Z badań przeprowadzonych na uniwersytecie Durham w Wielkiej Brytanii wynika, że nienarodzone dzieci w ostatnich trzech miesiącach są zdolne do odróżniania smaków. (fot. Pixabay)
Z badań przeprowadzonych na uniwersytecie Durham w Wielkiej Brytanii wynika, że nienarodzone dzieci w ostatnich trzech miesiącach są zdolne do odróżniania smaków. (fot. Pixabay)

Nienarodzone dzieci potrafią rozróżniać smaki? Zaskakujące wyniki badań

Redakcja Redakcja Dziecko Obserwuj temat Obserwuj notkę 14
Badania przeprowadzone na brytyjskim uniwersytecie Durham dowiodły, że dziecko w łonie matki odczuwa smak spożywanych przez nią pokarmów oraz reaguje wyrazem twarzy zależnie od tego, czy ten smak mu odpowiada, czy nie.

Nienarodzone dzieci rozróżniają smaki?

Wyniki badania opisano w czasopiśmie "Psychological Science", na obrazach uzyskanych poprzez USG. Wskazują one na to, że nienarodzone dzieci reagują na smak marchewki wyrazem twarzy przypominającym uśmiech, zaś na smak jarmużu – przypominającym płacz.

Badaniem objęto płody 100 kobiet w wieku od 18 do 40 lat, które były między 32. a 36. tygodniem ciąży. Z tego 35 kobiet trafiło do grupy eksperymentalnej, która spożywała kapsułkę ze sproszkowanym organicznym jarmużem, 35 trafiło do grupy, która przyjmowała kapsułkę z marchewką, a 30 trafiło do grupy kontrolnej, która nie była wystawiona na żaden ze smaków.

Marchewka wybrana została do badań, ponieważ jej smak zwykle uznawany jest jako słodki zaś jarmuż – gorzki. Uczestniczki zostały poproszone o to, by nie spożywały żadnych pokarmów ani napojów smakowych na godzinę przed USG, ani nie jadły ani nie piły niczego, co zawierałoby marchewkę lub jarmuż w danym dniu.

Badanie brytyjskiego uniwersytetu

Po 20 minutach od przyjęcia tabletek, kobiety przeszły badania ultrasonograficzne 4D, które porównano z obrazami 2D płodów. W grupie, która przyjęła marchewkę, ściąganie kącików warg przez dzieci, sugerujące uśmiech lub śmiech, było znacznie częstsze w porównaniu z grupą spożywającą jarmuż i grupą kontrolną. Natomiast ruchy takie jak podnoszenie górnej wargi, opuszczanie dolnej wargi, zaciskanie ust i kombinacja tych ruchów sugerujących płaczliwą twarz były znacznie częstsze w grupie przyjmującej jarmuż niż w pozostałych grupach.

— Nasze badania są pierwszymi pokazującymi bezpośrednie dowody na reakcje płodu na smaki w łonie matki. Wyniki pokazują, że płody w ostatnich trzech miesiącach ciąży są wystarczająco dojrzałe, aby odróżnić różne smaki przekazane z matczynej diety — przekazała Beyza Ustun, główna autorka badań.

Zwracając uwagę na to, że jest wiele zdrowych warzyw o gorzkim smaku, który zazwyczaj nie jest atrakcyjny dla dzieci, powiedziała, iż badanie wskazuje na możliwość zmiany ich nastawienia do takich pokarmów jeszcze zanim się urodzą poprzez manipulowanie dietą matki w czasie ciąży. 

RB

Czytaj dalej:

Udostępnij Udostępnij Lubię to! Skomentuj14 Obserwuj notkę

Komentarze

Pokaż komentarze (14)

Inne tematy w dziale Rozmaitości