Zastępowanie pracy ludzkiej robotami i przez sztuczną inteligencję będzie coraz powszechniejsze. Są jednak zawody, których rewolucja nie obejmie.
W najnowszej analizie eksperci Personnel Service przygotowali zestawienie 10 najmniej zagrożonych przez robotyzację i sztuczną inteligencję (AI) grup zawodowych. Automatyzacja i AI są niezaprzeczalnie jednymi z najważniejszych aktualnie trendów. Wyzwaniem pozostaje możliwość utraty pracy przez osoby, którym robot czy zaawansowana technologia zabiorą pracę.
AI a rynek pracy
- Sztuczna inteligencja to nie tylko przełom technologiczny, to przełom w branżach na całym świecie. W opiece zdrowotnej AI pomaga we wczesnym wykrywaniu chorób i tworzeniu spersonalizowanych planów leczenia. W produkcji optymalizuje procesy produkcyjne. Instytucje finansowe wykorzystują sztuczną inteligencję do wykrywania oszustw i zarządzania ryzykiem, podczas gdy przemysł motoryzacyjny zmierza w kierunku autonomicznych pojazdów. Zawody się zmienią, bo będą z tych dobrodziejstw korzystały, ale są takie profesje, które nie muszą się obawiać zastąpienia przez AI – mówi Krzysztof Inglot, założyciel Personnel Service.
Ludzkie cechy, takie jak empatia, kreatywność i zdolność do rozwiązywania złożonych problemów, nadal pozostają niezastąpione. Robotyzacja w medycynie przyniosła znaczące zmiany i innowacje, które wpłynęły na jakość opieki zdrowotnej, precyzję procedur medycznych oraz efektywność działań. Jednak lekarze i chirurdzy (1) opierają swoje niezastąpione działania na wiedzy medycznej, praktycznych umiejętnościach oraz zdolności do podejmowania skomplikowanych decyzji klinicznych. Choć sztuczna inteligencja może być przydatna w diagnostyce, nie zastąpi troskliwej opieki medycznej. Ten czynnik jest równie istotny w przypadku pracowników opieki nad osobami starszymi (2), którzy oferują empatyczną opiekę długoterminową. W tym sektorze można również wyróżnić psychologów i terapeutów (3). Czerpią oni swoją wartość z interakcji międzyludzkich oraz empatii, które są trudne do replikacji przez maszyny. W architekturze i inżynierii od wielu lat postępuje rozwój automatyzacji oraz robotyzacji. Inżynierowie i architekci (4) korzystają z nowych technologii, by usprawnić projektowanie, budowę oraz zarządzanie projektami.
Ludzie wciąż są kluczowi w wielu zawodach
Te zmiany pozwalają na tworzenie bardziej efektywnych, innowacyjnych i zrównoważonych rozwiązań, jednak czynnik ludzki jest tu kluczowy. Inżynierowie i architekci wyróżniają się umiejętnością rozwiązywania unikalnych oraz skomplikowanych problemów, co stanowi obszar ludzkiej kreatywności, a także adaptacji do zmiennych sytuacji. Rozwiązywanie sporów online, analiza danych czy sztuczna inteligencja w analizie dokumentów przynoszą liczne korzyści w postaci efektywniejszej i bardziej dostępnej obsługi prawnej. Niosą też ze sobą skomplikowane kwestie związane z prywatnością danych, etyką sztucznej inteligencji oraz zapewnieniem odpowiednich standardów bezpieczeństwa. Zawody sędziów, adwokatów i prawników (5) zajmują się interpretacją, analizą i rozwiązywaniem zawiłych przypadków prawnych, co nadal wymaga ludzkiego myślenia i rozeznania. Tego nie da się zastąpić komputerem.
Pomimo tego, że usługi nie mogą funkcjonować bez automatyzacji istnieją grupy zawodowe, które mogą się czuć bezpiecznie. Takim przykładem są pracownicy sprzątający (6), którzy sprzątają różne powierzchnie, co jest trudne i kosztowne do zautomatyzowania. Kolejnym są hydraulicy i elektrycy (7), którzy dokonują napraw oraz konserwacji systemów hydraulicznych oraz elektrycznych, często dostosowując się do niestandardowych sytuacji, co sprawia, że ich zawody pozostają trudne do zastąpienia przez maszyny. Rozwój sztucznej inteligencji nie zaszkodzi także artystom (8), którzy tworzą nowości w sztuce, wykorzystując swoją kreatywność, co pozostaje domeną ludzkiej twórczości. Kolejną grupą zawodów najmniej zagrożonych robotyzacją są fryzjerzy (9). Oni łączą umiejętności manualne z kreatywnością w tworzeniu fryzur, co pozostaje poza zasięgiem automatyzacji.
Ostatni w zestawieniu są szefowie kuchni (10), którzy wykorzystują swoją pomysłowość oraz tworzą unikalne smaki w kuchni, co sprawia, że ich praca jest mało podatna na robotyzację.
Fot. AI/Pixabay
Tomasz Wypych
Inne tematy w dziale Społeczeństwo