Australijska restauratorka i prezenterka telewizyjna Kylie Kwong ogłosiła, że rezygnuje z działalności restauracyjnej. Pionierska szefowa kuchni zamknie swoją restaurację Lucky Kwong w Sydney pod koniec czerwca.
Słynna australijska restauratorka zamyka lokal
Kwong od dawna jest ceniona za swoje wyrafinowane podejście do klasycznego chińskiego jedzenia, a jej unikalne wprowadzenie rdzennych australijskich składników do menu stanowi sprawiło, że jest jednym z najbardziej szanowanych nazwisk w branży.
- Jest oczywiście smutek związany z tą decyzją, ponieważ to trzy dekady mojego życia. Ale czuję też ekscytację, ponieważ otwierają się kolejne drzwi, tak jak to się dzieje, gdy zamykamy jedne drzwi - powiedziała Kwong.
Znana kucharka, autorka książek kucharskich i osobowość telewizyjna zapowiedziała, że następnym etapem jej kariery będzie kontynuacja jej pasji do "jedzenia, sztuki, kultury i znajomości", a także pracy ze społecznościami Pierwszych Narodów.
Niekonwencjonalne podejście do kuchni
Stała się powszechnie znana po pojawieniu się w swoim programie telewizyjnym Cooking with Heart and Soul w 2003 roku i wydaniu mnóstwa książek kucharskich. Jej program kulinarny był emitowany zarówno w australijskiej stacji ABC, jak i w Foxtel, na kanale LifeStyle oraz w Discovery Home w Stanach Zjednoczonych. Jej konto na instagramie ma ponad 102 tys. obserwatorów.
Kwong otworzyła swoją pierwszą restaurację, Billy Kwong, na przedmieściach Sydney w 2000 roku. "Billy" w nazwie restauracji wywodzi się nie od wspólnika, słynnego szefa kuchni z Sydney, Billa Grangera. Po jego odejściu, Kwong zobowiązała się do włączenia do menu restauracji organicznych i zrównoważonych składników – w tym pieczonych świerszczy – a także rodzimych australijskich produktów, jak smażone warzywa warrigal i ciastka z łobodą. Wielbicielką jej kuchni była inna znana pasjonatka gotowania Nigella Lawson.
Restauracje Kylie Kwong
W 2019 roku zamknęła Billy Kwong, a dwa lata później otworzyła nieformalną knajpkę Lucky Kwong. Firma została nazwana na cześć Lucky'ego, martwo urodzonego syna. Restauratorka dzieli życie z żoną, artystką i performerką Nell.
To już kolejna taka decyzja o zamknięciu biznesu restauracyjnego w Australii w ostatnim czasie przez szefów kuchni o ugruntowanej pozycji. Likwidację ogłosili właściciele Tetsuya Wakuda, Fish Butchery i sklepu z daniami na wynos Charcoal Fish by Josh i Julie Niland. Upadłość ogłosili również właściciele restauracji Gingerboy w Melbourne.
Restauratorzy skarżą się na trudne warunki ekonomiczne związane z rosnącymi kosztami czynszów w zestawieniu z wysokimi kosztami życia, a co za tym idzie, malejącymi zyskami w prowadzonych przez nich lokalach.
ja
Czytaj także:
Inne tematy w dziale Rozmaitości