Badania przeprowadzone na brytyjskim uniwersytecie Durham dowiodły, że dziecko w łonie matki odczuwa smak spożywanych przez nią pokarmów oraz reaguje wyrazem twarzy zależnie od tego, czy ten smak mu odpowiada, czy nie.
Nienarodzone dzieci rozróżniają smaki?
Wyniki badania opisano w czasopiśmie "Psychological Science", na obrazach uzyskanych poprzez USG. Wskazują one na to, że nienarodzone dzieci reagują na smak marchewki wyrazem twarzy przypominającym uśmiech, zaś na smak jarmużu – przypominającym płacz.
Badaniem objęto płody 100 kobiet w wieku od 18 do 40 lat, które były między 32. a 36. tygodniem ciąży. Z tego 35 kobiet trafiło do grupy eksperymentalnej, która spożywała kapsułkę ze sproszkowanym organicznym jarmużem, 35 trafiło do grupy, która przyjmowała kapsułkę z marchewką, a 30 trafiło do grupy kontrolnej, która nie była wystawiona na żaden ze smaków.
Marchewka wybrana została do badań, ponieważ jej smak zwykle uznawany jest jako słodki zaś jarmuż – gorzki. Uczestniczki zostały poproszone o to, by nie spożywały żadnych pokarmów ani napojów smakowych na godzinę przed USG, ani nie jadły ani nie piły niczego, co zawierałoby marchewkę lub jarmuż w danym dniu.
Badanie brytyjskiego uniwersytetu
Po 20 minutach od przyjęcia tabletek, kobiety przeszły badania ultrasonograficzne 4D, które porównano z obrazami 2D płodów. W grupie, która przyjęła marchewkę, ściąganie kącików warg przez dzieci, sugerujące uśmiech lub śmiech, było znacznie częstsze w porównaniu z grupą spożywającą jarmuż i grupą kontrolną. Natomiast ruchy takie jak podnoszenie górnej wargi, opuszczanie dolnej wargi, zaciskanie ust i kombinacja tych ruchów sugerujących płaczliwą twarz były znacznie częstsze w grupie przyjmującej jarmuż niż w pozostałych grupach.
— Nasze badania są pierwszymi pokazującymi bezpośrednie dowody na reakcje płodu na smaki w łonie matki. Wyniki pokazują, że płody w ostatnich trzech miesiącach ciąży są wystarczająco dojrzałe, aby odróżnić różne smaki przekazane z matczynej diety — przekazała Beyza Ustun, główna autorka badań.
Zwracając uwagę na to, że jest wiele zdrowych warzyw o gorzkim smaku, który zazwyczaj nie jest atrakcyjny dla dzieci, powiedziała, iż badanie wskazuje na możliwość zmiany ich nastawienia do takich pokarmów jeszcze zanim się urodzą poprzez manipulowanie dietą matki w czasie ciąży.
RB
Czytaj dalej:
Inne tematy w dziale Rozmaitości