Złote mleko kolor zawdzięcza kurkumie, fot. Flickr.com/Andreas Steinkogler
Złote mleko kolor zawdzięcza kurkumie, fot. Flickr.com/Andreas Steinkogler

Lecznicze złote mleko. Azjaci nazywają je "naturalną aspiryną"

Redakcja Redakcja Zdrowie Obserwuj temat Obserwuj notkę 14

Złote mleko (golden milk) to napój przyrządzony na bazie mleka roślinnego i kurkumy. Znany jest w medycynie chińskiej i ajurwedyjskiej jako eliksir wzmacniający odporność.

Okazuje się, że kurkuma, której większość z nas używa wyłącznie jako barwnika do potraw, np. ryżu czy kurczaka, ma unikalne właściwości m.in. przeciwzapalne, antyoksydacyjne, przeciwnowotworowe, żółciopędne, oczyszczające czy tonizujące.

Japończycy z wyspy Okinawa uwielbiają pić herbatę z kurkumy. Może właśnie dzięki temu są długowieczni. Ale kurkuma ma jeszcze silniejsze działanie, jeśli połączymy ją z tłuszczem, np. masłem klarowanym czy mlekiem roślinnym. Azjaci taki napój nazywają "naturalną aspiryną".

Zobacz też: Najlepsze przepisy na chutney

Dlaczego warto pić złote mleko?

  • działa antynowotworowo, wzmacniająco, przeciwzapalnie
  • ma działanie rozgrzewające i jest idealne na przeziębienia czy wychłodzenie organizmu
  • łagodzi ból, chrypkę i uczucie drapania w gardle
  • zapobiega infekcjom i leczy rany; wspiera też budowę kości
  • wycisza i uspokaja, pomaga zasypiać i walczyć z depresją 
  • pomaga leczyć biegunkę i niestrawność
  • przywraca skórze blask i jędrność, opóźnia procesy starzenia
  • poprawia elastyczność kręgosłupa i stawów
  • oczyszcza organizm – pomaga oczyszczać krew i wątrobę z toksyn
  • zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej i przyspiesza metabolizm
  • poprawia koncentrację i pamięć, spowalnia proces postępu choroby Alzheimera


kurkuma
Do kurkumy najlepiej używać drewnianych łyżek. 

Jak zrobić złote mleko?

Napój z kurkumą jest bardzo prosty do wykonania i nie powinno być kłopotu ze znalezieniem składników. Dlaczego mówimy o nim złote mleko? To właśnie kurkuma barwi je na piękny żółto-złoty odcień. Najpierw musimy zrobić pastę z kurkumy. 

Potrzebujemy:

  •    ćwierć szklanki świeżej kurkumy 
  •    pół szklanki wody

Przygotowanie:

Kurkumę i wodę podgrzewamy na średnim ogniu 5-8 minut. Do mieszania używamy drewnianej łyżki. Pilnujemy, by nie doprowadzić do zagotowania oraz przypalenia masy! Jeśli jest zbyt rzadka, dosyp kurkumy. Jeśli zbyt gęsta, dolej wody. Gdy konsystencja będzie już przypominała pastę, przekładamy ją do słoika, zakręcamy i przechowujemy w lodówce. Zachowuje świeżość do 30 dni.

Do pasty możemy również dodać 2–3 szczypty mielonego czarnego pieprzu. Dzięki temu kurkuma będzie lepiej wchłaniana przez organizm.

Możemy również wykorzystać samą pastę w celach leczniczych. Mała kulka z pasty połknięta jak tabletka pomoże nam oczyścić gardło z flegmy. Jogurt naturalny z łyżeczką pasty ma właściwości odgrzybiające przewód pokarmowy.


sojowa kawa latte
Jeśli bardzo nie lubimy samego mleka, to możemy zrobić lekką kawę na bazie tego napoju.

Następnie robimy napój. 

Potrzebujemy:

  • 1 łyżeczkę pasty z kurkumy
  • mleko roślinne (np. kokosowe, migdałowe, daktylowe, owsiane, inne)
  • 1 łyżeczka masła klarowanego lub oleju roślinnego
  • miód, stewia lub inne naturalne substancje słodzące
  • przyprawy, jak imbir, pieprz, cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa

W szklance ciepłego mleka rozpuszczamy 1 łyżeczkę pasty i mieszamy. Napój ma trochę specyficzny gorzki smak, można go dosłodzić odrobiną miodu, stewii czy innego słodzika. Jeśli w naszej paście nie było wcześniej pieprzu, to można go teraz dodać. Można eksperymentować ze smakiem, dodając różne przyprawy. Napój jest bardziej pożywny, jeśli dodamy do niego niewielką ilość masła klarowanego. Możemy również użyć również niewielką ilości oleju sezamowego, kokosowego, konopnego, z ostropestu lub z wiesiołka. Tłuszcz i miód dodajemy do lekko przestudzonego eliksiru. 

Nasze babcie zazwyczaj przed snem podawały nam mleko z miodem. Złote mleko też się świetnie sprawdzi przed snem. Można podawać je dzieciom od 3 roku życia. A do tego ma więcej wartości odżywczych.

ja


Udostępnij Udostępnij Lubię to! Skomentuj14 Obserwuj notkę

Komentarze

Pokaż komentarze (14)

Inne tematy w dziale Rozmaitości