Handel w jednym ze sklepów w Warszawie, 24 bm. (obm/awol) PAP/Marcin Obara
Handel w jednym ze sklepów w Warszawie, 24 bm. (obm/awol) PAP/Marcin Obara

Nawet masło tak nie podrożało. Cena jednego produktu wzrosła o 300 proc., a to nie koniec

Redakcja Redakcja Finanse osobiste Obserwuj temat Obserwuj notkę 17
Ceny soku pomarańczowego na świecie wzrosły o 300 proc. w ciągu ostatnich dwóch lat – wynika z danych międzynarodowej firmy brokerskiej eToro. Znaczące podwyżki odnotowano również w Polsce. Według portalu dlahandlu.pl, cena soku pomarańczowego wzrosła w naszym kraju od 65 do 90 proc., co przewyższa wzrost cen takich produktów jak masło czy czekolada.

Rosnące ceny w Polsce i rekordy stawek na całym świecie

Z informacji portalu wynika, że cena litra soku pomarańczowego w polskich sklepach osiągnęła obecnie 8,00 zł. Dla porównania, rok temu wynosiła maksymalnie 5,50 zł, a dwa lata temu była na poziomie 4,15 zł – niemal o połowę mniej niż obecnie.

Problem wysokich cen dotyczy całego świata. Na giełdach międzynarodowych cena soku pomarańczowego wynosi obecnie 5,3 dolara za funt (0,45 kg), co jest trzykrotnym wzrostem w porównaniu z sytuacją sprzed dwóch lat. Po raz pierwszy ten poziom cen osiągnięto we wrześniu 2024 roku. eToro podaje, że w ciągu ostatnich 12 miesięcy wartość opcji na sok wzrosła o 28 proc.


Przyczyny wzrostu cen soku pomarańczowego

Według ekspertów głównym powodem tak wysokich cen jest spadek globalnych zbiorów pomarańczy, wywołany problemami pogodowymi i chorobami roślin. W Brazylii, która odpowiada za 70 proc. światowej produkcji soku pomarańczowego, susza oraz tzw. choroba zazielenienia cytrusów znacząco ograniczyły plony. Zjawisko El Niño wpłynęło na produkcję w Meksyku (spadek o 11 proc.) oraz w Stanach Zjednoczonych (spadek o 6 proc.). Na Florydzie, zniszczenia spowodowane huraganem Milton dodatkowo pogorszyły sytuację, a prognozy z października 2024 roku przewidywały spadek zbiorów o 16 proc., co byłoby najgorszym wynikiem od 1933 roku.


Wpływ na polski rynek i niepewna przyszłość

W Polsce ceny soku pomarańczowego wzrosły o 66 proc. w ciągu ostatnich dwóch lat. To wciąż mniej niż wzrost na rynkach globalnych, co sugeruje, że ceny mogą dalej rosnąć. Alternatywą dla soku pomarańczowego był zazwyczaj sok jabłkowy, ale i ten produkt drożeje z powodu wzrostu cen jabłek, wywołanych niekorzystnymi warunkami pogodowymi.

Eksperci prognozują, że sytuacja nie ulegnie szybkiej poprawie. Niskie zapasy pomarańczy oraz długi okres dojrzewania nowych drzew – trwający od 4 do 15 lat – sprawiają, że odbudowa produkcji zajmie wiele czasu. Nadzieję na poprawę sytuacji daje jedynie rozwój preparatów chroniących drzewa przed chorobami.

Inne produkty też drożeją

Sok pomarańczowy nie jest jedynym produktem, którego cena znacząco wzrosła. W Polsce masło podrożało między listopadem a grudniem o 11 proc., a w porównaniu z ubiegłym rokiem jego cena wzrosła o 35 proc. Drożeje również czekolada – tabliczka mlecznej z orzechami kosztuje obecnie o 80 proc. więcej niż dwa lata temu.

Z tego artykułu dowiedziałeś się: 

  • Dlaczego ceny soku pomarańczowego wzrosły na świecie
  • Jak bardzo podrożał sok pomarańczowy w Polsce w ostatnich latach
  • Jakie czynniki wpłynęły na spadek zbiorów pomarańczy w Brazylii, Meksyku i USA
  • Czy inne produkty spożywcze również drożeją
  • Jakie są prognozy dotyczące cen soku pomarańczowego w przyszłości

na zdjęciu: Handel w jednym ze sklepów w Warszawie, zdjęcie ilustracyjne. fot. (obm/awol) PAP/Marcin Obara

SW

Udostępnij Udostępnij Lubię to! Skomentuj17 Obserwuj notkę

Komentarze

Pokaż komentarze (17)

Inne tematy w dziale Gospodarka