Adele zszokowała wszystkich swoją spektakularną metamorfozą. Schudła aż 45 kg, a fani nie poznali gwiazdy na nowych zdjęciach. Okazało się, że piosenkarka stosowała dietę SIRT, czyli sirtfood. Na czym ona polega?
Jeszcze niedawno celebryci zachwycali się dietą paleo czy FODMAP. Teraz ulubieńcem gwiazd jest dieta sirtfood. Nowe, modne diety pojawiają się regularnie, a dieta sirtfood jest jedną z najnowszych. Będąc na niej nie trzeba rezygnować z drobnych przyjemności. Czy można pić czerwone wino i jeść czekoladę i jednocześnie chudnąć?
Twórcy diety twierdzą, że tak, a sirtfood to klucz do zachowania młodości, utraty zbędnych kilogramów i zapobiegania chorobom. Jednak, czy tak jest naprawdę?
Spektakularna metamorfoza Adele
Adele długo nie pokazywała się w mediach. Burzę wywołało zdjęcie piosenkarki, które opublikowała Kinga Rusin. Gwiazda nie chciała bowiem pokazywać swojej przemiany. Kiedy już pokazała się po metamorfozie zszokowała fanów. Schudła aż 45 kg. O tym, jak udało jej się pozbyć tylu kilogramów, poinformował media jej były trener personalny, Pete Geracimo. Ekspert od fitnessu zdradził, że Adele odchudzała się zgodnie z dietą SIRT, czyli sirtfood.
Podstawą diety są produkty zawierające polifenole - organiczne związki chemiczne, które powodują aktywację sirtuin, czyli białek zwanych “genami młodości i szczupłości”. Na diecie można pozwolić sobie na takie przyjemności, jak czerwone wino czy gorzka czekolada, ponieważ są one dobrym źródłem sirtuin.
Geracimo nie ukrywa jednak, że nowa sylwetka Adele to nie efekt samej diety, ale także treningów. Trener Adele zdradza, że piosenkarka ćwiczyła 2-3 razy w tygodniu, a jej treningi były bardzo zróżnicowane. Trener podkreśla, że odchudzanie jest procesem, którego nie należy przyspieszać. Tylko wtedy osiągniemy najlepsze efekty.
Dieta sirtfood - na czym polega
Dietę sirtfood opracowało dwóch znanych dietetyków pracujących dla prywatnej siłowni w Wielkiej Brytanii. Reklamują oni dietę jako rewolucyjny nowy plan diety i zdrowia, który działa poprzez aktywowanie sirtuin, czyli białek zwanych “genami młodości i szczupłości”.
Ta dieta oparta jest na badaniach sirtuin (SIRT), grupy siedmiu białek znalezionych w ciele, które chronią organizm przed procesami starzenia, a także przyspieszają proces odchudzania, a na dodatek poprawiają samopoczucie. Z tego odkrycia skorzystało dwóch absolwentów University of Surrey – Aidan Goggings i Glen Matten. W 2016 roku wydali książkę zatytułowaną “The Sirtfood Diet”, w której przedstawili swój autorski sposób odżywiania, oparty na ograniczeniu kalorii oraz zwiększeniu spożywania ilości produktów bogatych w tzw. aktywatory sirtuin.
Lista 20 najlepszych "sirtfoods” obejmuje:
Dieta polega na jednoczesny jedzeniu produktów sirtfoods i ograniczaniu kalorii. Dzięki temu na pewno schudniemy, a niektóre badania pokazują także, że ten sposób odżywiania wpływa również na długość życia. Sirtuiny spowalniają proces starzenia się komórek, dezaktywują wolne rodniki
Osoby aktywne fizycznie stosując dietę sirtfood schudną nawet 3 kilogramy na tydzień. W badaniach podkreślano również dobre samopoczucie i większą ilość energii wśród badanych. Dieta ma też swoich przeciwników, uważających, że tak znaczna utrata kilogramów nie wynika tylko ze zmniejszenia ilości tkanki tłuszczowej, ale i wody czy glikogenu, co wpływa na osłabienie organizmu.
Fazy diety SIRT
Dieta sirt zakłada kilka etapów. Pierwszy etap diety trwa zwykle 1 do 3 dni i zakłada spożywanie 1000 kalorii. W skład menu wchodzą 3 koktajle i 1 posiłek sirtuinowy. Drugi etap diety zaczyna się od 4 dnia i trwa maksymalnie do 7 dnia diety. W tym czasie jadamy nie więcej niż 1500 kcal. W skład menu wchodzą 2 koktajle sirtuinowe oraz 2 posiłki stałe. Następnie możesz kontynuować „sirtifikację” swojej diety, włączając do posiłków jak najwięcej sirtfoods.
Jeżeli chcemy prześć na tę dietę, musimy zaprzyjaźnić się z kilkoma obowiązkowymi składniami takimi jak: matcha zielona herbata w proszku, lubczyk i kasza gryczana.
Podstawą diety jest zielony sok, który należy spożywać od jednego do trzech razy dziennie.Do przygotowania potrzebna jest sokowirówka i waga kuchenna,, ponieważ składniki są wymienione według masy. Przepis jest poniżej:
Zielony koktajl Sirtfood
- Jarmuż 75 gramów
- 30 gramów rukoli
- 5 gram pietruszki
- 2 paluszki selera
- Imbir 1 cm
- pół zielonego jabłka
- pół cytryny
- pół łyżeczki zielonej herbaty matcha
Wyciśnij razem wszystkie składniki oprócz zielonej herbaty w proszku i cytryny i wlej je do szklanki. Wyciśnij sok z cytryny ręcznie, a następnie wymieszaj sok z cytryny i zieloną herbatę w proszku.
