Wrzesień to czas, kiedy pustoszeją jeszcze niedawno, tętniące urlopowym życiem restauracje i kafejki. Na szczęście restauratorzy mogą liczyć na gotowe rozwiązania, które sprowadzą klientów do ich lokali. Jednym z nich są Jabłonki Swawole 2021.
Do Andrzejek jeszcze daleko, o Sylwestrze i Walentynkach lepiej nie wspominać a wycieczka na monachijski Oktober Fest, może być utrudniona przez pandemię. Dlatego właściciele lokali gastronomicznych już teraz głowią się i troją, aby wymyśleć pomysły na ściągnięcie klientów do swoich restauracji.
Jabłonki, pomysł na ściągnięcie klientów do restauracji
Jabłonki to okres od maja – kiedy zaczynają kwitnąć jabłonie, aż po wrzesień. To wtedy polskie jabłka są najlepsze. W ciepłe jesienne dni wciąż można zwiedzać Polskę i smakować lokalne specjały wykonane z jabłek właśnie.
Czytaj:
Bo Jabłonki to właśnie trochę jak Walentynki czy Andrzejki. Sami decydujemy, jak świętować ten czas. Możemy pojechać na jesienną wycieczkę do jednego z urokliwych sadowniczych regionów (a tych w Polsce przecież nie brakuje), agroturystyk i cydrowni. Z przywiezionych zbiorów można przyrządzić coś wykwintnego w domu.
A jeśli doskwiera brak czasu na weekendowe wyjazdy, a gotowanie nie jest naszą najsilniejszą stroną, właściciele restauracji pomogą odkrywać i smakować jabłkowe menu. We wrześniu, w restauracjach w całym kraju, rusza kolejna akcja Jabłonki. To wtedy wszyscy będą mogli spróbować potraw z jabłek, przyrządzonych w nieoczywisty sposób. A chętnych restauracji do wzięcia udziału w akcji cały czas przybywa. Szczególnie że restauratorzy mogą liczyć na spore wsparcie przy organizacji Jabłonek.
Już w zeszłym roku akcja cieszyła się wielką popularnością.
Instrukcja obsługi dla restauracji
- Świętowanie Jabłonek to doskonały pomysł dla restauracji. - mówi Tomasz Pydyś właściciel warszawskiej restauracji Little Barrel. - Dzięki spójnej koncepcji jabłkowe menu przyjmie się w każdej restauracji, bo to po prostu świetny produkt, który nadaje się po prostu na każdą kuchnię.
Warszawski restaurator dodaje, że w zeszłym roku na własnej skórze poczuł efekt Jabłonek.
- Do mojej restauracji ustawiały się kolejki chętnych spróbowania Jabłonkowego menu - dodaje Pydyś.
red.
Czytaj dalej:
Inne tematy w dziale Rozmaitości