Za kilogramową torebkę cukru musimy zapłacić ok. 5 zł. Próżno aktualnie szukać na sklepowych półkach tańszych opcji. Ekonomista Marek Zuber w rozmowie z "Faktem" stwierdził, że "nie zgadza się z tymi cenami". Ujawnił on również, ile cukier może kosztować za dwa miesiące.
Jakiś czas temu Polskę obiegła informacja o braku dostępności cukru. Wybuchła przez to masowa panika, a ludzie zaczęli wykupować cały cukier z półek. W efekcie zdrożał on do niewyobrażalnych niegdyś cen. W dyskontach w pewnym momencie za kilogramową torebkę trzeba było zapłacić 6 zł.
Sytuacja trochę się uspokoiła, lecz cena cukru nie wróciła do tych sprzed paniki. Aktualnie za kilogram cukru trzeba zapłacić około 5 zł. Narazie nie widać by coś się zmieniło.
Ekonomista nie zgadza się z tak wysokimi cenami
Ekonomista Marek Zuber w rozmowie z "Faktem" stwierdził, że "jeżeli chodzi o koszty produkcji w Polsce, nie ma absolutnie żadnych przesłanek do tego, aby cukier kosztował dzisiaj 5 zł".
Dodał również, że według niego uczciwa cena za kilogramową torebkę cukru powinna wynieść 3 - 3,50 zł za kg. "To jest poziom, który gwarantuje uczciwą marżę" – skomentował.
Ekonomista wskazuje winnych i prognozuje cenę cukru na jesień
— Kto nakręcił u nas tę spiralę? Zaczęło się od największej sieci, która ma ponad 3 tys. sklepów. Przez brak pracowników doszło do tego, że część sklepów - nie wszystkie, nie były zaopatrywane w niektóre towary. Na przykład w cukier. Ludzie rzucili się do innych sieci i zaczęli ten cukier wykupywać – przekonuje Marek Zuber.
Ekonomista przekazał także "Faktowi" prognozę, dotyczącą tego, ile będzie kosztował jesienią cukier.
— Za dwa miesiące cena cukru spadnie poniżej 4 zł — stwierdził ekonomista.
MP
Czytaj dalej:
Inne tematy w dziale Gospodarka