wapń, cynk, fosfor i magnez. Umieszczenie selera w diecie chroni układ nerwowy i moczowy, usprawnia trawienie, a także wzmacnia odporność. Warzywo to jest ponadto popularnym składnikiem diet redukcyjnych i oczyszczających. Poprawia także potencję, poprawia stan skóry i… leczy kaca.

 image

Soczewica

Jest cennym źródłem dobrze przyswajalnego białka, błonnika, fosforu, potasu i kwasu foliowego. Spożywana regularnie chroni nas przed miażdżycą i nowotworami, a także stymuluje produkcję kolagenu.  Soczewica nie zawiera tłuszczów, a pełno w niej błonnika, który wspiera obniżanie poziomu złego cholesterolu, który jest czynnikiem ryzyka chorób serca i układu krążenia. Zawiera także żelazo.

 image

Żurawina

Ma silne właściwości przeciwbakteryjne, dzięki czemu skutecznie zwalcza choroby układu moczowego, pokarmowego, stany zapalne dziąseł. Żurawina zawiera witaminę C, beta-karoten, a także polifenole i flawonoidy. Związki te przeciwdziałają chorobom serca, redukując poziom złego cholesterolu, a podnosząc poziom dobrego oraz zapobiegając stwardnieniu tętnic. Zawarty w żurawinie polifelnol – kwas elagowy może powodować destrukcję komórek nowotworowych i eliminować substancje kancerogenne z organizmu.

ja

© Artykuł jest chroniony prawem autorskim. Wykorzystanie tylko pod warunkiem podania linkującego źródła.

Zobacz galerię zdjęć:

Lista superfoods ulega modyfikacjom.
Lista superfoods ulega modyfikacjom.
Udostępnij Udostępnij Lubię to! Skomentuj10 Obserwuj notkę

Komentarze

Pokaż komentarze (10)

Inne tematy w dziale Rozmaitości