"Polski kebab" w Indiach. Fot. Canva, Facebook/Dorota Masłowska
"Polski kebab" w Indiach. Fot. Canva, Facebook/Dorota Masłowska

"Polski kebab" robi furorę w Indiach. Jest inny niż pozostałe

Redakcja Redakcja Gotowanie Obserwuj temat Obserwuj notkę 15
Pisarka Dorota Masłowska podzieliła się ciekawym odkryciem w mediach społecznościowych. W Indiach odnalazła budkę z "polskim kebabem". Okazuje się, że nie jest to jedyny taki lokal w tym kraju.

Kebab najpopularniejszym daniem na świecie 

Kebab stał się jednym z najpopularniejszych dań na świecie. Wywodzi się z Bliskiego Wschodu, a jego korzenie sięgają starożytności. Samo słowo "kebab" pochodzi z języka arabskiego i perskiego, gdzie oznacza "pieczone mięso". Za najbardziej znaną i popularną wersję kebaba – czyli kebab z pionowego rożna – uznaje się kuchnię turecką. 

Obecnie jednak sytuacja wygląda tak, że kebab występuje w wielu wariantach w różnych krajach, od tureckiego donera, przez bliskowschodnią szawarmę, aż po grecki gyros. Znalazło się również miejsce dla "polskiego kebaba". W Polsce kebab różni się od tureckich pierwowzorów: często podawany jest w dużej bułce, z grubą warstwą surówek i sosami – czosnkowym i ostrym – które wyróżniają go na tle innych krajów.

"Polski kebab" w Indiach 

Polska wersja kebaba przypadła do gustu Indusom, o czym informuje pisarka Dorota Masłowska. "Jestem sobie w Indiach z Markiem Bieńczykiem. Idąc ulicą natrafiamy na POLSKI KEBAB. Niezwłocznie postanawiamy tam zajść. Karta obfituje w tradycyjne polskie potrawy takie jak ‘Kebab na Grubym’ czy ‘Kebab na Dania’. Przemiły właściciel Abin mówi, że był w Polsce, polski kebab bardzo mu smakował i postanowił przenieść go do Indii - miejscowym podobno bardzo smakuje" – napisała w mediach społecznościowych. 

"Jeśli to jest sen, to jest tak intensywny, że zrobiłam w nim zdjęcie" – dodała. 

Okazuje się, że nie jest to jedyny lokal tego typu w Indiach. "Make life harder" opublikował na Instagramie informacje, że w Indiach znajdują się dwie budki z "Polskim kebabem". 

W Indiach kebab ma zupełnie inne znaczenie niż w Polsce, bo oryginalnie odnosi się do potraw z grillowanego mięsa, często podawanego z przyprawami i ziołami na sposób typowy dla kuchni indyjskiej. Jak jednak widać, każdy lubi eksperymentować, a "polski kebab" staje się powoli "światową marką"... 

MP

"Polski kebab" w Indiach. Fot. Canva, Facebook/Dorota Masłowska

Czytaj dalej:

Udostępnij Udostępnij Lubię to! Skomentuj15 Obserwuj notkę

Komentarze

Pokaż komentarze (15)

Inne tematy w dziale Rozmaitości