Nie milknie dyskusja o zaleceniach C40 Cities, dotyczących ekologicznego trybu życia w miastach. W tle jest też wciąż żywa debata na temat korzyści z jedzenia produktów na bazie owadów. W Niemczech powstała lodziarnia, oferująca lody o smaku chrząszcza. To nie wszystko - klienci mogą liczyć na posypkę z suszonych owadów.
Jedni patrzą z przerażeniem, inni z zaciekawieniem. A część miłośników słodyczy w Rottenburgu nad Neckarem kupuje lody o smaku chrząszcza i jest zadowolona z produktu. Na nietypowy pomysł na biznes wpadł Thomasa Micolino, który wykorzystał dopuszczenie do sprzedaży mąki z chrząszczy. Stałych klientów z pewnością nie przeraził, bo przedsiębiorca miewa różne inspiracje. Oferował już lody o smaku gorgonzoli, wątróbki albo przyozdabiał płatkami złota.
Czytaj:
Przepis na loda z posypką owadów
- Jestem ciekawski i mam ochotę wszystkiego spróbować. Jadłem różne rzeczy, niektóre naprawdę dziwne, a świerszcze to coś, czego chciałem spróbować, także w postaci lodów - stwierdził Micolino w rozmowie z agencją dpa. Do produkcji lodów ze świerszczy wykorzystuje z suszonych świerszczy, śmietany-kremówki, ekstraktu waniliowego, a także miodu. Zamrożony deser jest obsypany suszonymi świerszczami i to w całości.
Niektórzy nie są zadowoleni z lodów
Szef lodziarni przekonuje, że jego wyrób jest pyszny, a kupujący wyrażają zadowolenie z oferty. - Mam klientów, którzy codziennie przychodzą po gałkę świerszczowych - chwali się Micolino. Nie brakuje jednak i takich, którzy się dziwią, a nawet krytykują otwarcie punkt sprzedaży za szaloną propozycję.
Wyroby z mąki ze świerszcza
Unia Europejska dała zielone światło na stosowanie mąki ze świerszcza domowego w produkcji żywności. Nowe wytyczne zakładają, że świerszcze można mrozić, suszyć albo wykorzystywać w postaci proszku. Wspólnota wcześniej dopuściła do stosowania jako dodatek do żywności szarańczę wędrowną i larwy chrząszcza mącznika młynarka.
GW
Inne tematy w dziale Rozmaitości