Pierwsza faza
Pierwsza faza trwa siedem dni i obejmuje ograniczenie kalorii oraz picie dużo zielonego koktajlu. Ma on przyspieszyć utratę wagi i ma pomóc w zrzuceniu nawet 3 kg w ciągu siedmiu dni.
Podczas pierwszych trzech dni fazy pierwszej spożycie kalorii jest ograniczone do 1000 kalorii. Pijesz trzy zielone koktajle dziennie plus jeden posiłek, np. omlet z sirtfood lub smażone krewetki z kaszą gryczaną.
W dniach 4–7 fazy pierwszej spożycie kalorii zwiększa się do 1500. Pijemy dwa zielone koktajle dziennie i jemy dwa kolejne posiłki bogate w sirtfood.
Druga faza
Faza druga trwa dwa tygodnie. Dla tej fazy nie ma określonego limitu kalorii. Jesz trzy posiłki pełne sirtfoods i pijesz jeden zielony koktajl dziennie.
Trzecia faza
Możesz powtórzyć pierwsze dwie fazy tak często, jak tylko chcesz, aby dalej tracić na wadze. Możesz też włączyć sirtfoods do posiłków.
Trzeci etap diety trwa od 8 dnia, przez kolejne 14 dni. Ten etap to 1 koktajl oraz 3 posiłki bogate w sirtuiny. W ostatnim etapie diety nie ma określonej kaloryczności ani zaleceń co do rodzaju pokarmów, ważne jest, aby menu obfitowało w posiłki bogate w sirtuiny.
Dla kogo dieta sirtfood
Dieta sirtfood polecana jest osobom, które w szybkim tempie chcą zrzucić zbędne kilogramy. Mogą na nią przejść wszyscy, którzy chcą zregenerować i odżywić swój organizm przy jednoczesnej redukcji masy ciała.
Diety sirtuinowej nie powinny stosować kobiety w ciąży oraz karmiące piersią, ze względu na znaczne ograniczenia kaloryczne w pierwszych etapach diety. Dieta jest niewskazana również u osób chorych przewlekle m.in. na choroby układu pokarmowego. Dwa pierwsze etapy diety nie są wskazane również u osób bardzo aktywnych, ze względu na niską podaż energii.
Sirtfood - przykładowe dania
Aromatyczna pierś z kurczaka z jarmużem, czerwoną cebulą, pomidorami i salsą chili
SKŁADNIKI:
- 120 g piersi z kurczaka
- 2 łyżeczki mielonej kurkumy
- sok z ćwiartki cytryny
- 1 łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 50 g posiekanego jarmużu
- 20 g czerwonej cebuli, pokrojonej w plastry
- 1 łyżeczka posiekanego świeżego imbiru
- 50 g kaszy gryczanej
DO SALSY
- 1 średni pomidor (130g)
- 1 tajskie chili, drobno posiekane
- 1 łyżka kaparów, drobno posiekanych
- 2 łyżki natki pietruszki (5 g), drobno posiekane
- sok z ćwiartki cytryny
PRZYGOTOWANIE
Aby zrobić salsę, zdejmij skórkę z pomidora i posiekaj go bardzo drobno, uważając, aby zachować jak najwięcej płynu. Wymieszaj z chili, kaparami, natką pietruszki i sokiem z cytryny. Możesz umieścić wszystko w blenderze, ale wtedy efekt końcowy jest nieco inny.
Rozgrzej piekarnik do 220 °C. Marynuj pierś kurczaka w 1 łyżeczce kurkumy, soku z cytryny i odrobinie oleju. Pozostaw na 5 do 10 minut.
Rozgrzej żaroodporną patelnię, następnie dodaj marynowanego kurczaka i piecz przez około minutę z każdej strony, aż do jasnozłotego koloru, a następnie przenieś do piekarnika (umieść na blasze do pieczenia, jeśli patelnia nie jest żaroodporna) i piecz przez 8 do 10 minut. Wyjmij danie z piekarnika, przykryj folią i odstaw na 5 minut przed podaniem.
W międzyczasie ugotuj jarmuż na parze przez 5 minut. Usmaż czerwoną cebulę i imbir w niewielkiej ilości oleju, aż będą miękkie, ale nie rumiane, a następnie dodaj ugotowany jarmuż i smaż przez kolejną minutę.
Ugotuj kaszą gryczaną zgodnie z instrukcją na opakowaniu z pozostałą łyżeczką kurkumy. Podawaj razem z kurczakiem, warzywami i salsą.
Sirfoodowa przekąska
SKŁADNIKI:
- 1 szklanka (120 g) orzechów włoskich
- 30 g gorzkiej czekolady (85 procent masy kakaowej), podzielona na kawałki lub ćwierć szklanki kakao
- 250 g daktyli bez pestek
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka mielonej kurkumy
- 1 łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- zeskrobane nasiona 1 strąka wanilii lub 1 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 do 2 łyżek wody
PRZYGOTOWANIE
Włóż orzechy włoskie i czekoladę do robota kuchennego i zmiel drobno. Dodaj wszystkie inne składniki oprócz wody i mieszaj, aż mieszanina utworzy kulę. W zależności od konsystencji mieszanki możesz, ale nie musisz, dodawać wody - nie chcesz, aby była zbyt lepka.
Za pomocą rąk uformuj kulki wielkości kęsa i przechowuj w lodówce w szczelnym pojemniku przez co najmniej 1 godzinę przed zjedzeniem.
Możesz oprószyć kulki kokosem lub wiórkami kokosowymi, jeśli chcesz. Przechowuj je w lodówce nie dłużej niż tydzień.
Zobacz też inne rodzaje diet:
KJ
Inne tematy w dziale Rozmaitości