Przełomowa decyzja
Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) zezwoli kalifornijskiej firmie Upside Foods na pobieranie żywych komórek z kurcząt, a następnie hodowanie ich w kontrolowanym środowisku laboratoryjnym w celu wytworzenia produktu mięsnego, który nie wymaga rzeczywistego uboju żadnych zwierząt.
— Świat przeżywa rewolucję żywnościową, a amerykańska Agencja Żywności i Leków jest zaangażowana we wspieranie innowacji w dostawach żywności — powiedział Robert Califf, komisarz FDA.
"System żywnościowy naprawdę zaczął się zmieniać"
Jak dotąd Singapur był jedynym krajem, w którym produkty mięsne hodowane w laboratorium są legalnie sprzedawane konsumentom. Teraz USA może przyczynić się do otwarcia nowego rynku żywności. Wielu twierdzi, że jest on bardziej wydajny i przyjazny dla środowiska niż tradycyjna hodowla zwierząt.
— Będziemy postrzegać to jako dzień, w którym system żywnościowy naprawdę zaczął się zmieniać — powiedział w rozmowie z "Washington Post" Costa Yiannoulis, partner zarządzający w Synthesis Capital, funduszu venture capital zajmującym się technologiami żywnościowymi — USA jest pierwszym znaczącym rynkiem, który to zatwierdził - to jest przełomowe — podkreślił.
Produkcja mięsa w laboratorium
Minie jeszcze kilka miesięcy zanim mięso wyhodowane w laboratorium pojawi się w amerykańskich supermarketach. Każdy produkt będzie musiał być zatwierdzony przez organy regulacyjne, a Upside Foods musi jeszcze uzyskać zgodę Departamentu Rolnictwa USA na swoje przedsięwzięcie.
Nie jest też pewne, jak konsumenci zareagują na perspektywę mięsa z laboratorium. Nowa generacja roślinnych substytutów mięsa, takich jak Impossible Burger, była chwalona przez wielu, ale nie zrewolucjonizowała sektora.
Przemysł mięsa laboratoryjnego chce jednak przedstawiać się jako przyjazna środowisku alternatywa w dobie rosnących obaw o wpływ produkcji mięsa na klimat, a także kwestii hodowli fabrycznych i dobrostanu zwierząt.
Produkcja żywności a klimat
Uczynienie produkcji żywności bardziej przyjaznej środowisku było jednym z głównych tematów podczas szczytu COP27 w Egipcie.
Globalna produkcja żywności jest odpowiedzialna za jedną trzecią wszystkich gazów cieplarnianych emitowanych przez działalność człowieka, przy czym hodowla zwierząt na mięso odpowiada za większość tej części. Pastwiska i pola uprawne zajmują około 50 procent powierzchni mieszkalnej planety i wykorzystują około 70 procent zasobów słodkiej wody.
RB
Czytaj dalej:
- FOR i Mentzen są jak Grinch. Chcą zabrać Polakom Choinkę
- Unijne bezpieczeństwo energetyczne. Niemcom nie udało się zablokować polskich postulatów
- Premier o modernizacji polskiej armii i taktyce. Wojsko zmieniło swoją pozycję
- McDonald's opuszcza Białoruś. Łukaszenko i w tej sprawie ma swoje zdanie
- Rosjanie robią namioty z folii spożywczej, jest nagranie. Armia może przegrać z pogodą
Komentarze
Pokaż komentarze (49)