Cebula jest bardzo zdrowa.
Cebula jest bardzo zdrowa.

Cebula - łzy i zdrowie gwarantowane

Redakcja Redakcja Zdrowie Obserwuj temat Obserwuj notkę 0

Podczas krojenia cebuli zwykle mocno łzawimy. Mimo to cebula jest jednym z podstawowych warzyw stosowanych w kuchni i sprawdzonym sposobem na przeziębienie i inne dolegliwości, podnosi też odporność. 

Podczas krojenia cebuli łzawimy za sprawą enzymu o nazwie LFS, który mieszając się z aminokwasami zawierającymi siarkę, przekształca je w kwasy sulfonowe. Te z kolei samoistnie przechodzą w lotny sulfin etylu, który w czasie krojenia podrażnia śluzówkę naszych oczu, a w konsekwencji wywołuje silne wydzielanie łez. By ograniczyć te objawy, zaleca się częste moczenie noża w wodzie. Pomaga też otwarcie okna, albo powąchanie czerstwego ciemnego chleba. 

Cebula ma wiele właściwości prozdrowotnych. Pod jej łuskami kryją się fosfor, magnez, siarka, cynk i krzem, a wiec minerały wzmacniające ogólną odporność organizmu, a także witaminy: C, B1, B2, E, K, PP i prowitamina A.

Syrop z cebuli jest stosowany przy przeziębieniach, a wąchanie surowego warzywa pomaga udrożnić zatkany nos. Działa przeciwzapalnie i upłynnia wydzielinę znajdującą się w gardle, ułatwiając tym samym jej odkrztuszanie.

Cebula ma silne działanie bakteriobójcze i z tego powodu jest wykorzystywana do leczenia ran i infekcji skóry - sprawdza się przy czyrakach, ropniach, trądziku, oparzeniach i przeróżnych uszkodzeniach czy pęknięciach skóry. Natarcie miejsca po ukąszeniu komara lub użądleniu pszczoły lub osy zmniejsza świąd i pieczenie.

Ze względu na zawartość glukokininy cebula może być stosowana jako terapia pomocnicza w leczeniu cukrzycy. Dzięki temu roślinnemu hormonowi może zapobiegać pojawianiu się tej choroby lub jej dalszemu rozwojowi. Tym bardziej, że cebula spożywana na surowo obniża poziom cukru we krwi i dzięki temu umożliwia aplikację mniejszej dawki insuliny.

Naukowcy z Włoch i Szwajcarii są przekonani, że cebula może zmniejszyć ryzyko rozwoju raka. Według nich, spożywanie minimum siedmiu porcji cebuli i czosnku w tygodniu zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia raka jelita grubego o ponad 50 proc. Regularne spożywanie cebuli ma też zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka jamy ustnej, gardła, trzustki, nerek i jajników. 

Cebula ma również działanie rozrzedzające krew i przeciwdziałające tworzeniu się zakrzepów. Dzięki wysokiej zawartości potasu (146 mg/100 g) może się przyczynić do obniżenia ciśnienia tętniczego krwi. Amerykańscy badacze przekonują, że zjedzenie codziennie jednej surowej cebuli przez dwa miesiące powoduje wzrost „dobrego" cholesterolu – HLD i obniżenie "złego" - LDL.

 

 

Udostępnij Udostępnij Lubię to! Skomentuj Obserwuj notkę

Komentarze

Pokaż komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości