Po porannym posiłku organizm zużywa znacznie więcej kalorii niż po zjedzonym w porze obiadowej - ustalili niemieccy specjaliści. Wszystkim zalecają więc zjedzenie obfitego śniadania zamiast dużego obiadu. Zwłaszcza, że niewielkie śniadanie zwiększa ochotę m.in. na słodycze.
Obfity poranny posiłek może mieć dobroczynny wpływ na odchudzanie. Nie tylko może dodać nam potrzebnej energii i wzmocnić, ale także - paradoksalnie - pomóc w walce ze zbędnymi kilogramami.
Kiedy trawimy jedzenie, nasz organizm zużywa niemało energii na trawienie, wchłanianie, transport składników odżywczych i ich gromadzenie - wyjaśniają naukowcy z Uniwersytetu w Lubece. To tzw. termogeneza poposiłkowa, albo - zgodnie z naukową terminologią - termogeneza indukowana pożywieniem (diet-induced thermogenesis) Okazuje się, że śniadanie tworzy dwukrotnie wyższą termogenezę niż tak samo kaloryczny posiłek spożywany na obiad.
Jedzenie dużych posiłków rano może być również kluczem do utraty wagi przy jednoczesnym utrzymaniu stałego poziomu cukru we krwi. Najnowsze badania naukowców z Lubeki sugerują, że przyjmowanie obfitego posiłku w godzinach porannych przyspiesza procesy metaboliczne. Celem owego procesu jest wytworzenie ciepła dla utrzymania stałej temperatury ciała.
Swoje wnioski naukowcy wysnuli na podstawie eksperymentu laboratoryjnego przeprowadzonego z udziałem szesnastu mężczyzn. Jednego dnia uczestnicy spożywali niskokaloryczne śniadanie oraz wysokokaloryczny obiad, następnego dnia zaś - na odwrót.
Okazało się, że konsumpcja takiej samej ilości kalorii rano powodowała dwa i pół raza bardziej intensywną termogenezę niż po południu. Dodatkowo, po śniadaniu poziom glukozy i insuliny we krwi ochotników był niższy niż po obiedzie. Co więcej, niskokaloryczne śniadanie zwiększało apetyt - szczególnie ochotę na słodycze.
– Nasze wyniki wskazują, że posiłek jedzony na śniadanie powoduje dwukrotnie silniejszą termogenezę poposiłkową, niż ten sam posiłek zjedzony na obiad. Wyniki te mają duże znaczenie dla każdego, wskazując na dużą wartość jedzenia wystarczająco dużych śniadań – powiedziała dr Juliane Richter, autorka publikacji, która ukazała się w piśmie „The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism”.
– Zalecamy, aby pacjenci z otyłością, a także zdrowi ludzie jedli raczej duże śniadania, niż obiady. Pomoże im to zmniejszyć masę ciała i zapobiec chorobom metabolicznym – podkreśla dr Richter.
Wyniki badań opublikowano w czasopiśmie "Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism".
Polecamy: Pierwsze śniadanie – najważniejszy posiłek w diecie ucznia
KW
Inne tematy w dziale Rozmaitości