Kompot z suszu to dla jednych totalny "must have" na wigilijnym stole, a dla drugich - coś, czego w najgorszych snach by nie skosztowali. Nie każdy jednak wie, że w dawnych czasach wierzono w magiczną moc i długowieczność po spożyciu kompotu z suszu. Jaki jest idealny przepis na ten napój?
Kompot z suszu to tradycyjna potrawa, która znajduje się wigilijnym stole w czasie Bożego Narodzenia. Susz, z którego przygotowywany jest tradycyjny wigilijny kompot, to mieszanka witamin.
Jak zrobić idealny kompot z suszu?
Samo przygotowanie kompotu z suszu jest bardzo proste. Gotowy kompot można przechowywać w lodówce nawet przez kilka tygodni.
Do stworzenia idealnego kompotu potrzebne będą nam: 2 szklanki suszonych owoców (jabłka, śliwki, gruszki, morele, ananasy itp.), 2 litry wody, 2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka cynamonu, 1 laska wanilii i opcjonalnie sok z cytryny do smaku.
Suszone owoce zalewamy dwoma litrami wody i dodajemy pozostałe składniki (cukier, cynamon i laska wanilii). Następnie wszystko gotujemy na małym ogniu przez około 30 minut, aż owoce staną się miękkie. Po gotowaniu, opcjonalnie dodajemy sok z cytryny i cieszymy się smakiem gotowego kompotu z suszu.
Magiczne właściwości kompotu z suszu
W dawnych czasach wierzono w magiczną moc i długowieczność po spożyciu kompotu z suszu. Każdy z owoców dodawanych do napoju miał swoją symbolikę: jabłka to miłość i pokój, gruszki - siła i pieniądze, figi miały zapewniać płodność, a śliwki chronić przed złymi siłami.
Prawda jest jednak taka, że kompot z suszu oddziałuje na nas zdrowotnie. Składniki bogate są w witaminy i minerały, które pomagają wspierać nasz organizm. Są również doskonałym źródłem błonnika, który wspomaga trawienie, a także ułatwia utrzymanie prawidłowej wagi.
Napój może być doskonałym uzupełnieniem diety, szczególnie w jesienno-zimowym okresie. Wówczas nasza odporność jest szczególnie narażona na infekcje.
Mateusz Pacak
Czytaj dalej:
Inne tematy w dziale Rozmaitości