Rząd USA umożliwił Amerykanom spożywanie mięsa hodowanego w laboratorium, po tym jak uznano, że pochodzący z komórek zwierzęcych produkt mięsny jest bezpieczny do spożycia przez ludzi.
Przełomowa decyzja
Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) zezwoli kalifornijskiej firmie Upside Foods na pobieranie żywych komórek z kurcząt, a następnie hodowanie ich w kontrolowanym środowisku laboratoryjnym w celu wytworzenia produktu mięsnego, który nie wymaga rzeczywistego uboju żadnych zwierząt.
FDA powiedziała, że jest gotowa zatwierdzić sprzedaż również innego mięsa hodowanego w laboratorium. Agencja podkreśliła, że jest "zaangażowana w rozmowy z wieloma firmami".
— Świat przeżywa rewolucję żywnościową, a amerykańska Agencja Żywności i Leków jest zaangażowana we wspieranie innowacji w dostawach żywności — powiedział Robert Califf, komisarz FDA.
"System żywnościowy naprawdę zaczął się zmieniać"
Jak dotąd Singapur był jedynym krajem, w którym produkty mięsne hodowane w laboratorium są legalnie sprzedawane konsumentom. Teraz USA może przyczynić się do otwarcia nowego rynku żywności. Wielu twierdzi, że jest on bardziej wydajny i przyjazny dla środowiska niż tradycyjna hodowla zwierząt.
— Będziemy postrzegać to jako dzień, w którym system żywnościowy naprawdę zaczął się zmieniać — powiedział w rozmowie z "Washington Post" Costa Yiannoulis, partner zarządzający w Synthesis Capital, funduszu venture capital zajmującym się technologiami żywnościowymi — USA jest pierwszym znaczącym rynkiem, który to zatwierdził - to jest przełomowe — podkreślił.
Produkcja mięsa w laboratorium
Upside Foods, który był wcześniej znany jako Memphis Meats, zbiera komórki z tkanek zwierzęcych, a następnie hoduje jadalne mięso w bioreaktorach. Firma powiedziała, że wyhodowane mięso jest identyczne z konwencjonalnie hodowanym.
Minie jeszcze kilka miesięcy zanim mięso wyhodowane w laboratorium pojawi się w amerykańskich supermarketach. Każdy produkt będzie musiał być zatwierdzony przez organy regulacyjne, a Upside Foods musi jeszcze uzyskać zgodę Departamentu Rolnictwa USA na swoje przedsięwzięcie.
Nie jest też pewne, jak konsumenci zareagują na perspektywę mięsa z laboratorium. Nowa generacja roślinnych substytutów mięsa, takich jak Impossible Burger, była chwalona przez wielu, ale nie zrewolucjonizowała sektora.
Przemysł mięsa laboratoryjnego chce jednak przedstawiać się jako przyjazna środowisku alternatywa w dobie rosnących obaw o wpływ produkcji mięsa na klimat, a także kwestii hodowli fabrycznych i dobrostanu zwierząt.
Produkcja żywności a klimat
Jak podaje Good Food Institute, na świecie działa ponad 150 firm zajmujących się produkcją mięsa hodowlanego, wspieranych przez inwestycje o wartości kilku miliardów dolarów.
Uczynienie produkcji żywności bardziej przyjaznej środowisku było jednym z głównych tematów podczas szczytu COP27 w Egipcie.
Globalna produkcja żywności jest odpowiedzialna za jedną trzecią wszystkich gazów cieplarnianych emitowanych przez działalność człowieka, przy czym hodowla zwierząt na mięso odpowiada za większość tej części. Pastwiska i pola uprawne zajmują około 50 procent powierzchni mieszkalnej planety i wykorzystują około 70 procent zasobów słodkiej wody.
RB
Czytaj dalej:
Inne tematy w dziale Gospodarka