Prezydent Francji Emmanuel Macron. Fot. PAP/EPA/LUDOVIC MARIN / POOL
Prezydent Francji Emmanuel Macron. Fot. PAP/EPA/LUDOVIC MARIN / POOL

Macron w Lyonie dostał jajkiem. Francuska branża gastronomiczna wściekła na władzę

Redakcja Redakcja Świat Obserwuj temat Obserwuj notkę 16
Prezydent Francji dostał jajkiem w Lyonie na spotkaniu z przedstawicielami branży gastronomicznej. Z powodu pandemii francuska gastronomia znalazła się w poważnym kryzysie.

Macron dostał jajkiem

Prezydent Emmanuel Macron ogłosił w poniedziałek w Lyonie na spotkaniu z przedstawicielami branży gastronomicznej, że napiwki płacone kartą kredytową w barach i restauracjach będą zwolnione z podatków. Rząd ma nadzieję, że zwolnienie z podatku przywróci atrakcyjność sektorowi gastronomii.

Obietnice niewiele Macronowi pomogły. Agencja Reuters na swoim twitterowym profilu zamieściła nagranie wideo, na którym widać, jak prezydent Francji obrywa jajkiem. Kamera zarejestrowała też scenę zatrzymania i skuwania mężczyzny, który to zrobił.

To już kolejny tego rodzaju atak na prezydenta Francji. W czerwcu tego roku Macron został spoliczkowany w miasteczku na południowym wschodzie Francji.

W czerwcu 2016 roku Macron, jeszcze jako minister gospodarki, został obrzucony jajami podczas wizyty w Montreuil pod Paryżem.

Polecamy:

ZNP znów chce protestować. Lewicowy związek odrzuca rządowe zmiany w Karcie nauczyciela

Prezydent Białegostoku wylądował w szpitalu z powodu COVID-19

Kryzys francuskiej gastronomii

We Francji w sektorze hotelarstwa i gastronomii brakuje około 150 tys. pracowników z powodu pandemii koronawirusa. Absolwenci kierunków gastronomicznych nie chcą pracować w zawodzie, narzekając na ciężką pracę. Drastycznie spadły obroty branży, informuje w poniedziałek NPD Group.

Francuski sektor gastronomiczny nie może otrząsnąć się ze skutków pandemii koronawirusa - oceniła w poniedziałek stacja BFM TV.

Branży brakuje około 150 tys. pracowników, a około 40 proc. absolwentów kierunków gastronomicznych rezygnuje z wykonywania wyuczonego zawodu. „Wielu pracowników odmawia obecnie pracy w weekendy oraz w środy (środa jest dniem wolnym we francuskich szkołach - PAP).

Pandemia zmieniła postrzeganie pracy w gastronomii. Restauratorzy zastanawiają się nad zatrudnianiem emerytów, a duże sieci myślą o zamawianiu robotów w charakterze kelnerów” – stwierdził znany francuski szef kuchni Guy Savoy.

Od stycznia do lipca obroty sektora gastronomicznego spadły z powodu pandemii o 45 proc. w porównaniu do aktywności sprzed Covid 19. Frekwencja klientów restauracji zmniejszyła się o 39 proc. – wynika z badania przeprowadzonego przez NPD Group opublikowanego w poniedziałek.

Wartość sektora gastronomii we Francji w 2019 r. oceniana była na 57 mld euro.

KW

Czytaj dalej:

Prof. Żurawski vel Grajewski: Po wyborach Relacje Niemiec i Polski mogą ulec pogorszeniu

Białorusini przekazują imigrantom środki psychotropowe

Wkrótce ostatnie losowania Loterii Narodowego Programu Szczepień!

Nielegalni imigranci mają powiązania z terrorystami. Rząd prezentuje dowody

Sondaż Kantar. Większość Polaków uważa Platformę Obywatelską za partię lewicową


Udostępnij Udostępnij Lubię to! Skomentuj16 Obserwuj notkę

Komentarze

Pokaż komentarze (16)

Inne tematy w dziale Polityka