Uśmiechnij się szeroko. Sposoby na zajady

Redakcja Redakcja Zdrowie Obserwuj temat Obserwuj notkę 2

Zajady to dokuczliwa przypadłość związana ze stanem zapalnym kącików ust. Wywołują ją najczęściej grzyby i bakterie. Często mylimy ją z opryszczką wargową, powodowaną przez wirus.

Stan zapalny objawia się początkowo zaczerwienieniem, by z czasem przejść w bolesne owrzodzenie. Przesuszona skóra w kącikach ust pęka i wkrótce ujawniają się bąble z płynem surowiczym. W ciągu kilku dni rozlewają się, a w ich miejscu tworzy się nadżerka, którą trudno wygoić. Nieleczona może prowadzić do tworzenia się strupów, po których zostają blizny.

Najczęstszą przyczyną powstawania zajadów jest obecność grzybów, głównie drożdżaków, a także bakterii, jak paciorkowce i gronkowce. Winowajcą mogą być również krętki kiły wrodzonej. Sytuację dodatkowo utrudnia długotrwała antybiotykoterapia. 

Zajady mogą stanowić jeden z pierwszych objawów w przebiegu cukrzycy typu 1. Za ich powstanie odpowiada też reakcja alergiczna na nikiel zawarty w sztućcach i naczyniach kuchennych. Nie bez znaczenia jest nieodpowiednia higiena i choroby związane z niedoborem odporności, jak anemia czy AIDS. Zajady często towarzyszą leczeniu izotretynoiną, a także niedoborom witamin z grupy, szczególnie B2.

Chcąc zapobiec pojawieniu się stanu zapalnego kątów ust, powinniśmy ograniczyć spożycie kawy, a w diecie uwzględniać produkty z dużą zawartością witamin z grupy B, witaminy C i składników mineralnych. Podobnie postępujemy już w trakcie leczenia, Szczególną uwagę zwracamy na drożdże, mleko, kaszę gryczaną, jaja, orzechy, groch, otręby, czarną porzeczkę i pietruszkę.

Jednocześnie warto unikać pikantnych potraw, by nie podrażniać owrzodzeń. Ograniczmy także spożywanie cukru, który stanowi dobrą pożywkę dla drożdżaków. Przy okazji powinniśmy zadbać o florę bakteryjną jelit i sięgać po kwaśne mleko, kefiry i jogurty.

Gdy doskwierają nam zajady, kąciki ust możemy smarować masą z drożdży spożywczych, rozrobionych niewielką ilością wody. Dodatkowo możemy rozprowadzić łyżkę drożdży w 125 ml ciepłego mleka i pić raz dziennie przez 7 dni.

Sięgajmy także po miód, który działa przewciwbakteryjnie i łagodząco. Efekt leczniczy będzie jeszcze lepszy, gdy zmieszamy go z tranem. Maść przydaje się zwłaszcza przy bolesnych uszkodzeniach naskórka.

Jeśli mamy taką możliwość, wykorzystujmy zalety aloesu. Wystarczy przeciąć liść i przetrzeć kąciki ust wilgotną stroną. Sok aloesowy działa odkażająco i wspomaga regenerację uszkodzonych miejsc. Możemy również przyrządzić wywar: cztery zmiksowane liście zalewamy 400-450 ml wrzącej wody. Zaparzoną mieszaninę przechowujemy w zamkniętym naczyniu, najlepiej w zaciemnionym miejscu. Z mikstury korzystamy jak najczęściej.

W czasie kuracji stosujemy także witaminę B2 w tabletkach. Rozkruszoną pastylkę mieszamy z odrobiną tłustego kremu i nakładamy na usta. Czynność wykonujemy przed snem, gdyż mikstura przebarwia zajady. Kąciki ust można także smarować pastą do zębów, co przyspieszy gojenie.

(WA)

 

Udostępnij Udostępnij Lubię to! Skomentuj2 Obserwuj notkę

Komentarze

Pokaż komentarze (2)

Inne tematy w dziale Rozmaitości