Główny Inspektorat Sanitarny wydał w poniedziałek ostrzeżenie dotyczące stwierdzenie białka soi w surowym wędzonym boczku. Na etykiecie nie ma odpowiedniej informacji, a u osób uczulonych na białka soi może dojść do reakcji alergicznej.
Wędlina skażona groźnym dla alergików składnikiem
W ramach ostrzeżenia publicznego dotyczącego żywności GIS podał, że chodzi o produkt Boczek surowy wędzony Sokołów 100 g o numerze partii: 32471S i dacie minimalnej trwałości 02/10/2023.
Producentem jest Sokołów S.A., Al. 550-lecia 1, 08-300 Sokołów Podlaski, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 14290201 WE.
W produkcie zbadanym przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność białka soi. Na etykiecie produktu nie umieszczono odpowiedniej informacji na ten temat. Spożycie produktu przez osoby z alergią na białka soi może wywołać u nich reakcję alergiczną.
Zgodnie z wyjaśnieniami producenta soja nie jest dodawana do produktu, a wykrycie jej obecności jest najprawdopodobniej związane z zakażeniem krzyżowym, po niedokładnym umyciu maszyn i urządzeń.
Produkt jest powoli wycofywany z rynku
GIS podał, że w ramach działań korygujących producent przeprowadzi dodatkowe badania produktu oraz wymazy w kierunku obecności soi z urządzeń w linii produkcji boczku surowego. Organy urzędowej kontroli żywności prowadzą postępowanie wyjaśniające. Wszczęte zostało postępowanie administracyjne w celu wycofania produktu z rynku.
Na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Sanitarnego regularnie publikowane są ostrzeżenia dotyczące żywności lub wyrobów do kontaktu z żywnością. Ogłoszenia te – jak podkreśla GIS – nie służą piętnowaniu przedsiębiorców, ale podjęciu natychmiastowych działań: zwrotu produktów do sklepu czy wycofania ich z asortymentu. Dzięki współpracy z firmami branży spożywczej można szybko i skutecznie informować konsumentów o zagrożeniu.
MB
zdjęcie ilustracyjne. fot. Henryk Borawski - praca własna, CC BY-SA 3.0
Czytaj dalej:
Inne tematy w dziale Gospodarka