Ostrzeżenie GIS dotyczy produktu: "Jaja L ściółkowe" z fermy PIWODA.
Ostrzeżenie GIS dotyczy produktu: "Jaja L ściółkowe" z fermy PIWODA.

Ostrożnie z tymi jajami. Wykryto salmonellę na skorupkach

Redakcja Redakcja Zdrowie Obserwuj temat Obserwuj notkę 3
Główny Inspektorat Sanitarny wydał w czwartek ostrzeżenie dotyczące dwóch partii jaj konsumpcyjnych dostępnych w sklepach. Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek.

Salmonella na jajkach

Ostrzeżenie GIS dotyczy produktu: "Jaja L ściółkowe" z terminem spożycia 18.06.2023 oraz 23.06.2023 i kodem na skorupkach 2PL18041334. Producentem jest Ferma PIWODA Jacek Zygmunt ul. Piwoda 202 37-522 Wiązownica.

"Spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej lub możliwe przeniesienie bakterii z jaj na inne powierzchnie, może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy" - podkreślono w komunikacie.

GIS podał, że producent podjął działania mające na cele poinformowanie odbiorców o konieczności wycofania partii jaj.


Bakterie na skorupkach

"Nie należy spożywać partii jaj określonych w tym ostrzeżeniu, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami" - dodał GiS.

Przypominamy, ręce kontaktujące się z surowymi jajami należy dokładnie umyć gorącą wodą z mydłem. Naczynia, wyposażenie oraz powierzchnie mające kontakt z surowymi jajami również należy dokładnie umyć gorącą wodą z detergentami.


Zatrucia pokarmowe wywołane salmonellą

Według danych publikowanych przez Zakład Epidemiologii NIZP-PZH w Polsce od wielu lat pałeczki Salmonelli są najczęstszą przyczyną zakażeń przewodu pokarmowego pochodzenia bakteryjnego. Zachorowania przez nie wywołane przeważnie objawiają się jako nieżyt żołądkowo-jelitowy, charakteryzujący się biegunką, bólami brzucha i wymiotami. Do zakażeń dochodzi najczęściej drogą pokarmową, po spożyciu zanieczyszczonej żywności.

Objawy zwykle pojawiają się od sześciu do 48 godzin od spożycia zakażonych salmonellą posiłków. Problemy trwają zwykle od czterech do siedmiu dni. Zakażenie może być jednak śmiertelne – szczególnie w przypadku dzieci, osób starszych i z obniżoną odpornością.

(Zdjęcie: Ostrzeżenie dotyczy produktu: "Jaja L ściółkowe" z fermy PIWODA. Fot. GIS)

ja

Czytaj także:

Udostępnij Udostępnij Lubię to! Skomentuj3 Obserwuj notkę

Komentarze

Pokaż komentarze (3)

Inne tematy w dziale Rozmaitości