Rosół zajął 35 lokatę a borowikowa i barszcz odpowiednio 48 i 49. Ta wykwintna kreacja kulinarna ukazuje bogate smaki i tradycje Polski, zyskując miejsce wśród najlepszych zup na świecie – pisze o żurku fundacja State of Poland, promująca wizerunek Polski za granicą.
Żurek lepszy niż rosół
W rankinguTasteatlas zwyciężył tonkotsu ramen – niezwykle bogata odmiana długo gotowanego bulionu wieprzowego podawanego ze świeżym makaronem, jajkiem na miękko i delikatnym boczkiem. Ta odmiana ramenu wywodzi się z prefektury Fukuoka z Japonii, znanego jako jeden z najlepszych kulinarnych regionów tego kraju. Żurek w rankingu najlepszych zup pokonał inne odmiany ramenu, meksykańską sopa de lima (zupę limonkową), klasyczną czeską zupę czosnkową czy węgierską zupę gulaszową.

Twórcy rankingu podkreślają, że żurek jest zupą, która ma wiele regionalnych odmian – w niektórych regionach Polski bywa podawany w jadalnej miseczce z chleba. Różne są też dodatki, od jajek przez ziemniaki, białą kiełbasę, boczek czy grzyby. Mimo że jest to tradycyjne danie kuchni polskiej, jego nazwa wywodzi się z niemieckiego słowa "sur" lub "sauer", które nawiązuje do kwaśnego smaku zupy powstającej na żytnim zakwasie.
Zupa soczewicowa na podium
Trzecią lokatę w rankingu uzyskała zupa soczewicowa (Mercimek çorbası), która jest tradycyjnym daniem tureckim. Zupa ta przygotowywana jest na bazie bulionu drobiowego, czerwonej soczewicy, cebuli i marchwi. To danie łatwe i szybkie w przygotowaniu, dlatego Turcy spożywają ją nawet na śniadanie.
MM
Komentarze
Pokaż komentarze (29)