Smutna informacja dla wszystkich fanów słynnego kremu z czasów dzieciństwa. Zmarł Francesco Rivella – twórca kultowej Nutelli i kluczowy chemik Ferrero. Włoch odszedł 14 lutego. Jego pogrzeb odbył się w poniedziałek w Albie.
Francesco Rivella, człowiek, który zmienił świat słodyczy, zmarł 14 lutego w wieku 97 lat. Był kluczową postacią w historii Ferrero – firmy, która dzięki niemu stworzyła Nutellę, a także takie marki jak Tic Tac, Kinder czy Ferrero Rocher. Włoskie media nazywają go "ojcem Nutelli", ponieważ to on nie tylko opracował słynną recepturę, ale także wymyślił jej nazwę.
Stworzył słodkie imperium
Rivella rozpoczął pracę w Ferrero w 1952 roku, gdy firma była jeszcze niewielkim przedsiębiorstwem w Piemoncie. Był chemikiem żywności, absolwentem Uniwersytetu w Turynie, i przez ponad 40 lat pracował nad udoskonalaniem receptur słodyczy. Ściśle współpracował z Michelem Ferrero, synem założyciela firmy, który przejął rodzinny biznes.
Pierwsza wersja słynnego kremu czekoladowo-orzechowego powstała już w 1946 roku i nosiła nazwę Giandujot. Była to gęsta pasta, którą kroiło się w plasterki i układało na kromkach chleba. W 1951 roku ulepszono jej konsystencję, tworząc SuperCrema – łatwiej smarowalny produkt.
W 1964 roku Michele Ferrero i Francesco Rivella dopracowali recepturę i wprowadzili na rynek nowy produkt – Nutellę. To był przełom – krem o idealnej konsystencji i unikalnym smaku podbił serca konsumentów na całym świecie.
Nutella w Polsce - od 1922 roku
Nutella szybko podbiła świat. Na polskie stoły trafiła w 1992 roku, a od 2007 roku obchodzony jest Światowy Dzień Nutelli (5 lutego). Produkt był reklamowany jako pełnowartościowy składnik śniadania, jednak w 2012 roku Ferrero musiało zmierzyć się z pozwem zbiorowym w USA.
Amerykańscy konsumenci oskarżyli firmę o wprowadzające w błąd reklamy, sugerujące, że Nutella jest w 100 proc. zdrowym produktem. W wyniku procesu Ferrero zostało zobowiązane do zapłaty 3 mln dolarów kary i odszkodowań. Mimo to, Nutella pozostaje jednym z najpopularniejszych produktów na świecie, sprzedawanym w ponad 170 krajach.
Po przejściu na emeryturę w 1993 roku, Rivella osiadł w rodzinnej Albie, gdzie poświęcił się uprawie owoców i promowaniu tradycyjnego sportu Pallapugno. Pozostawił trzech synów, córkę i siedmioro wnucząt. Jego pogrzeb odbył się w poniedziałek w Albie – miejscu, w którym rozpoczęła się historia Ferrero i Nutelli.
Fot. Nutella/Wikipedia
Red.
Inne tematy w dziale Gospodarka