Aronia czarna - owoc aronii, fot. 黃雯琪
Aronia czarna - owoc aronii, fot. 黃雯琪

Aronia na odchudzanie, nadciśnienie i oczy. Na co pomaga aronia?

Redakcja Redakcja Zdrowie Obserwuj temat Obserwuj notkę 7

Aronię warto mieć pod ręką przez cały rok. Zarówno aronia czarna, jak i czerwona zawiera cenne dla naszego zdrowia substancje. Świetnie nadaje się na przetwory. Aronia pomaga w chorobach serca i przy odchudzaniu. Jest również polecana osobom, które często i długo pracują przy komputerze.

Aronia czarna i czerwona - Jakie są odmiany aronii?

Rozróżniamy aronię czarnoowocową, aronię czerwoną oraz aronię śliwolistną. Do Europy trafiła ze wschodniej części Ameryki Północnej, gdzie do dziś występuje w stanie dzikim. Z początku stanowiła ciekawostkę w ogrodach botanicznych, by wkrótce zadomowić się w europejskiej części Rosji. W Polsce jest rośliną uprawną. Potrafi wytrzymać nawet 40-stopniowe mrozy. Owoce aronii cenimy za prozdrowotne właściwości, a także za walory kulinarne i ozdobne. Aronia wykorzystywana jest również w kosmetyce.

Właściwości lecznicze aronii 

Czarna aronia w pierwszym kontakcie może odstręczać. Jej ciemne owoce mają cierpki i gorzki smak. Mimo to są cennym źródłem soli mineralnych, jak potas, wapń, fosfor, magnez, molibden, miedź oraz mangan przez. Co więcej, 100 ml soku z aronii zawiera nawet 12 mg żelaza i 0,0064 mg jodu! Jest w nim także dużo witaminy P, C, B2, E oraz kwasu foliowego co potęguje lecznicze działanie aronii. W składzie soku z aronii znajdują się także duże ilości antocyjanów, flawonoidów, fenolokwasów, garbników oraz pektyn. Owoce aronii są też bogate w bardzo cenne związki tj. m.in.: rutyna (często niesłusznie mylona z witaminą P), kwas chlorogenowy i neochlorogenowy oraz kwas kawowy.

Związki te wykazują działanie ochronne względem trzustki, nerek, jak i wątroby. Mają także działanie antybakteryjne i żółciopędne. Jednocześnie wzmagają odnawianie się komórek wątrobowych. Co bardzo istotne, mogą ograniczać rozwój bakterii opornych na takie antybiotyki jak neomycyna, bacytracyna i polimiksyna.

Warto pamiętać, że zdrowotne właściwości aronii pozostaję zachowane również w sokach i mrożonkach. Prozdrowotne właściwości tej rośliny zawiera również nalewka z aronii, którą możesz przyrządzić w domu.

Aronia czarna właściwości - na co dobra jest aronia?

Co ciekawe, owoce aronii są bogatym źródłem różnego rodzaju antyutleniaczy, stąd bardzo często wspomina się o ich właściwościach przeciwrakowych i przeciwzmarszczkowych. Aronia będzie bardzo pomocna również przy zespole jelita drażliwego. Wspomaga również profilaktykę i leczenie cukrzycy (słabsze wchłanianie glukozy), katarze żołądka, jak również hemoroidów, schorzeń skóry i paznokci. 

Aronia na serce

Po aronię czarną warto sięgać profilaktycznie, nie tylko po to by wzmocnić odporność. Jej właściwości wspomagają leczenie nadciśnienia tętniczego, miażdżycy. Popularne jest również stosowanie aronii na obniżenie ciśnienia. 

Aronia na oczy 

Flawonoidy wspierają także funkcjonowanie najdrobniejszych naczyń krwionośnych, również w oku i wokół meszków włosowych. W przypadku oczu, aronia może opóźniać rozwój jaskry, zaćmy i przeciwdziałać degeneracji plamki żółtej. Dodatkowo, zawarte w niej antocyjany wpływają na odnawianie się rodopsyny - kluczowego barwnika siatkówki, mającego wpływ m.in. na jakość naszego widzenia. Aronii przypisuje się także niwelowanie szkodliwych następstw promieniowania z monitorów komputerowych. Specjaliści zalecają picie 50 ml soku aroniowego dziennie, w ciągu całego roku.

Aronia a odchudzanie

Aronia nie tylko jest nisko kaloryczna (około 50 kcal na 100g owocu) oraz wspomaga odchudzanie. Dzięki swoim właściwościom odtruwania organizmu z metali ciężkich oraz wysokiej zawartości błonnika dodatkowo oczyszcza organizm. Pozwala na uzupełnienie witamin i soli mineralnych, co nie tylko zwiększa odporność, ale również przyśpiesza regenerację organizmu. Aronia jest też naturalnym źródłem żelaza, które zapobiega anemii. Warto włączyć zarówno świeżą, jak i liofilizowaną aronię do diety odchudzającej w celu jej wzbogacenia o cenne witaminy.

Co można zrobić z aronii?

Z aronii najczęściej wytwarzamy soki, dżemy, marmolady, powidła, galaretki i nalewki. Z suszu sporządzamy napary i herbaty. Chcąc zjeść owoce, możemy je uprzednio zamrozić na 48 godzin, dzięki czemu stracą swój cierpki smak. Przeciwwskazaniem do spożycia są wrzody oraz stany zapalne żołądka i dwunastnicy. Podobnie przy nadkwaśności.

Sprawdź też: Nalewka z pigwy - przepis i właściwości


WA

 

Udostępnij Udostępnij Lubię to! Skomentuj7 Obserwuj notkę

Komentarze

Pokaż komentarze (7)

Inne tematy w dziale Rozmaitości