Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie przed jedną partią hamburgerów wieprzowych. W mięsie wykryto bardzo groźną dla zdrowia bakterię. Producent uruchomił już odpowiednie procedury, a GIS nakazał wycofanie produktu ze sklepu.
GIS ostrzega przed tym produktem
Chodzi o partię produktu "Hamburger wieprzowy", w której wykryto groźną dla zdrowia bakterię - Listeria monocytogenes.
Szczegóły dotyczące produktu:
Nazwa produktu: Hamburger wieprzowy, 260g;
Termin przydatności do spożycia: 26/05/2023;
Numer partii: 251/IV;
Producent: Konspol Holding Sp. z o.o., Grottgera 40, 33-300 Nowy Sącz.
GIS identyfikuje zagrożenia
Główny Inspektorat Sanitarny zapewnił, że producent podjął pełną współpracę z organami Inspekcji Weterynaryjnej w celu zidentyfikowania źródła zagrożenia i wycofania wyrobu z rynku. Nowosądecka firma poinformowała ponadto dystrybutora o stwierdzonej niezgodności wyrobu oraz o konieczności natychmiastowego jego wycofania. Proces monitorują organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej. GIS zaznacza, że nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktu objętego komunikatem należy skontaktować się z lekarzem. GIS ostrzega , że spożycie żywności zanieczyszczonej bakterią może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.
Listerioza – choroba ludzi i zwierząt
Listerioza to choroba bakteryjna, chorują na nią ludzie i zwierzęta. To choroba szczególnie groźna dla osób z obniżoną odpornością i kobiet w ciąży, bo łatwo przenosi się na płód. Listerioza u kobiet w ciąży występuje znacznie częściej niż w pozostałej populacji i przebiega z reguły z nieswoistymi, grypopodobnymi objawami: wysoką gorączką, bólem głowy, dreszczami, bólem gardła, biegunką, zapaleniem miedniczek nerkowych. W 90 proc. przypadków jest to zakażenie bezobjawowe, które jednak może prowadzić do śmierci lub ciężkiego uszkodzenia płodu. W wyniku zakażenia ciężarnej może dojść do tzw. wczesnego lub późnego zakażenia płodu. Konsekwencją wczesnego zakażenia jest najczęściej poronienie, martwe urodzenie lub przedwczesny poród. Późne zakażenie może skutkować wrodzoną listeriozą noworodków.
Jak dochodzi do zakażenia?
Podstawą zakażenia się jest spożycie zanieczyszczonej bakteriami żywności. Pałeczki Listeria monocytogenes są drobnoustrojami szeroko rozpowszechnionymi w środowisku. Wydalane są z kałem zakażonych zwierząt, ogniska zatruć pokarmowych przez nie wywoływane są rejestrowane na całym świecie. Głównym rezerwuarem zarazka są gleba i woda, a także oraz przewód pokarmowy zwierząt domowych oraz wolno żyjących. Źródłem zakażenia dla człowieka najczęściej są chore lub zakażone zwierzęta gospodarskie lub wolno żyjące. Zwierzęta zwykle przechodzą infekcje bezobjawowo. Jedną z dróg zakażenia jest bezpośredni kontakt z wydalinami lub wydzielinami chorych zwierząt lub spożycie skażonej żywności. Okres wylęgania wynosi od 3 do 70 dni, w związku z czym w większości przypadków trudno jest ustalić nośnik oraz źródło zakażenia.
Jak przebiega zakażenie listeriozą?
Zakażenie (poza kobietami w ciąży) przebiega najczęściej w postaci posocznicy lub zakażenia Ośrodkowego Układu Nerwowego. Schorzenie może mieć przebieg podostry lub ostry. Zakażenie podostre objawia się podwyższoną temperaturą ciała, bólami głowy i sztywnością karku, które występują już kilka dni po zakażeniu. Cięższa postać choroby przebiega jako zapalenie tyłomózgowia, objawiając się bólem głowy, nudnościami i wymiotami, a także podwyższoną temperaturą ciała.
Zapobieganie zakażeniu głównie polega na zastosowaniu właściwych środków ochronnych na farmach zwierząt i przestrzeganiu zasad higieny na każdym etapie procesu przygotowywania żywności, myciu rąk każdorazowo przed spożywaniem posiłków, po kontakcie ze zwierzętami czy po wyjściu z toalety.
Tomasz Wypych
(zdjęcie ilustracyjne / źródło: Pixabay)
Czytaj dalej:
Inne tematy w dziale Gospodarka