GIS ostrzega przed produktami. Źródło: GIS
GIS ostrzega przed produktami. Źródło: GIS

Sprawdźcie te produkty. GIS ostrzega przed pieczywem chrupkim i suplementem diety

Redakcja Redakcja Zdrowie Obserwuj temat Obserwuj notkę 0
Główny Inspektor Sanitarny poinformował w czwartek o wycofaniu z rynku określonych partii pieczywa chrupkiego producenta TOVAGO Sp. z o. o. w związku z podwyższonym poziomem akryloamidu oraz jednej partii suplementów diety Propollen plus z powodu wysokiego poziomu alkaloidów pirolizydynowych.

Pieczywo chrupkie z podwyższonym poziomem akryloamidu 

Jak podaje GIS, w wyniku badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną, w pieczywie chrupkim producenta TOVAGO stwierdzono podwyższony poziom akryloamidu. Chodzi przede wszystkim o "Pieczywo żytnie chrupkie PANO, masa netto 200 g", "Pieczywo chrupkie żytnio-kukurydziane z dodatkiem mąki pszennej graham, ekstrudowane Vit Morning, masa netto 100 g", "Pieczywo chrupkie żytnie ekstrudowane Vit Morning, masa netto 100 g" oraz Pieczywo chrupkie żytnie Tovago, masa netto 200 g".

GIS zaleca nie spożywać ww. produktów. Tłumaczy również, że wszystkie pieczywa zostały wycofane ze sprzedaży. 

Suplement diety Propollen plus

Z kolei w suplemencie diety Propollen plus Państwowa Inspekcja Sanitarna stwierdziła przekroczenie dopuszczalnego poziomu alkaloidów pirolizydynowych. Podano, że chodzi o produkt "Propollen plus, 60 tabletek Suplement diety" o dacie trwałości 07/2024 i numerze partii. Producentem jest "Bartpol” s.c. Zygmunt Kostrzewski, Ewa Kostrzewska – Rusinowska, Brzoza 22 D, 64-553 Grzebienisko".

"Producent poinformował swoich odbiorców o konieczności wycofania produktu o wskazanym powyżej numerze partii oraz rozpoczął jego wycofywanie z rynku" – podaje GIS.

Główny Inspektor Sanitarny w obu przypadkach prowadzi postępowanie wyjaśniające.

MP

Czytaj dalej:

Udostępnij Udostępnij Lubię to! Skomentuj Obserwuj notkę

Komentarze

Pokaż komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości