GIS ostrzega przed sosem czosnkowym osoby uczulone na gluten.
Główny Inspektorat Sanitarny w ramach ostrzeżenia publicznego dotyczącego żywności poinformował w poniedziałek o wycofaniu ze sprzedaży ze względu na obecność glutenu jednej partii sosu czosnkowego, oznaczonego jako produkt bezglutenowy.
Chodzi o produkt: Sos czosnkowy, 300 g, o numerze partii: 16.11.2021 L2.C3 i dacie minimalnej trwałości: 16.11.2021 r., na etykiecie widnieje informacja "bez glutenu". Producentem sosu jest Roleski Sp. j. ze Zbylitowskiej Góry.
W wyniku działania Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych stwierdzono niezgodność w zakresie zawartości glutenu w produkcie oznakowanym jako produkt bezglutenowy.
Spożycie produktu przez osoby uczulone na gluten może wywołać u nich wystąpienie reakcji alergicznej.
Firma Roleski powiadomiła swoich odbiorców o konieczności wycofania z obrotu kwestionowanej partii produktu.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofywania prowadzony przez producenta.
GIS zaleca, by osoby uczulone na gluten nie spożywały produktu z tej partii.
KW
Inne tematy w dziale Rozmaitości