Olej z czarnuszki to bogactwo cennych składników.
Olej z czarnuszki to bogactwo cennych składników.

Czarnuszka - małe ziarenko o wielkiej mocy

Redakcja Redakcja Dieta Obserwuj temat Obserwuj notkę 13

Czarnuszka, nazywana też czarnym kminkiem, to superfood. Ma niezwykle bogaty skład, który ma wszechstronne właściwości prozdrowotne. Egipcjanie uważali czarnuszkę za roślinę, która jest w stanie wyleczyć wszystko oprócz śmierci. 

Jak wygląda czarnuszka?

Czarnuszka to roślina z rodziny jaskrowatych. Występuje na terenach Europy Południowo-Wschodniej oraz Azji Zachodniej. Jej kwiaty przybierają niebieski lub biały kolor, a nasiona są czarne i swoim wyglądem mogą przypominać nam małe węgielki. Czarnuszka damasceńska jest hodowana ze względu na jej walory ozdobne, natomiast czarnuszka siewna jest rośliną użytkową, z której bogactwa składników korzystamy. 

W niezwykłe właściwości czarnuszki wierzyli już nawet faraonowie, wykorzystując olej z tej rośliny dla poprawy zdrowia i urody. Olej z czarnuszki nazywano złotem faraonów i eliksirem długowieczności. Dla Hindusów stanowił z kolei bardzo ważny element tradycyjnej medycyny ajurwedyjskiej.


kwiaty czarnuszki
Kwiaty czarnuszki.

Wyjątkowe bogactwo składu czarnuszki

  • tymochinon – składnik olejku eterycznego czarnuszki, o działaniu przeciwzapalnym, przeciwbólowym, przeciwnowotworowym, o działaniu ochronnym na nerki i wątrobę
  • kwasy tłuszczowe, nasycone i nienasycone, w tym: linolowy, oleinowy, alfa-linolenowy, palmitynowy, mirystynowy, rzadko występujący eikozadienowy
  • witamina E i beta-karoten, a także witaminy z grupy B
  • biotyna – nieoceniona dla skóry i włosów, a także dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego
  • cenne flawonoidy i sterole oraz rzadko występujące w naturze alkaloidy, saponiny, zwłaszcza nigellon. 
  • liczne mikroelementy i przeciwutleniacze (magnez, żelazo, potas, selen oraz cynk)
  • olejki eteryczne (limonen, karwon, cytronelol).

Czarnuszka siewna - właściwości

Czarnuszka pomaga w leczeniu i profilaktyce takich schorzeń, jak:

  • alergia – działa antyhistaminowo; terapia czarnuszką sprawdziła się w przypadku dzieci z alergią na pyłki, z alergiami pokarmowymi i astmą
  • anemia – podnosi poziom hemoglobiny i erytrocytów; świetny preparat po rekonwalescencji oraz po chemioterapii czy radioterapii
  • nowotwory – pomaga zwalczać odpowiedzialne za ich powstawanie wolne rodniki, działa silnie antyutleniająco dzięki substancjom takim jak tymochonin i alfa-hederyna redukuje się namnażanie się komórek rakowych
  • nadciśnienie – obniża ciśnienie krwi i zapobiega powstawaniu zakrzepów
  • kamienie nerkowe – obniża poziom szczawianów w moczu
  • wrzody żołądka – skutecznie zwalcza bakterie Helicobacter pylori; stosuje się ją w nieżycie żołądka, grypie żołądkowej, refluksie, wrzodach żołądka i dwunastnicy.
  • cukrzyca – reguluje poziom cukru we krwi i pracę trzustki
  • cholesterol - pozytywnie wpływa na redukcję złego cholesterolu we krwi
  • astma – poprawia wydolność płuc zwłaszcza u dzieci
  • zakażenia grzybicze i pasożytnicze – wykazuje skuteczne działanie w przypadku zakażenia tasiemcem, przywrą, owsikami


czarnuszka
Ziarenka czarnuszki nazywa się czarnym kminkiem.

