Historia grillowania
Pieczenie żywności na ruszcie umieszczonym nad źródłem ciepła znane jest od momentu, kiedy człowiek nauczył się rozpalać ogień. Opiekanie mięsa nad ogniem było pierwszą i podstawową metodą przygotowywania pokarmów. W czasach prehistorycznych potrawy przygotowywano na rozgrzanych przez ogień kamieniach, nadziewano na świeże drewno albo kły mamuta i pieczono bezpośrednio nad ogniem. Potem, mniej więcej 5 tysięcy lat przed naszą erą, do pieczenia i gotowania zaczęto stosować naczynia gliniane. Pierwsze udokumentowane wskazówki i przepisy dotyczące grillowania zostawili już Rzymianie.
Polacy kochają grillować
Nie tylko majówka jest dla Polaków okazją do grillowania, bo jak wynika z raportu „Jak grillują Polacy?”, 45 proc. ankietowanych deklaruje, że w trakcie cieplejszych dni grilluje przynajmniej raz w tygodniu. - Grillowanie od lat jest jednym z ulubionych zajęć Polaków. Aromatyczny zapach, soczyste mięso, chrupiące warzywa to tylko niektóre elementy udanego grilla – wylicza Michał Dobosz, ekspert grillowy, właściciel serwisu Grill360.pl i marki Decofire.pl. - Tak naprawdę najważniejszym czynnikiem są ludzie – nasi przyjaciele, rodzina, znajomi, z którymi spędzamy wspólnie czas. Grill jest często pretekstem do spotkań i spędzania czasu.
Od lat królową polskiego grilla jest karkówka. Przygotowuje ją niemal 8 na 10 respondentów (79 proc.). Dużą popularnością cieszy się także kiełbasa (74 proc.) i kurczak (68 proc.). Jeżeli chodzi o techniki grillowania, to nadal 39 proc. nie zwraca uwagi na metody grillowania, a 66 proc. respondentów przygotowuje potrawy „na wyczucie”, nie kontrolując temperatury potraw za pomocą termometru. Podczas grillowania najchętniej pijemy piwo (84 proc.) oraz wodę (52 proc.). Wiele osób sięga także po mocniejsze alkohole, soki i napoje gazowane (40 proc.). Dodatki do grillowanych potraw, które cieszą się największą popularnością to sosy, ketchup i musztarda.
Nie tylko grille węglowe
Przy wyborze grilla najczęściej kierujemy się rodzajem i powierzchnią rusztu, liczbą palników, a także wyposażeniem dodatkowym, np. wbudowanym w pokrywę termometrem. Wybieramy tańsze modele grillów, 34 proc. badanych zaopatrzyło się w sprzęt kosztujący poniżej 500 zł., najczęściej kupowane w marketach. Wśród akcesoriów do grillowania najważniejsze dla nas są szczypce (71 proc.), łopatka (57 proc.) i szpadki do szaszłyków (36 proc.).
Nasza miłość do grillowania nie jest bezwarunkowa i widzimy też wady, przede wszystkim mycie i sprzątanie po przyjęciu, uciążliwy dym oraz zmienne warunki pogodowe.
Tomasz Wypych
(Polacy kochają grillować. Fot. Pxhere.com)
Czytaj dalej:
Komentarze
Pokaż komentarze (33)