WHO: Aspartam potencjalnie rakotwórczy
Grupa Badawcza ds. Raka działający przy Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) uznała, że aspartam, popularny sztuczny słodzik, może być potencjalnie rakotwórczy, ale Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) stwierdziła, że nie zgadza się z wnioskami, które łączą aspartam z nowotworami.
Pierwsze doniesienia o tym, że aspartam może być rakotwórczy pojawiły się pod koniec lat 90. XX w. jako wynik kilku badań, sugerujących występowanie związku pomiędzy spożywaniem aspartamu a zachorowaniem na nowotwory mózgu i układu limfatycznego. Kolejne podobne sugestie przekazano w 2005 roku po podsumowaniu trzyletnich badań na szczurach prowadzonych przez grupę naukowców z Bolonii, która określiła aspartam jako substancję rakotwórczą, pomimo tego, że więcej szczurów odżywianych aspartamem dożywało starości niż w próbie kontrolnej (bez aspartamu).
"Istnieją ograniczone dowody na rakotwórczość aspartamu"
Teraz ukazał się raport, przygotowany wspólnie m.in. przez Światową Organizację Żywności (FAO) Międzynarodową Agencję Badań nad Rakiem (IARC) i WHO, w którym poinformowano, że z dokonanego przeglądu literatury naukowej wynika, że istnieją ograniczone dowody na rakotwórczość aspartamu. IARC sklasyfikował aspartam jako potencjalnie rakotwórczy. Według Mary Schubauer-Berigan, pełniącej obowiązki szefa programu monografii IARC oznacza to, że „istnieją pewne dowody na to, że może powodować raka u ludzi, ale dowody są dalekie od rozstrzygających”.
W efekcie aspartam zaklasyfikowano go do grupy 2B. Czym jest jest grupa 2B? Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem sprawdza, czy niektóre związki, organizmy lub czynniki środowiska mogą być rakotwórcze. Klasyfikuje je do czterech grup. Substancje grupy 1 „powodują raka". Należą do nich dym tytoniowy i promienie UV. Substancje grupy 2A są „prawdopodobnymi czynnikami rakotwórczymi" i obejmują np. czerwone mięso i sterydy. Grupa 2B – do której należy obecnie aspartam – to substancje, które są „możliwymi czynnikami rakotwórczymi" i obejmują konserwowane warzywa, spaliny z silników i aloes. Substancje z grupy 3 są „nieklasyfikowalne", co oznacza, że do tej pory nie ma wiarygodnych dowodów na to, że powodują raka. Grupa 3 obejmuje na przykład kawę.
Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków: Aspartam nie jest niebezpieczny
Biorąc pod uwagę ograniczone dowody, także Komitet Ekspertów ds. Dodatków do Żywności stwierdził, że obecnie nie wprowadza żadnych zmian w zalecanym limicie aspartamu, który dana osoba może bezpiecznie spożywać. Oznacza to, że dorosły człowiek, który waży 70 kilogramów, musiałby spożywać więcej niż 12 - 14 puszek dietetycznych napojów gazowanych dziennie, aby przekroczyć dopuszczalne spożycie, zakładając, że nie otrzymujeą aspartamu z innych pokarmów lub napojów. Limit FDA jest jeszcze wyższy i wynosi 50 miligramów na kilogram masy ciała dziennie.
Tomasz Wypych
Czytaj dalej:
- Wiemy kto zaprosił skazanego przestępcę na mecz. Wielka firma się tłumaczy
- Niedoszły niemiecki policjant wpadł w furię. Hitlerowskie pozdrowienia i bijatyka
- Gala Clout MMA na Torwarze nie jest zagrożona. Salon24.pl ma potwierdzenie z ministerstw
- Pierwsze efekty komunikatu PZPN. Sponsorzy już wypowiadają umowy
Komentarze
Pokaż komentarze (33)