Krakowska Bottiglieria 1881 jako pierwsza restauracja w Polsce otrzymała właśnie drugą gwiazdkę Michelin. Do szacownego grona nagrodzonych dołączyły warszawska Nuta i Muga z Poznania. Dwie ostatnie otrzymały właśnie pierwszą gwiazdkę Michelin.
Dwie gwiazdki Michelin dla Bottiglierii 1881 z Krakowa
O drugiej gwiazdce poinformował szef kuchni i właściciel Bottiglierii 1881 Przemysław Klima. Autorzy kultowego przewodnika docenili „wyrafinowanie, głębię i cudowną czystość smaku” dań, które serwuje restauracja ze stolicy Małopolski.
„Wykorzystano to, co najlepsze z polskiej spiżarni, a każde misternie wykonane danie jest wykończone artystycznym rozmachem” – czytamy.
– Bardzo się cieszymy, że możemy ogłosić pierwszą w Polsce restaurację z dwiema gwiazdkami Michelin. Nieustająco śledzimy rozwój sceny kulinarnej w Krakowie i Warszawie, a w tym roku mamy przyjemność rozszerzyć nasz zasięg również o Poznań. Inspektorzy Michelin byli pod wrażeniem tętniącego życiem i szybko rozwijającego się rynku restauracyjnego w tym mieście, gdzie znaleźli wiele lokali godnych polecenia – mówi międzynarodowy dyrektor przewodników Michelin Gwendal Poullennec, cytowany przez Vogue Polska.
Po jednej gwiazdce Michelin dla Mugi z Poznania i Nuty z Warszawy
W najnowszej edycji przewodnika Michelin inspektorzy odwiedzili 19 restauracji w Warszawie, 18 z Krakowa, 11 z Poznania i jedną z Kościeliska. Za ich sprawą do grona wyróżnionych w Polsce przez Michelina restauracji dołączyły Nuta z Warszawy (szef kuchni - Andrea Camastra) oraz Muga z Poznania (szefem kuchni - Artur Skotarczyk)
Wyróżnienie BIB Gourmand, przyznawane za dobry stosunek jakości dań do ich ceny, otrzymały krakowskie Molam, Fromażeria i Tu.restaurant z Poznania. Doceniono również cztery warszawskie lokale: Koneser Grill, Kieliszki na Próżnej, Le Braci oraz alewino.
Co oznaczają gwiazdki Michelin?
Jedna gwiazdka Michelin oznacza kuchnię wartą postoju, dwie - wartą zmiany zaplanowanej trasy, a trzy otrzymują lokale godne osobnej podróży.
Przypomnijmy, że inspektorzy Michelin odwiedzają restauracje anonimowo. Pracownicy nie mają pojęcia, kiedy inspektor się pojawi. Rzecz w tym, by anonimowy inspektor został obsłużony tak, jak każdy klient.
KW
Bottiglieria 1881. Fot. Facebook/Bottiglieria 1881
Czytaj dalej:
Inne tematy w dziale Rozmaitości