Zawartość lodówek turystycznych Polaków może zaskakiwać. Wydaje się, że turyści porzucili tradycyjnie dania, które uznajemy za kempingowe. Po co więc najchętniej sięgają Polacy latem 2022 roku?
Jedzenie na kempingu
Z badań „Podróże z apetytem, czyli jak Polacy jedzą na wakacjach?” przeprowadzonych przez Cateromarket wynika, że cały czas najpopularniejszym sposobem na głód polskich turystów jest wizyta w lokalnych restauracjach, ale na drugim miejscu turyści krajowi wybierają wyżywienie we własnym zakresie. Wskazało je 27 proc. respondentów. Co to znaczy?
Praktyka pokazuje, że przez lata to były najprostsze dania: konserwy, zupki chińskie czy pasztety. Należy pamiętać, że dawniej kemping w górach czy na Mazurach oznaczał często niemal całkowite odcięcie od świata, co wymuszało robienie zapasów z wyprzedzeniem. Dziś markety i dyskonty stoją już w najmniejszych miejscowościach, a restauracje dowożą nawet na kemping. Nie trzeba wozić już ze sobą zapasów.
Jakie jedzenie na kampingu
Zmiany w przyzwyczajeniach kulinarnych na kempingach zbiegają się z globalnym trendem dotyczącym świadomego, oszczędnego sięgania po żywność. To odzwierciedlają nawet książki kucharskie, które były popularne przed wakacjami: na świecie “The Camping Cookbook” Heather Thomas, a w Polsce “Leśna Kuchnia” Katarzyny Mikulskiej – obie z 2021 roku. Gotowanie prostych, wegetariańskich dań w jednym garnku to już nie powód do wstydu, ale oznaka świadomości społecznej.
Zwrot w stronę żywności roślinnej widać już nie tylko u celebrytów. Po latach dominacji karkówki i kiełbasek, trendy roślinne docierają również na mazurskie i nadmorskie campingi. Do niedawna „roślinne mięso” po prostu trudno było kupić. Produkty gotowe, jak kotlety sojowe, nie zachęcały do konsumpcji w drodze. Dziś na ogniskach i wakacyjnych grillach smażą się parówki, burgery i kiełbaski roślinne.
Czytaj: Bezmięsne obiadki - mniam, mniam...
- Dawniej podział był dosyć jasny na dania pracochłonne - choć zdrowe i gotowe fast-foody, których należało się wystrzegać. Teraz wraz z poprawą technologii wyrobu dań bezmięsnych to się zmienia - zwraca uwagę Agnieszka Wasiak, Dyrektor Sprzedaży w Soligrano - producenta żywności.- Do wyrobu potrzebna jest tylko woda, która znajdzie się akurat na każdym campingu. Skład jest bardzo prosty – różne rodzaje mąki, warzywa i przyprawy gotowe do rozrobienia.
Co na kepmingowe śniadanie
Z dań śniadaniowych to właśnie zboża ekspandowane, które są wyjątkowo lekkie - można je zatem łatwo spakować do torby czy plecaka.
Czytaj: Rosja oskarżała Ukrainę o przywłaszczenie tego dania. Barszcz ukraiński na liście UNESCO
- Tu też znika dawny problem rodziców, którzy musieli wybierać między słodkimi płatkami a nudną owsianką. Ekspandowana samopsza czy płaskurka jest smaczna i da się przygotować na różne sposoby, jak np. granole, bowle czy kulki mocy - uzupełnia Agnieszka Wasiak.
Przy upałach niezmiennie chętnie sięgamy po świeże, letnie owoce. Arbuzy, jagody z lasu czy porzeczki prosto z krzaka, które wielu jednoznacznie kojarzą się z letnim urlopem pod namiotem.
red.
Inne tematy w dziale Rozmaitości