Kwietniowa pogoda dała się we znać plantatorom. Przymrozki spowodowały, że zaczęło brakować warzyw na polskim rynku. Stąd też ceny dostępnych aktualnie produktów są mocno zawyżone.
Zawyżone ceny na polskim rynku
Ceny warzyw na polskich rynkach są zawyżone. Portal sadyogrody.pl pisze, że młode ziemniaki są wyceniane na ok. 10-12 zł za kilogram w zależności od odmiany, a cukinia kosztuje 5-6 zł za kg. Z kolei ceny rzodkiewek przekraczają 2,50 zł za pęczek, a sałata lodowa jest oferowana w cenie 6-7 zł. Tania jest za to kapusta - 4-5 zł za główkę, i koperek - po 2 zł za pęczek.
Maciej Kmera, ekspert rynku Bronisze zauważa w rozmowie z portalem, że powodem takich cen jest niewystarczająca podaż krajowych warzyw, co ma bezpośredni wpływ na ich ceny.
Horrendalne ceny za czereśnie
Portal businessinsider.com.pl zauważa z kolei, że na straganach można zaobserwować również absurdalne ceny za czereśnie, które przekraczają 100 zł za kilogram. Tu jednak warto uspokoić, ponieważ na ten owoc nie ma jeszcze sezonu, więc obecne na rynku czereśnie są importowane. Przed kilkoma laty w sieci pojawiały się informacje o czereśniach w cenie 250 zł za kilogram.
Na rynku hurtowym w Broniszach pojawiły się też pierwsze polskie maliny z upraw szklarniowych. Za kilogram, podobnie jak za czereśnie, trzeba zapłacić 100 zł.
Wpływ ma pogoda
Największy wpływ na tak zawyżone ceny warzyw ma pogoda. Przypomnijmy, że w kwietniu bywały noce, gdy na termometrach mogliśmy zaobserwować temperaturę na minusie. W wielu regionach kraju tak niska temperatura kwietniowych nocy nie była notowana od 20 lat.
Kwietniowa pogoda dała się we znaki również sadownikom i właścicielom winnic. Więcej o tym przeczytasz o czym tutaj:
Są jednak warzywa, których nie brakuje. Kmera wskazuje w rozmowie z sadyogrody.pl, że młodą kapustę można kupić od 4 do 5 zł za główkę, a za pęczek koperku trzeba zapłacić 2 zł.
MP
Zawyżone ceny warzyw. Fot. Canva/CC0
Czytaj dalej:
Inne tematy w dziale Gospodarka