GIS w ramach ostrzeżenia publicznego dotyczącego żywności poinformował o wykryciu bakterii Salmonella na partii hamburgerów drobiowych Morliny.
Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczką Salmonella może wywołać zatrucie pokarmowe.
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował, że w wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej w partii produktu "Hamburger drobiowy classic" marki Morliny wykryto bakterie Salmonella Enteritidis.
Chodzi i produkt: "Hamburger drobiowy classic", 250 g, numer partii: 6350221255, o terminie przydatności do spożycia do 06.04.2022 r. Producentem produktu jest Animex Foods Sp. z o.o., Oddział w Opolu, WNI 16610501
Trwa postępowania wyjaśniające
Państwowa Inspekcja Sanitarna poinformowała o niezgodności Inspekcję Weterynaryjną w Opolu. Obecnie trwa postępowanie wyjaśniające w zakładzie produkcyjnym.
Powiatowy Lekarz Weterynarii w Opolu podjął natychmiastowe działania, w wyniku których ustalono, że z magazynów pozbyto się już kwestionowaną partię, a zakład podjął działania w zakresie wycofania partii oraz poinformował sieci handlowe, do których dystrybuował towar o natychmiastowym wycofaniu go z obrotu. Powiatowy Lekarz Weterynarii w Opolu monitoruje proces wycofania partii z obrotu.
Producent interweniuje
Zakład Animex Foods sp. z o. o. Oddział w Opolu po otrzymaniu informacji o wykryciu obecności Salmonella Enteritidis w produkcie, niezwłocznie rozpoczął procedurę wycofania partii produktu z rynku. Natychmiast podjęto wszelkie działania zmierzające go wyeliminowania potencjalnego ryzyka zanieczyszczenia mikrobiologicznego.
GIS zaleca, by nie spożywać wskazanych w komunikacie partii produktów. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.
RB
Czytaj też:
Inne tematy w dziale Rozmaitości