Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące partii świeżych truskawek pochodzących z Maroka. W owocach dostępnych w sklepach znanej sieci wykryto obecności wirusa wywołującego wirusowe zapalenie wątroby typu A.
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach o wykryciu wirusa wywołującego wirusowe zapalenie wątroby typu A (WZW typu A) w jednej partii świeżych truskawek pochodzących z Maroka.
Truskawki z bakterią
GIS ostrzega, że spożycie produktu zanieczyszczonego tym wirusem może wiązać się z ryzykiem wystąpienia wirusowego zapalenia wątroby typu A.
Nazwa produktu: Truskawki świeże 500 g.
Numer partii: 0000/13-3120/2095.
Kraj pochodzenia: Maroko.
Importer: Dai Fruits SL Av. Ojos Negros 41, Sagunto, Valencia, 46520, Hiszpania.
Produkt był wprowadzany do obrotu w Polsce przez dwa podmioty: Jeronimo Martins Polska S.A. ul. Żniwna 5 62-025 Kostrzyn oraz REDENBERG Sp. z o.o. ul. Zabrzańska 24 41-700 Ruda Śląska. Produkt był w obrocie w Polsce prawdopodobnie w dniach 11-12 marca 2024 r.
GIS przekazał ponadto, że organy urzędowej kontroli żywności prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie. Inspektorat zaapelował, by nie spożywać produktu z partii objętej komunikatem, a w przypadku wystąpienia objawów charakterystycznych dla zakażenia WZW typu A skontaktować się z lekarzem.
WZW typu A
Wirusowe Zapalenie Wątroby Typu A jest chorobą wywoływaną przez wirus A zapalenia wątroby z rodziny Picornaviridae, który jest odporny na działanie czynników zewnętrznych, takich jak temperatura, substancje chemiczne. U osób dorosłych częstym objawem zakażenia HAV (z ang. Hepatitis A Virus, oficjalna nazwa Hepatowirus A )jest żółtaczka, której towarzyszą objawy ogólne, tj. gorączka, brak apetytu, nudności, wymioty. Objawy te pojawiają się 2-7 tygodni od momentu zakażenia i mogą trwać nawet przez wiele tygodni. U około 15 proc. pacjentów objawy nawracają lub trwają ciągle nawet przez okres 6-9 miesięcy. U dzieci ponad 90 proc. przypadków zakażenia tym wirusem przebiega bez objawów lub z objawami niespecyficznymi, bez żółtaczki. Objawy wywoływane przez wirusa to osłabienie, senność, bóle głowy, brak apetytu, wstręt do potraw tłustych, czasami gorączka, pod koniec pobolewanie wątroby, żołądka.
Ludzie są jedynym rezerwuarem wirusa wywołującego WZW A, który przenoszony jest głównie drogą pokarmową. HAV może przez długi czas utrzymywać się w środowisku przy dużej wilgotności. Czas wylęgania 2-6 tygodni (średnio 28 dni)
Do zakażenia może dojść przez kontakt bezpośredni z zakażonym człowiekiem (np. przeniesienie wirusa poprzez nieumyte po wyjściu z toalety ręce), kontakty seksualne z osoba zakażoną lub chorą i najczęściej poprzez spożycie skażonego pożywienia (np. nieumytych owoców) i skażonej wody.
Wirus namnaża się najpierw w przewodzie pokarmowym, następnie dochodzi do wiremii, czyli obecności we krwi mogących się namnażać wirusów po czym prawdopodobnie dochodzi do zakażenia wątroby i powstania objawów chorobowych. W wyniku tego zakażenia dochodzi do zapalenia wątroby. Wirusa można wykryć za pomocą testu ELISA lub innych metod, wykorzystujących swoiste względem wirusa przeciwciała. Dodatkowo można wykorzystać testy na stężenie bilirubiny oraz transaminaz (enzymy zaliczane do grupy, uczestniczące w metabolizmie aminokwasów - ich wyższe stężenie świadczy o chorobach wątroby.
Nie ma leczenia przyczynowego, natomiast leczenie objawowe stosuje się tylko w przypadkach o ciężkim przebiegu. W leczeniu niefarmakologicznym sugeruje się odpoczynek, dietę i leczenie płynami, unikanie niektórych leków.
Fot. truskawki/Pixabay
Tomasz Wypych
Inne tematy w dziale Rozmaitości