Rosół uchodzi za najzdrowszą zupę świata. Pomaga w czasie przeziębienia i grypy, wspiera pracę jelit, uspokaja, lecz zgagę i nadwyrężone stawy. Jako lek na różne dolegliwości niegdyś był nazywany żydowską aspiryną.
Uchodzi za idealną potrawę przy przeziębieniach, a zwłaszcza przy katarze, zatkanym nosie oraz w przebiegu grypy. Zawarta w zupie cysteina pomaga rozrzedzić wydzielinę z nosa, gardła i płuc. Co ciekawe, związek ten jest bardzo podobny do acetylocysteiny (pochodna), będącej składnikiem popularnego leku ACC. Cysteina skutecznie ogranicza migrację neutrofili w krwi. Jest to rodzaj białych krwinek (granulocyty obojętnochłonne), które biorą udział w powstawaniu odpowiedzi odpornościowej, w tym stanu zapalnego.
Należy pamiętać, że opisywaną substancję zawiera tylko rosół przygotowywany tradycyjną metodą. Próżno szukać go w zupie z torebki czy kostce rosołowej. Najlepiej, jeśli wywar powstaje na bazie drobiu i warzyw, w tym cebuli, marchwi, selera i pietruszki. Niektórzy, chcąc wzmocnić przeciwzapalne właściwości rosołu, przyprawiają go niewielką ilością chili, dodają fragment korzenia imbiru, a także nieco czarnej fasoli.
Cysteina będzie obecna w rosole nawet po kilkunastokrotnym rozcieńczeniu. Niemniej lepiej jest unikać nadmiaru soli w wywarze. Zamiast niej warto dodać pietruszki lub lubczyku, dzięki którym zupa zyska słonawy posmak.
Rosół sprawdza się przy chorobach stawów, w tym kolan. Znajdują się w nim cenne składniki mineralne jak wapń, magnez, fosfor, siarka, krzem oraz inne mikroelementy. Zupa gotowana na kościach zawierających fragmenty ścięgien i chrząstek dodatkowo ma w swoim składzie siarczany: glukozaminy i chondroityny, pomocne w łagodzeniu bólów stawowych i ułatwiających zachowanie ich sprawności.
Rosół wspomaga pracę przewodu pokarmowego dziękiprolinie, która zwiększa wydzielanie kolagenu, a także glutaminie. Może leczyć zgagę, refluks i łagodzić chorobę wrzodową. Jednocześnie, obecność żelatyny ułatwia prawidłowe trawienie. Rosół przyczyni się także do poprawienia kondycji błony śluzowej jelit, a zawarta w nim glicyna pozwoli nam się zrelaksować i zapewni lepszy sen.
Rosół, podobnie jak inne zupy sporządzane na wywarach mięsnych, nie jest wskazany w przebiegu reumatoidalnego zapalenia stawów, kamicy nerkowej oraz dny moczanowej. Głównie z uwagi na obecne w nim związki purynowe, które metabolizowane są do kwasu moczowego. Jego zwiększone stężenie we krwi sprzyja rozwojowi tych chorób, a jednocześnie nasila przykre objawy. W niektórych przypadkach rosół może mieć również działanie alergizujące.
Nazwa "rosół" powstała od słowa "rozsol" lub "rozsół", którym kiedyś określano wywar powstały w wyniku długotrwałego gotowania solonego lub suszonego mięsa.
WA
Inne tematy w dziale Rozmaitości