n/z: kurki. fot. PAP/Marcin Bielecki
n/z: kurki. fot. PAP/Marcin Bielecki

Cena kurek wprawia w osłupienie. Grzyby tylko dla wybranych

Redakcja Redakcja Handel Obserwuj temat Obserwuj notkę 113
Kurki to jedne z najbardziej uwielbianych grzybów. Charakteryzuje je uniwersalność i lekkość, pasują do wielu potraw. Popularne gąski są jednak trudne do znalezienia, a więc jak pojawiają się w sprzedaży, to trzeba za nie sporo zapłacić. Przekonali się o tym bardzo dobrze mieszkańcy warszawskiego Bródna. Jednak w tym roku ceny są wyjątkowo wysokie.

Kurki pasują do wszystkiego 

Kurki, które mają lekko korzenny smak i wyczuwalną pieprzową nutę, pasują do wielu dań smażonych czy też gotowanych. Pieprzniki jadalne najczęściej można spotkać w lesie od czerwca do października, ale nawet w sezonie nie ma ich zbyt dużo w polskich lasach. 

Niestety, na nieszczęście miłośników grzybów kurki trudno znaleźć. Mała dostępność powoduje, że ich ceny są bardzo wysokie. 


Kurki za 60 zł 

Przekonała się o tym dość mocno mieszkanka warszawskiego Bródna. Kobieta przesłała Wirtualnej Polsce zdjęcie z jednego ze straganów na Bródnie. Za pieprzniki jadalne trzeba zapłacić w stolicy ponad 60 zł za kilogram. 

Jeszcze gorzej było rok temu. Jak przypomina portal, za kurki trzeba było zapłacić od 70 do 100 zł. Nie ma co jednak przeżywać, ponieważ cena znacząco powinna spaść pod koniec sierpnia. Wówczas tych grzybów w lesie jest znacznie więcej.

MP

n/z: kurki. fot. PAP/Marcin Bielecki


Czytaj dalej:

Udostępnij Udostępnij Lubię to! Skomentuj113 Obserwuj notkę

Komentarze

Pokaż komentarze (113)

Inne tematy w dziale Gospodarka