Od teraz robaki będą oficjalnie dodawane do pieczywa w Unii Europejskiej. Rozporządzenie w tej sprawie przyjęła Komisja Europejska, a osobiście podpisała je Ursula von der Leyen.
Prace nad wprowadzeniem alternatywy dla mięsa trwają w UE od lat. Powód jest tłumaczony tak: Europejczyk w ciągu całego życia zje 4 woły, 4 barany, 46 wieprzy, 46 indyków, 12 gęsi, 37 kaczek i aż 945 kurczaków. Polacy zjadają znacznie więcej. Ponad 73 proc. rodzin przygotowuje potrawy mięsne, co najmniej kilka razy w tygodniu. Co roku na świecie spożywane jest ok. 350 mln ton mięsa. Polak średnio spożywa ok. 75 kg mięsa i jego przetworów.
Cel UE: zmniejszyć spożywanie mięsa
Tylko w Polsce, by zaspokoić zapotrzebowanie na produkty mięsne zabija się 900 mln zwierząt. Dlatego Komisja Europejska usunęła nacisk na promowanie laboratoryjnego mięsa w ramach wspólnotowej polityki klimatycznej tak, by do roku 2040 zmniejszyć zanieczyszczenie gazami cieplarnianymi o 90 proc. w porównaniu z poziomem w 1990 r. Rolnictwo generuje ponad 10 proc. rocznej emisji gazów.
Oprócz mięsa z probówki UE postanowiła rozwiązać problem także wprowadzeniem do naszego menu owadów. W unijnym wykazie nowej żywności dla ludzi znajdują się aktualnie trzy rodzaje owadów: mącznik młynarek (w postaci suszonych larw), szarańcza wędrowna (mrożona, suszona i sproszkowana) oraz świerszcz domowy (mrożony, suszony i sproszkowany). Dodatkowo dopuszczone do obrotu na rynku unijnym zostały także larwy pleśniakowca lśniącego w postaci mrożonej, pasty, suszonej i sproszkowanej. Jednak wydaje się, że to właśnie mącznik młynarek zostanie zapamiętany jako „robal”, który został wytypowany do tego, by przecierać owadzi kulinarny szlak.
Rozporządzenie ws. "robaków". Co zawiera?
Komisja Europejska poinformowała właśnie, że wdrażając rozporządzenie (UE) 2025/89 z dnia 20 stycznia 2025 r., zezwala na wprowadzanie na rynek poddanego promieniowaniu UV proszku całych larw mącznika młynarka (Teebrio) jako nowej żywności oraz zmienia rozporządzenie wykonawcze (UE) 2017/2470. Wyjaśnia, że w dniu 28 marca 2023 r. Urząd przyjął opinię naukową w sprawie bezpieczeństwa poddanego działaniu promieniowania UV proszku z całego żółtego mącznika młynarka (Tenebrio molitor larvae) jako nowej żywności na podstawie rozporządzenia (UE) 2015/2283 (5) zgodnie z art. 11 rozporządzenia (UE) 2015/2283.
Dalej w komunikacie czytamy, że „w swojej opinii naukowej Urząd stwierdził, że proszek z całych larw Tenebrio molitor poddany działaniu promieniowania UV jest bezpieczny w proponowanych warunkach stosowania i przy proponowanych poziomach stosowania. W związku z tym ta opinia naukowa daje wystarczające podstawy do stwierdzenia, że poddane działaniu promieniowania UV proszek całych larw Tenebrio molitor, stosowany w chlebie i bułkach, ciastach, produktach na bazie makaronu, przetworzonych produktach ziemniaczanych, serach i produktach serowych oraz kompotach owocowych i warzywnych, przeznaczony dla ogółu populacji, spełnia warunki wprowadzenia go do obrotu zgodnie z art. 12 ust. 1 rozporządzenia (UE) 2015/2283.”
Całość kończy się stwierdzeniem, że „niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej. Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich. Sporządzono w Brukseli dnia 20 stycznia 2025 r. W imieniu Komisji Przewodnicząca Ursula von der Leyen.
Tyle będzie larw w pieczywie i ciastach
W praktyce oznacza to, że np. w chlebie i bułkach będzie znajdować się 4 gramy mącznika na 100 pieczywa, a w ciastach – 3,5 g larw na 100 g ciasta. Całkiem więc sporo i hodowla tego owada może okazać się niezłym interesem. Gdyby w Polsce chciał się nią zająć, to na stronach rządowych może znaleźć wydane kosztem ponad 5 milionów złotych opracowanie pod tytułem „Mącznik Młynarek – Hodowla w Kilku Słowach. Podręcznik hodowli mącznika młynarka” autorstwa Remigiusza Gałęckiego.
Jak czytamy „publikacja powstała w ramach projektu współfinansowanego przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju programu GOSPOSTRATEG pt.: Opracowanie strategii wykorzystania alternatywnych źródeł białka w żywieniu zwierząt umożliwiającej rozwój jego produkcji na terytorium RP. Umowa nr GOSPOSTRATEG1/385141/16/ NCBR/2018. Wartość projektu 5 214 500 zł. Wartość dofinansowania 4 983 700 zł". Dofinansowanie oczywiście unijne.
Z artykułu dowiesz się:
- Redukcja spożycia mięsa jako cel UE: Komisja Europejska dąży do zmniejszenia emisji gazów cieplarnianych z rolnictwa o 90% do 2040 roku, m.in. poprzez ograniczenie spożycia mięsa i promowanie alternatywnych źródeł białka
- Owadzie białko w unijnym menu: W wykazie nowej żywności znajdują się m.in. larwy mącznika młynarka, szarańcza wędrowna i świerszcz domowy. Produkty te mają być wykorzystywane w pieczywie, makaronach, ciastach czy przetworach owocowych
- Rozporządzenie o mączniku młynarka: UE wprowadziła regulacje pozwalające na stosowanie mącznika młynarka w wyrobach spożywczych. W chlebie i bułkach może znajdować się do 4 g proszku z larw na 100 g produktu
- Polska a unijne plany: Polacy zjadają rocznie średnio 75 kg mięsa, co znacząco przewyższa unijne standardy
Fot. Pixabay
Tomasz Wypych
Inne tematy w dziale Polityka