TasteAtlas opublikował listę najlepiej ocenianych stylów piwnych. Króluje polskie piwo Grodziskie – wysoce nagazowane pszeniczne piwo o niskiej zawartości alkoholu, które w ostatnich latach zyskuje na popularności wśród piwoszy na całym świecie. Grodziskie pokonało popularne style belgijskie, czeskie czy niemieckie.
Rankingi TasteAtlas są tworzone na podstawie ocen i opinii smakoszy z całego świata. Na portalu oceniane są dania kuchni regionalnej, a raz do roku portal publikuje podsumowania różnych kategorii. Kuchnia polska w tym roku zbiera wysokie noty w rankingu zup, pierogów czy kotletów, jednak to właśnie w rankingu stylów piwnych deklasuje konkurencję.
Tripel, Lambic i Weissbier
Tuż po grodziskim, najwyższe oceny zebrały dwa belgijskie style – Tripel i Lambic. Tripel jest mocnym piwem, które charakteryzuje słodowy charakter, wysokie nagazowanie i złożony smak. Lambic jest stylem o unikalnym i często nieprzewidywalnym charakterze, który wynika z procesu fermentacji spontanicznej. Często jest to piwo o owocowym charakterze i subtelną goryczką. Czwartą lokatę zajął niemiecki Weissbier, czyli bawarskie piwo górnej fermentacji wytwarzane ze słodu pszenicznego. Piwo to jest mętne, bardzo jasne, charakteryzujące się ciekawymi aromatami – w tym stylu można wyczuć nuty bananów czy nawet gumy balonowej. Czeski Pilsner zajął dopiero piątą lokatę, jest to znane na całym świecie jasne piwo o dominującym chmielowym charakterze.
Na dalszych lokatach rankingu znajdziemy między innymi brytyjski Imperial Stout, belgijski Witbier czy niemiecki Lager. Największą reprezentację w rankingu 50 najwyżej ocenianych stylów mają piwa niemieckie – znalazło ich się tam 16, tuż za nimi byli Belgowie z 13 stylami. Mimo że w rankingu znalazł się tylko jeden polski styl, to zajął on najwyższą lokatę.
Grodziskie zwycięzcą
Historia stylu grodziskiego sięga średniowiecza, a jego nazwa wzięła się od Grodziska Wielkopolskiego, gdzie piwo to było produkowane. To jasne, lekkie piwo było szczególnie popularne po I Wojnie Światowej. W tamtym okresie chętnie importowali je Niemcy. Browary Grodziskie produkowały ten regionalny produkt aż do 1993 roku, kiedy miejscowy browar został zamknięty ze względu na brak rentowności. Warzenie piwa w browarze w Grodzisku Wielkopolskim wznowiono dopiero w 2015 roku. Od tego czasu styl wraca do łask piwnych smakoszy i zyskuje na popularności. Pierwsza lokata w rankingu TasteAtlas jest tego najlepszym dowodem.
MM
Czytaj dalej:
Inne tematy w dziale Społeczeństwo