Frytki to narodowa belgijska przekąska. Belgowie postanowili ją wypromować. Rozdają frytki na niektórych dawnych przejściach granicznych z Francją, Niemcami i Holandią.
Dumni ze swojej tradycji gastronomicznej Belgowie postanowili w ten niecodzienny sposób uczcić "tydzień frytek". Zamienili kilka byłych przejść granicznych w smażalnie frytek. Chcą promować gastronomiczną ofertę Belgii. Akcja ma miejsce w graniczącymi z Francją Tournai i De Panne, w Zezalde przy granicy z Holandią oraz Kelmis przy granicy z Niemcami.
Jak tłumaczy Flamandzkie Centrum Promocji Rolnictwa i Rybołówstwa chodzi nie tylko o to, żeby promować Belgię jako kraj rozkochany w złocistych, smażonych kawałkach ziemniaków, ale też o to, by sprawić, aby ci, którzy wracają z zagranicy, już od rogatek kraju czuli się jak w domu.
W Belgii jest około 5 tys. smażalni frytek. W większych miastach można je spotkać prawie na każdej głównej ulicy. Belgowie chwalą się, że o istnieniu tej przekąski w ich kraju wspominają manuskrypty z 1781 r. To właśnie w Belgii frytki miały zostać wynalezione. Ludzie zamieszkujący w pobliżu płynącej przez Walonię rzeki Mozy łowili małe rybki i smażyli je w głębokim tłuszczu. Zimą, gdy rzeka zamarzała, nie mogli ich łowić, więc kroili ziemniaki nadając im kształt rybek, a następnie je smażyli.
Przepis na belgijskie frytki jest naprawdę prosty. Ziemniaki należy obrać i umyć. Następnie pokroić w grubsze słupki. Pokrojone ziemniaki należy włożyć do dużej miski lub garnka i zalać zimną wodą, po czym wsypać łyżeczkę cukru i odstawić na 30 minut. To sekret belgijskich szefów kuchni. Potem należy odlać wodę, a ziemniaki dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem, bo jeśli będą mokre, olej podczas smażenia będzie pryskał, a to grozi poparzeniem. Najlepsze frytki są smażone w głębokim oleju. Frytki można przygotować we frytkownicy lub w zwykłym garnku. Po rozgrzaniu frytek należy je smażyć partiami, tak aby były złociste i chrupiące.
źródło: PAP
KJ
© Artykuł jest chroniony prawem autorskim. Wykorzystanie tylko pod warunkiem podania linkującego źródła.
Inne tematy w dziale Rozmaitości