W Święto Niepodległości klienci sieci sklepów Żabka będą mogli kupić rogal świętomarciński. Ten tradycyjny przysmak z Wielkopolski dostępny będzie do kupienia w sklepach w całej Polsce.
Rogal z Wielkopolski w ofercie Żabki
Na temat wprowadzenia do oferty rogala świętomarcińskiego wypowiedział się dyrektor handlowy w Żabka Polska, Piotr Rajewski, który podkreśla, że z roku na rok popularność tego przysmaku rośnie.
— Żabka również się do tego przyczynia, oferując swoim klientom w całej Polsce lokalne, wielkopolskie wypieki, sygnowane certyfikatem Dziedzictwo Kulinarnego Wielkopolski — mówi Rajewski. Dodał, że rogale wytwarzane są przez lokalnego producenta, według tradycyjnego przepisu.
Rogal świętomarciński wypiekany jest z ciasta półfrancuskiego, nadziewany białym makiem wymieszanym z rodzynkami, orzechami i kandyzowaną skórką z pomarańczy. Całość polana jest lukrem i posypana kruszonymi orzechami.
Przysmak ten dostępny będzie w sklepach sieci Żabka do wyczerpania zapasów (z wyłączeniem sklepów Nano Żabka).
Tradycyjny wypiek
Tradycja rogala z Wielkopolski powstała w 1891 roku, gdy proboszcz parafii kościoła św. Marcina w Poznaniu wezwał wiernych, by wsparli potrzebujących. Apelu wysłuchał cukiernik Józef Melzer, który upiekł i rozdał ubogim kilka blach specjalnie przygotowanych rogali. Pomysł podchwycili inni i tak narodziła się tradycja tego wypieku. Z roku na rok rośnie popularność Rogala Świętomarcińskiego – w ostatnich latach poznańskie cukiernie wypiekają ich około 500 ton rocznie.
– Rogal z Wielkopolski należy do najbardziej rozpoznawalnych i niewątpliwie najsmaczniejszych symboli Poznania. Tradycja ich wypiekania w naszym regionie sięga XIX wieku. W Poznaniu 11. listopada sprzedaje się ich nawet ponad milion sztuk. Cieszymy się, że w tym roku będzie można spróbować rogali w całej Polsce, choć oczywiście warto pamiętać, że najlepiej smakują one w Poznaniu — powiedział prezes zarządu Poznańskiej Lokalnej Organizacji Turystycznej Jan Mazurczak.
RB
Czytaj dalej:
Inne tematy w dziale Gospodarka