  • choroby skóry:

- trądzik - przyspiesza gojenie 
- atopowe zapalenie skóry, alergie - wygładza skórę   
- łuszczyca, egzema, pokrzywka - łagodzi wszelkie zapalenia skórne
- poparzenia słoneczne - ma działanie ochronne
- brodawki - pomaga w ich zwalczaniu 
- zmarszczki - zawarte w niej składniki mają zdolność stymulowania regeneracji włókien kolagenowych

  • osteoporoza – wspiera procesy pomagające zwiększać gęstość kości
  • depresja –  redukuje stres oksydacyjny; działa uspokajająco, podnosi odporność na stres; jego długotrwałe stosowanie może usprawnić procesy myślenia, zapamiętywania i uczenia się. Działa uspokajająco, przeciwdziała stanom lękowym, zmniejsza symptomy epilepsji i choroby Parkinsona
  • działa wzmacniająco na włosy,  łysienie, łupież - wzmacnia kondycję włosów i ogranicza ich wypadanie; olej aplikowany na skórę głowy redukuje łupież, przetłuszczanie się, a także przyspiesza porost nowych włosów
  • wzmacnia także układ odpornościowy; zmniejsza poziom zespołu napięcia przedmiesiączkowego


czarnuszka ziarna olej
Możemy wypić maksymalnie 3 łyżeczki oleju z czarnuszki na dzień. 

Olej z czarnuszki - cena

Olej z czarnuszki nie należy do najtańszych. Za 100 ml zapłacimy ok. 20-30 zł, za 500 ml już 50-60 zł. Jest on jednak bardzo wydajny. Po otwarciu można go stosować ok. 3-4 miesięcy. Przed kupnem należy zwrócić uwagę na to, żeby był maksymalnie świeży, tłoczony na zimno, nierafinowany, niefiltrowany i nieoczyszczony. Najlepiej w ciemnej butelce, chroniącej przed światłem. słonecznym. Należy pamiętać, że potem trzeba przechowywać go w ciemnym i chłodnym miejscu (w temperaturze około 5-10 stopni)

Zaleca się, aby profilaktycznie przyjmować minimum 500-1000 mg oleju dziennie, czyli dorośli jedną łyżeczkę najlepiej przed posiłkiem, a dzieci pół łyżeczki dziennie.

Olej z czarnuszki ma charakterystyczny, gorzkawy smak, więc nie każdy da radę spożywać go na surowo. Ten mocny smak da się złagodzić, dodając do niego nieco miodu, albo mieszając go z potrawami. 

Olej z czarnuszki można też kupić w postaci kapsułek. Dawkowanie dzienne wynosi maksymalnie trzy kapsułki po 500 mg, a dla dzieci jedna kapsułka. 

Uznaje się, że ze względu na właściwości rozkurczowe nie powinien być regularnie przyjmowany przez kobiety w ciąży. Ostrożnie powinny go również dawkować osoby mające problem z krzepliwością krwi. 


bułki z czarnuszką
Bułeczki posypane czarnuszką. Fot. Flickr.

Czarnuszka jako przyprawa

Czarnuszka to bardzo aromatyczna przyprawa i ma szerokie zastosowanie w kuchni. Całe lub zmielone ziarenka można stosować jako: posypkę chleba, dodatek do różnego rodzaju past do kanapek, twarożku, do potraw mięsnych, serów, zup, sałatek, do duszonych i kiszonych warzyw. W zmielonej postaci jest nieco łagodniejsza, może z powodzeniem zastąpić pieprz i nie podrażnia żołądka. 

Inne wykorzystanie nasion czarnuszki

Z nasion czarnuszki można przyrządzać prozdrowotne napary. Wystarczy zalać wrzątkiem szklankę z jedną łyżeczką świeżo zmielonych nasion i pozostawić miksturę pod przykryciem do naciągnięcia. Zaleca się stosować od dwóch do trzech razy dziennie po pół szklanki naparu.

Silniej niż napar działa nalewka z czarnuszki. Do jej przygotowania potrzeba połowy szklanki zmielonych nasion, które należy zalać szklanką 40% alkoholu. Taką miksturę odstawia się na tydzień w ciemne miejsce, po czym należy ją przefiltrować przez gazę. 

ja


Udostępnij Udostępnij Lubię to! Skomentuj13 Obserwuj notkę

Komentarze

Pokaż komentarze (13)

Inne tematy w dziale Rozmaitości