PAP/EPA
PAP/EPA

Naukowcy dopięli swego. Innowacyjny produkt promuje sam Bill Gates

Redakcja Redakcja Innowacje Obserwuj temat Obserwuj notkę 89
Zespół badawczy stworzył z powietrza i wody produkt nie przypominający masło z wyglądu, ale także smakiem. Celem tego pomysłu jest ograniczenie emisji gazów cieplarnianych, które generuje rolnictwo. Inicjatywie patronuje finansowo amerykański miliarder Bill Gates.

Naukowcy stworzyli masło z wody i powietrza

Wspomniany produkt wynalazł start-up o nazwie Savor, wspierany finansowo przez miliardera Billa Gatesa i działający pod egidą Orca Sciences.

"Ostatecznie opracowali proces [firma Savor - przyp. red.], który polega na pobieraniu dwutlenku węgla z powietrza i wodoru z wody, podgrzewaniu ich i utlenianiu, aby wywołać separację kwasów tłuszczowych, a następnie formowanie tłuszczu. Rezultatem są prawdziwe cząsteczki tłuszczu, takie jak te, które otrzymujemy z mleka, sera, wołowiny i olejów roślinnych. Proces ten nie uwalnia żadnych gazów cieplarnianych, nie wykorzystuje gruntów rolnych i zużywa mniej niż tysięczną część wody, jaką zużywa tradycyjne rolnictwo. A co najważniejsze, smakuje naprawdę dobrze" - napisał Bill Gates na blogu.

We wcześniejszej wypowiedzi wspomniał, że produkt smakuje jak prawdziwe masło.


Nowy projekt Billa Gatesa. Chodzi o redukcję emisji CO2

Bill Gates i współpracujący z nim naukowcy nie ukrywają, że pomysł na tworzenie żywności przy użyciu biochemii ma na celu sprawić, żebyśmy odżywiali się bardziej ekologicznie. Produkcja substancji przypominającej masło nie powoduje konieczności emisji gazów cieplarnianych, która jest obecna podczas wytwarzania produktów pochodzenia rolnego.

Zespół firmy Savor poinformował, że tradycyjna produkcja tłuszczów zwierzęcych generuje od 1 do 3 gramów CO2 na tysiąc kalorii, podczas gdy w laboratorium te same ilości tłuszczów mogą być wyprodukowane z emisją poniżej jednego grama CO2.

"Dużoskalowa synteza molekuł spożywczych bez surowców rolnych jest bardzo realna" – powiedział Steven Davis, główny autor badania, cytowany przez IFL Science.

Obecnie zespół pracuje nad rozwiązaniem palącego problemu. Muszą oni sprawić, żeby produkcja takiej syntetycznej żywności była bardziej opłacalna i tańsza od tradycyjnych produktów.

MB

Fot. Bill Gates. Źródło: PAP/EPA/CLEMENS BILAN

Udostępnij Udostępnij Lubię to! Skomentuj89 Obserwuj notkę

Komentarze

Pokaż komentarze (89)

Inne tematy w dziale Technologie