Zawyżone ceny na polskim rynku
Ceny warzyw na polskich rynkach są zawyżone. Portal sadyogrody.pl pisze, że młode ziemniaki są wyceniane na ok. 10-12 zł za kilogram w zależności od odmiany, a cukinia kosztuje 5-6 zł za kg. Z kolei ceny rzodkiewek przekraczają 2,50 zł za pęczek, a sałata lodowa jest oferowana w cenie 6-7 zł. Tania jest za to kapusta - 4-5 zł za główkę, i koperek - po 2 zł za pęczek.
Horrendalne ceny za czereśnie
Portal businessinsider.com.pl zauważa z kolei, że na straganach można zaobserwować również absurdalne ceny za czereśnie, które przekraczają 100 zł za kilogram. Tu jednak warto uspokoić, ponieważ na ten owoc nie ma jeszcze sezonu, więc obecne na rynku czereśnie są importowane. Przed kilkoma laty w sieci pojawiały się informacje o czereśniach w cenie 250 zł za kilogram.
Wpływ ma pogoda
Największy wpływ na tak zawyżone ceny warzyw ma pogoda. Przypomnijmy, że w kwietniu bywały noce, gdy na termometrach mogliśmy zaobserwować temperaturę na minusie. W wielu regionach kraju tak niska temperatura kwietniowych nocy nie była notowana od 20 lat.
Kwietniowa pogoda dała się we znaki również sadownikom i właścicielom winnic. Więcej o tym przeczytasz o czym tutaj:
Są jednak warzywa, których nie brakuje. Kmera wskazuje w rozmowie z sadyogrody.pl, że młodą kapustę można kupić od 4 do 5 zł za główkę, a za pęczek koperku trzeba zapłacić 2 zł.
MP
Zawyżone ceny warzyw. Fot. Canva/CC0
Czytaj dalej:
Komentarze
Pokaż komentarze (49)